Boek nu je taalreis!

School


Irsina

Irsina (Basilicata), ooit “Montepeloso” genoemd, ligt op de top van een heuvel op ongeveer 550 meter hoogte. Het ligt vlakbij de “Sassi” van Matera, cultureel erfgoed van de Unesco en ook Culturele Hoofdstad van Europa in 2019.
De rijke geschiedenis is terug te vinden in de architectuur van Irsina, dat als strategisch middeleeuws centrum de Lombardische, Byzantijnse en Normandische nederzettingen heeft meegemaakt. Zeer indrukwekkend zijn de oude stadsmuren die het historische centrum omringen, de uitkijktorens, de karakteristieke paleizen, de kathedraal en de kleine kerken, smalle straatjes en de nog zichtbare toegangspoorten. De stad behoorde ooit tot de machtigste families in Italië.
Er zijn ook vele monumenten en kunstwerken te bewonderen in deze middeleeuwse “borgo”. Allereerst de kathedraal van Santa Maria Assunta, één van de meest indrukwekkende en originele kathedralen van de hele regio. De kathedraal, in barokke stijl herbouwd op een eerdere Romaanse kerk, herbergt het standbeeld in polychrome steen van Santa Euphemia, beschermheilige van Irsina. De imposante ronde sculptuur wordt toegeschreven aan Andrea Mantegna en is de enige sculptuur ter wereld van de grote Renaissance meester.
Verder de beschilderde crypte van de San Francesco kerk, gebouwd binnen een vierkante toren van een Normandisch kasteel uit de XII eeuw, waar je de buitengewone cyclus van de veertiende-eeuwse fresco’s van de school van Giotto kunt bewonderen.
Ook bijzonder is het Archeologisch Museum “Janora” dat een collectie kunstvoorwerpen herbergt van de zevende tot de derde eeuw voor Christus.
In het prachtige landschap rondom Irsina, bestaande uit graanvelden, wijngaarden en olijfbomen, vind je oude waterbronnen en tunnelsystemen en ondergrondse waterreservoirs, evenals kerken en kapelletjes met stenen portalen, zoals het heiligdom van de Madonna della Pietà en de Santa Maria Nova kerk.
Het stadje Irsina zal je zeker bekoren maar vooral de vriendelijkheid van de lokale bevolking is opvallend!

excursie naar Matera

Centro Culturale Arenacea

Arenacea is een kleine coöperatie die in Irsina het cultureel centrum beheert in het voormalige klooster van San Francesco uit de XVI eeuw. Hier organiseert men tal van activiteiten: concerten, theater, tentoonstellingen en filmvoorstellingen. Het Franciscaner klooster is een suggestieve plek, ideaal voor het organiseren van Italiaanse taalcursussen voor buitenlandse studenten: niet alleen vanwege de unieke ligging, in het hart van het historische centrum met een uitzonderlijk uitzicht op het platteland en omliggende heuvels, maar ook vanwege de vele en lichte lokalen, de grote centrale galerij, het terras in de tuin en het oude klooster.
Enkele ruimtes van het klooster herbergen het Archeologisch Museum “Janora”, een keuken en een klein restaurant waar je de karakteristieke lokale gerechten kunt proeven. Verder heb je de beschikking over een internetruimte en gratis wi-fi voor cursisten. Ideale bestemming voor 50-plussers!
Arenacea is een non-profit organisatie en het doel ervan is ook de promotie van en de kennismaking met deze regio, zo onbekend maar adembenemend mooi.
Erkenning school: Arenacea is een door de Regio Basilicata erkend en geaccrediteerd vormingscentrum.

