Hieronder alle antwoorden op veelgestelde vragen (in alfabetisch volgorde):

Veel gestelde vragen

Aankomst en vertrek

Over het algemeen is de accommodatie beschikbaar vanaf de zondag voorafgaand aan de cursus tot de zaterdagmorgen na afloop van de cursus. Als de aankomst op zaterdag is staat dit uitdrukkelijk erbij vermeld. Soms is het wel mogelijk een dag eerder aan te komen of een dag later te vertrekken. Wij adviseren je om altijd tijdig vóór vertrek je verhuurder respectievelijk gastgezin te bellen om je aankomsttijd door te geven, zodat je bij aankomst niet voor een gesloten deur komt te staan, want een verhuurder blijft natuurlijk niet de hele dag wachten! Bij behoorlijke vertraging is het ook verstandig even de verhuurder te waarschuwen.

Aanvullende cursussen

Aanvullende cursussen kunnen naast de taalcursussen gevolgd worden, maar gaan – in tegenstelling tot de taalcursussen – alleen door bij voldoende belangstelling. De school maakt dit pas definitief ter plaatse bekend.

Alleengaand

Ben je alleengaand, geen enkel probleem, want driekwart van de cursisten gaat alleen. Mede door de vrijetijdsactiviteiten die de scholen buiten de lessen om organiseren leg je gemakkelijk contact met andere (buitenlandse) cursisten. Voor de meeste alleengaanden is een taalreis dé ideale manier om alleen op vakantie te gaan en toch ook aanspraak te hebben.

Appartement (gedeeld)

Een appartement biedt je een grote mate van zelfstandigheid en contact met anderen. Alle appartementen zijn gemeubileerd en hebben een eenvoudige inrichting. Je moet erop rekenen dat er geen tv, telefoon of wasmachine in het appartement zijn (er zijn wel overal wasserettes in Italië). Als deze wel aanwezig zijn, is dat mooi meegenomen. Gemiddeld zitten er 3 à 4 cursisten in één appartement, het kunnen er dus ook meer zijn. Je deelt dan de keuken (keukenbenodigdheden aanwezig) en de badkamer met anderen. Meestal deel je een appartement met cursisten van de school, soms ook met andere Italiaanse studenten of soms ook met de verhuurder.

Betaling cursusgeld

Italstudio berekent géén bemiddelings- en géén administratiekosten! De prijzen op de site en in de Italstudio brochure zijn de officiële prijzen van de scholen en soms biedt Italstudio zelfs een extra korting!
Zodra je reservering door Italstudio bevestigd is, ontvang je een boekingsbevestiging met kostenoverzicht. Je moet dan meteen per bankoverboeking een aanbetaling aan Italstudio overmaken van gemiddeld 20-30% van het cursusgeld en – voor de meeste scholen – moet je uiterlijk bij aanvang van de cursus het resterende cursusgeld aan de school ter plekke voldoen.
Echter bij de scholen in Urbania, Urbino, Assisi, Todi, Genua, Chiavari, Santa Domenica, San Remo, Turijn, Ascoli Piceno, Lignano, Perugia, Mola di Bari, Bologna, Lucca, Cagliari, Salerno, Lecce, Belvedere, Como, Viareggio en bij de Leonardo da Vinci scholen, GreenItalian en Madrelingua dient de resterende cursussom rechtstreeks aan de school voldaan te worden en dient deze binnen de gestelde termijn in het bezit van de school te zijn (en bij Alghero en Cavaion de restantsom ook aan Italstudio). De informatie hierover stuurt Italstudio in de boekingsbevestiging.
Zie ook de algemene voorwaarden.

Cursus met of zonder accommodatie

Je bent uiteraard niet verplicht de accommodatie samen met de cursus te boeken, je kunt ook alleen de cursus boeken en zelf voor accommodatie zorgen! Wij reserveren – gratis – de accommodatie als extra service, omdat dit vaak vrij goedkoop is en de scholen vaak korting voor hun cursisten ontvangen.

Cursusaanbod

Het cursusaanbod verschilt per school. Voor een overzicht van de cursussen per school verwijzen wij naar de diverse bestemmingen en naar al onze taalreisprogramma’s. Algemene informatie over de diverse cursustypes vind je in het overzicht met algemene cursusinformatie. Ook vind je het cursusaanbod in onze brochure, vraag deze hier aan!