Activiteiten

Arenacea biedt de mogelijkheid om de cultuur en tradities te ervaren en te communiceren met de plaatselijke inwoners door middel van extra activiteiten.
– Workshop van handgemaakte pasta: oudere lokale dames zullen de deelnemers leren hoe ze het deeg met de hand knede in de typische pastavormen. De pasta gemaakt tijdens de workshop zal worden geproefd tijdens het diner, bereid volgens de typische recepten met lokale groenten en andere lokale ingrediënten en seizoensgebonden producten.
– Oogst: van eind september tot half oktober. Beleef de spanning van de oogst in een wijngaard op het platteland van Irsina met het snijden en oogsten van de druiven, het druifpersen en het proeven van de most. En verder met een lunch in de wijngaarden op basis van recepten en traditionele gerechten van hun oogst.
– Lessen over de Italiaanse opera: ontmoeting met een operadeskundige met commentaar en analyse van een aantal van de beroemdste ‘libretti” van de Italiaanse opera (La Traviata, Rigoletto, enz.) en met het kijken en luisteren naar passages van de opera.
– Ontmoeting met (en concert van) lokale volksgroepen. Liederen van magie, religie, tradities en emigratie, met discussie en commentaar over de teksten van de liedjes.
– Excursies in Basilicata: de Sassi van Matera, de Kastelen van Federico II di Svevia, de Lucaanse Dolomieten. Verder ook middeleeuwse steden en stadjes van oude Griekse en Romeinse oorsprong als Venosa, Metaponto, Acerenza, Melfi, Ripacandida en Krakau.

Let op: De prijzen voor individuele culturele activiteiten zijn op aanvraag en op basis van het aantal deelnemers.


Cursussen


Conversatiecursus met programma “Irsina in Lingua”

Dit programma wordt georganiseerd van zaterdag 19 september tot zondag 27 september 2020.
De lessen worden op 2 niveaus gegeven (basiskennis en halfgevorderd) en er zijn maximaal 10 cursisten per klas.
Lesduur is 60 minuten. De standaardcursus bestaat uit 20 lessen per week.
Lestijden zijn in de ochtend van 9-12 uur met een kwartier pauze halverwege (en heel soms in de middag van 16-18 uur).

Download voorbeeld van groepsprogramma “Irsina in Lingua”.
De Italiaanse conversatielessen zijn gericht op een onderdompeling, niet alleen in de Italiaanse taal, maar ook in de cultuur van de regio Basilicata door extra activiteiten georganiseerd als kennismaking met de stad Irsina, en met het lokale artistieke en culturele erfgoed, uniek in Italië.
De lessen worden gegeven door Italiaanse leraren (native speakers) en zijn gericht zowel op de geleidelijke uitbreiding van de communicatieve vaardigheden als ook op de verdieping van de verschillende aspecten van de Italiaanse cultuur.
De gebruikte lesmethode is erop gericht om een ontspannen en gezellige sfeer te creëren om het leren van de Italiaanse taal aangenamer te maken. Je contacten met de plaatselijke bevolking zijn talrijk en je krijgt de kans deel uit te maken van een Zuid Italiaanse gemeenschap met zijn karakteristieke eet-en leefgewoontes.
De lessen worden gegeven in de ochtend, terwijl de culturele activiteiten, excursies en ontmoetingen met de lokale mensen over het algemeen in de namiddag zijn. In september kun je o.a. deelnemen aan de oogst in een van de wijngaarden in de buurt van Irsina. Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat van deelname.

Download een voorbeeld van een “Irsina in Lingua” programma.

Groepslessen op maat voor groepjes

Met een groepje van minimaal 5 personen kun je ook een groepsprogramma op maat reserveren, neem daarvoor contact met ons op!

Individuele lessen

Je kunt ook privélessen boeken (op alle niveaus) of met een klein groepje een eigen programma op maat volgen (mits de cursisten hetzelfde lesniveau hebben).
Startdata: elke week (minimaal 2 uur per dag)
Je kunt zelf de inhoud, intensiteit en duur van de cursus bepalen. Ideaal als je specifieke aspecten van de taal wilt leren of weinig tijd hebt.

Accommodatie


De accommodatie

Alle accommodaties liggen op 5 tot max. 15 minuten lopen van het klooster waar de school gevestigd is.
Je verblijft in één van de karakteristieke huisjes in het historisch centrum, die beschikken over 1-pers.kamers en 2-pers.kamers en een gemeenschappelijke keuken en badkamer. Meestal hebben de huizen een balkon of terras.
Aankomst is op zaterdag (zodat je het dorp kunt verkennen en aan eventuele culturele activiteiten op zondag kunt deelnemen).
Bij de prijs zijn inbegrepen: bedlinnen, handdoeken, verbruikskosten en eindschoonmaak.

Maaltijden pakketaanbieding “Irsina in Lingua”
Het ontbijt en de lunch zijn bij de prijs inbegrepen en zijn altijd in het restaurant van het klooster of buiten op het terras van de daktuin van het klooster (met panoramisch uitzicht). Het restaurant bereidt kenmerkende gerechten uit de lokale keuken met gebruik van verse en seizoensgebonden producten.
Als je privéles volgt kun je – tegen betaling – ook ontbijten/lunchen/dineren in het restaurant van het klooster.
Verder zijn er diverse plaatselijke restaurantjes.

Data & prijzen


Startdata 2020

Er is één datum voor groepscursussen “Irsina in Lingua” gepland (op twee lesniveaus).  

aankomstdatum vertrekdatum
zaterdag 19 september 2020 zondag 27 september 2020

 
Startdata privélessen: elke week van het jaar.

N.B. Gedurende het hele jaar kun met een klein voorgevormd groepje vanaf 4/5 deelnemers een eigen programma op maat volgen.
Neem hiervoor contact met ons op.


Cursusprijzen 2020

Bij Italstudio betaal je uitsluitend de originele prijzen van de school en geen administratiekosten!
Bij de prijs is het lesmateriaal inbegrepen.

Cursusgeld per persoon weken/uren Euro
groepsprogramma “Irsina in Lingua” van 1 week
standaardcursus + excursieprogramma +
logies met ontbijt en lunch (en transfer)
19-27 sept. 2020 790 (= pakketprijs)
voor partners “Irsina in Lingua”:
excursieprogramma +
logies met ontbijt en lunch (en transfer)
alleen geen taalcursus ca. 640 (= pakketprijs)
Privélessen
per les
10 lessen
20 lessen
1 uur
10 uur
20 uur
35
320
650

  
Bij de pakketprijs “Irsina in Lingua” is inbegrepen:
– taalcursus van 20 lessen per week
– *retourtransfer van/naar vliegveld van Bari naar Irsina en terug.
N.B. De retourtransfer is afgestemd op de vlucht van Brussel/Charleroi naar Bari, neem contact met ons op voor de tijd! Kom je eerder aan, dan moet je wachten op de groep die uit Charleroi aankomt en kom je later aan, dan moet je een privétransfer aanvragen en betalen (of met eigen vervoer komen)! Idem voor terugreis.
– logies in huizen in het centrum
– ontbijt en lunch (inclusief drank)

Niet bij de pakketprijs inbegrepen:
– vliegticket (zelf te reserveren)
– maaltijden buiten het klooster
– lunch of diner tijdens excursies
– entreeprijzen musea

Voor partners van “Irsina in Lingua” is hetzelfde ingegrepen, alleen geen taalcursus.


Accommodatieprijzen (voor degenen die privéles volgen)

Logies in een karakteristieke huisje in het historisch centrum met 1-pers.kamers / 2-pers.kamers, een keuken en badkamer.
Aankomst is in principe op zaterdag en vertrek op zondag.

Prijzen per kamer
op basis van logies
1 nacht 8 nachten 14 nachten
of meer
1-pers.kamer  30  240 op aanvraag
2-pers.kamer  50  400 op aanvraag

 

Maaltijden

Het ontbijt, lunch en diner kun je gebruiken in het restaurant van het klooster of buiten op het terras van het klooster met panoramisch uitzicht. Hieronder vind je de prijzen.

Prijzen per maaltijd per maaltijd
ontbijt  5
lunch* 15
diner* 15

* Bij de prijs zijn water en lokale wijn inbegrepen.

Neem contact met ons op als meer wilt weten.

Vervoer


Hoe is Irsina te bereiken

Irsina ligt op 80 km vanaf het vliegveld Palese van Bari (ruim 1 uur reistijd).

  • per vliegtuig -> Je kunt rechtstreeks naar Bari vliegen met Transavia vanaf Amsterdam.
    Ryanair verzorgt vluchten naar Bari van Maastricht, Düsseldorf Weeze en Brussel (Charleroi).
    Brussels Airlines verzorgt ook vluchten naar Bari vanaf Brussel.
    Ook kun je met KLM of Alitalia naar Bari vliegen vanuit Amsterdam via bijv. Milaan.
  • per auto -> 1926 km vanaf Utrecht.
  • per trein -> zie Italiaanse Spoorwegen. In Bari overstappen op de trein naar Mola di Bari.
Transfer (bijv. voor degenen die privélessen volgen)

De school biedt een retourtransfer aan vanaf het vliegveld van Bari naar Irsina en terug. Neem contact met ons op voor de kosten.

Voor vertrek ontvang je de reisbescheiden met verdere informatie.