Cursusduur

De cursusduur kan variëren van 1 week tot circa 36 weken. Bij elke school vermelden wij de maximale cursusduur (boven in de kolom). Bij diverse bestemmingen staan de prijzen voor 2, 3 of 4 weken, maar je kunt bijvoorbeeld ook 12 of 24 weken boeken.
Groepscursussen
van 1 week zijn op zeer veel scholen mogelijk, ook al staat dit niet altijd uitdrukkelijk vermeld. Als het ook maar enigszins mogelijk is, adviseren wij je een cursus van minimaal 2 weken te volgen, dit is veel effectiever. Ten eerste omdat je altijd 1 à 2 dagen nodig hebt om aan de manier van lesgeven te wennen en ten tweede omdat de eerste maandagmorgen de cursisten altijd getest worden en de cursus pas daarna (soms op dinsdag) begint.
Advies voor 1 week: kies een bestemming met kleine groepen, als Micciano, Portico di Romagna, Turijn, Montepulciano, Todi, Chiavari, Cavaion Veronese, Alghero, Taormina en de minigroepen en homestays, zie ook hier…
Verlenging van een geboekte cursus is vrijwel altijd mogelijk, verlenging van de accommodatie is in de zomermaanden wel moeilijker.
Privélessen zijn op alle scholen mogelijk en kunnen elke maandag starten. Voor 1 week zijn privélessen en full-immersion (bij Bolognalingua, Initaliano en in Como, Todi enz.) ook heel geschikt.

Gastgezin

Als je in een gastgezin logeert, kun je in de regel geen gebruik maken van de keuken om te koken. Het verblijf bij een gastgezin heeft echter het voordeel, dat je je spreekvaardigheid kunt oefenen en een goede indruk krijgt van de Italiaanse leefwijze, vooral als je voor halfpension kiest! Je moet je wel enigszins aanpassen aan de huisregels, bijvoorbeeld om 20.00 uur is de avondmaaltijd. Een “gezin” kan betekenen: een gezin met kinderen, een echtpaar of een alleenstaande, met name in de grote steden bestaat een gastgezin vaak uit een alleenstaande.
Meer algemene informatie over een verblijf in een gastgezin vind je bij accommodatie.

Groepsgrootte

In de regel bestaat een groep uit maximaal 10-14 cursisten, tenzij anders vermeld. Bij sommige scholen is de maximale groepsgrootte slechts 6-8 cursisten en dit staat dan uitdrukkelijk vermeld. Bij de minigroep-cursussen is de groepsgrootte vaak 4-6 personen.

Huursom accommodatie

De huursom van je accommodatie moet je over het algemeen uiterlijk binnen 2 dagen na aankomst contant aan je verhuurder/gastgezin betalen. Tenzij anders vermeld zijn bij de huurprijs inbegrepen: de verbruikskosten (gas, water en elektriciteit) en het bedlinnen (verschoning meestal om de 2 weken). Bij sommige accommodaties moet je een borg betalen, die je bij vertrek weer terug krijgt.
Tijdens je verblijf moet je je kamer zelf schoonhouden en de gemeenschappelijke ruimtes samen met je medehuurders. Je moet meestal zelf voor de eindschoonmaak zorgen en bij sommige accommodaties moet je bij vertrek de kosten voor de eindschoonmaak betalen. 
N.B. Boek je een hotel of B&B, dan moet je over het algemeen ter plaatse nog contant de lokale toeristenbelasting voldoen!

Inschrijven taalcursus

Reserveren is op 2 manieren mogelijk:
1) je kunt online reserveren door het online inschrijfformulier te verzenden of
2) je kunt reserveren door het inschrijfformulier uit de Italstudio brochure op te sturen of te faxen naar Italstudio.
Binnen enkele dagen ontvang je dan een boekingsbevestiging/factuur of we nemen zo snel mogelijk contact met je op om te overleggen.
Meer informatie over hoe je een taalreis moet reserveren.

Leeftijd cursisten

Wij hebben cursisten van alle leeftijden (van minimaal 16 tot ca. 75-80 jaar)! Ook oudere cursisten voelen zich uitstekend thuis voelen op de meeste scholen.
De gemiddelde leeftijd van onze cursisten ligt tussen de 18 en 30 jaar, vooral in juli en augustus zijn er relatief meer jongeren op alle scholen. Ook trekken bepaalde scholen meer jongeren aan en andere scholen wat meer ouderen.
Bel ons gerust voor meer gedetailleerde informatie over een bepaalde school en/of periode!
50-Plussers die graag een cursus willen boeken in een periode waarin relatief veel leeftijdgenoten studeren, adviseren wij te kiezen voor de maanden april, mei, juni, september, oktober en november.
Zie ook de informatie bij 50+ programma’s en voor de speciale minigroepen en themaspecials bij speciale cursussen.
Voor jongeren van 12 t/m 18 jaar zijn er naast de ‘gewone’ taalreizen ook speciale zomerkampen in Lignano (bij Venetië) en verder tienercursussen/familieprogramma’s in Salerno, Milaan, Turijn, Alghero en Montepulciano.

Lesniveaus

Als (absolute) beginner kun je op alle scholen terecht, maar ook als (ver)gevorderde cursist is er altijd een geschikt niveau. Op de scholen worden minimaal 4 lesniveaus en maximaal 8 lesniveaus geboden. Beginners starten op maandagmorgen meteen in een beginnergroep en alle cursisten die enige voorkennis van het Italiaans hebben moeten een mondelinge en schriftelijke test afleggen, op basis waarvan zij op het juiste lesniveau worden ingedeeld.
Zie ook de lesniveaus en de lesmethode op de taalscholen.

Nationale feestdagen

Op nationale feestdagen worden er geen lessen gegeven en zijn de scholen gesloten. Deze lessen worden normaal gesproken niet ingehaald, behalve in Portico di Romagna, Assisi, Mola di Bari, Ascoli Piceno. Enkele scholen zijn ook op lokale feestdagen gesloten (dit staat dan vermeld bij de betreffende scholen).
Nationale feestdagen: 1 januari, 6 januari, 2e paasdag, 25 april, 1 mei, 2 juni, 15 augustus, 1 november, 8 december, de kerstdagen en Oud en Nieuw.

Op welke termijn inschrijven

Schrijf bij voorkeur zo spoedig mogelijk in voor een cursus met accommodatie, bij voorkeur niet later dan 1 maand voor aanvang van de cursus. Wij adviseren je echter ruim van te voren te reserveren, omdat de meest populaire accommodatiemogelijkheden als eerste volgeboekt zijn.
Last-minute boekingen zijn vaak wel mogelijk, mits je keuze nog beschikbaar is. Neem bij last-minute boekingen altijd eerst even (telefonisch) contact op met Italstudio.
N.B. Italstudio berekent geen bemiddelings- of administratiekosten en ook geen toeslagen bij last-minute boekingen!

Reis

Italstudio kan wel advies geven over de te volgen reisroute en dergelijke, maar je moet zelf je reis regelen: je kunt per auto, bus, trein of vliegtuig naar Italië reizen. Per school staat op deze site beschreven hoe je er het beste kunt komen (bij “vervoer”).
Wij adviseren je bij reisbureaus te informeren naar aanbiedingen voor bus-, trein- of vliegreizen, zie ook de links op de linkpagina van Italstudio.

Startdata

Absolute beginners moeten op de startdata beginnen. Ben je géén beginner en wil je graag starten op een maandag die niet als startdatum vermeld is, neem dan even contact met ons op. Over het algemeen is dit geen enkel probleem.

Transfer

Tegen betaling (soms vrij prijzig) kun je bij enkele scholen een transfer van station/ vliegveld naar je accommodatie aanvragen. Bij elke afzonderlijke taalschool staat vermeld of een transfer aangevraagd kan worden, zie bij ‘vervoer’.
Transfer is mogelijk o.a. in: Rome, Florence, Milaan, Siena, Venetië, Viareggio, Napels, Portico di Romagna, Taormina, Micciano, Santa Domenica, Montepulciano, Perugia, Salerno, Urbania, bij homestay Toscane en homestay Puglia, Mola di Bari, Lignano.
Een transfer houdt meestal in, dat er een auto met chauffeur bij de aankomsthal van vliegveld of station staat te wachten om je vervolgens naar je accommodatie te brengen. Een transfer is in die gevallen vaak iets duurder dan wanneer je een taxi neemt, omdat er bij de berekening van de prijs ook een uur wachttijd is ingecalculeerd. Voor Santa Domenica en Micciano adviseren wij wel een transfer te boeken.

Verzekeringen

Wij adviseren je dringend bij boeking een annuleringsverzekering af te sluiten, omdat het kan gebeuren dat je je geboekte verblijf noodgedwongen moet annuleren of moet afbreken/onderbreken. Een annuleringsverzekering vergoedt dan de kosten die je moet betalen en vergoedt je niet genoten vakantiedagen als je de reis afbreekt of langer dan 24 uur onderbreekt. Verder vergoedt een annuleringsverzekering vakantiedagen bij vertraging.
Voor cursisten die 3 maanden of langer naar het buitenland gaan zij er de voordelige reisverzekeringen.
Meer info over verzekeringen vind je bij nuttige informatie.