Boek nu je taalreis!

School


Portico di Romagna (Emilia Romagna)

Portico di Romagna is een pittoreske middeleeuwse “borgo” in de Apennijnen ten zuiden van Bologna, op de grens tussen Toscane en Romagna in de vallei van de rivier de Montone. Florence (70 km), Forlì (35 km), Ravenna en Adriatische kust (65 km) zijn gemakkelijk te bezoeken. Fraai gerestaureerde middeleeuwse huizen en nauwe straatjes karakteriseren dit dorp. Hier bevindt zich nog het Palazzo Portinari waar Dante Alighieri zijn Beatrice heeft leren kennen.
Gelegen aan een rivier en midden in de bossen nodigt Portico uit tot een ontspannen studievakantie in de natuur. In en nabij Portico zijn er veel sportfaciliteiten, zoals paardrijden, tennis, volleybal, zwemmen (in de Montone en ook bij diverse watervallen), mountainbiken, trekking (georganiseerd i.s.m. plaatselijke Alpine Club in het nabijgelegen Casentino Nationaal Park), kanoën en golf.
De “Romagnoli” staan bekend om hun hartelijkheid en je zult daarom merken dat je gemakkelijk contact maakt met de plaatselijke bevolking. Van maart t/m oktober worden er in Portico en omgeving festivals en folkloristische feesten georganiseerd, waar iedereen bij aanwezig mag zijn.
De “Romagnoli” worden ook wel smulpapen genoemd, vanwege hun lekkere keuken. Bekende gerechten zijn verschillende pasta’s en “vitello arrosto”, lokale specialiteiten zijn truffels en bospaddenstoelen, die in de bossen ter plaatse geplukt worden. In de zomer worden er in Portico en omgeving diverse evenementen georganiseerd waar de hele gemeenschap elkaar treft en iedereen samen feest viert op straat.

Bekijk een video van het landschap van Portico di Romagna.
Bekijk de video “Nine tales of Portico” (Italiaanse versie) of (Engelse versie), 9 verhalen over dit magische en mysterieuze stadje. Portico di Romagna

Academy Olmo

Academy Olmo is een kleine school, die wordt gekenmerkt door kleine groepen, waardoor je als cursist veel persoonlijke aandacht krijgt. Mede door de kleinschalige opzet heerst er een ontspannen en hartelijke sfeer tussen leraren en cursisten en de directie (Matteo en Ulla) doet er alles aan om het iedereen naar de zin te maken. De school, in 1989 opgericht, is gevestigd in een prachtig pand “Casa Canonica” in de borgo (op 2 min. van hotel) en beschikt over ruime lichte lokalen, internetfaciliteiten (en wifi) en een bibliotheek. De school biedt verder gratis koffie en water aan aan de cursisten. Bij mooi weer kunnen de lessen ook buiten gegeven worden in de rustige binnentuin of op het panoramische terras, of in het parkje tegenover de school. Leraren als Clara, Monica, Caterina en Mitzi zijn zeer ervaren en werken bijna allemaal al vanaf het begin bij Academy Olmo en Giampi runt de school op gepassioneerde wijze.
Academy Olmo organiseert talrijke activiteiten in de middagen en avonden voor de cursisten. De standaardlessen worden altijd ’s morgens van 9-13 uur gegeven. De gemiddelde leeftijd van de cursisten in Portico di Romagna ligt tussen 35-75 jaar (uiteraard zijn de cursussen voor alle leeftijden!).
Op zondagavond krijgen de cursisten uitleg over het weekprogramma en daarna is er een “welkomstdiner” voor de cursisten. En meestal op zondagavond of maandagmorgen moeten de cursisten een test maken. Dit is een populaire school onder volwassen cursisten.
Belangrijk voor deelnemers die hun kinderen meenemen: de school kan ook voor kinderoppas en taallessen voor kinderen zorgen.
Niveaus: 5 lesniveaus.
Erkenning school: officieel erkend door het Italiaanse Ministerie van Onderwijs en ISO gecertificeerd. Bekijk een video over Academy Olmo.

Activiteiten

Op de eerste zondag van aankomst organiseert de school een diner in het restaurant “Al Vecchio Convento” ter kennismaking (tegen betaling voor degenen die geen halfpension in hotel geboekt hebben). Verder worden er ook wekelijks kooklessen georganiseerd en kunnen er op verzoek culturele cursussen gegeven worden, bijv. over ‘la canzone italiana’, ‘Italia nel cinema’.
In samenwerking met hotel Al Vecchio Convento organiseert de school excursies met eigen busje(s) naar Forlí (35 km), Ravenna, Brisighella, Faenza, Castrocaro en Terra del Sole, Cervia en de Adriatische kust (65 km), Bologna, Florence, de watervallen van “Acquacheta” (beschreven door Dante in de “Divina Commedia”) in het Nationaal Park vlakbij, bezoeken aan keramiekatelier, wijnproeverij en zwemmen bij de waterval in Portico of in de omgeving. Bij Portico kun je de kleinste vulkaan van Italië bezoeken. De school stelt ook een paar gratis mountainbikes ter beschikking van cursisten.
De school heeft een “Book sharing centrum” opgezet waar iedereen vrij binnen kan lopen, boeken kan lezen of lenen en verder is het een ontmoetingsplek om andere mensen te ontmoeten.
De school organiseert feestjes met buffet en muziek & dans in de tuin van het hotel of in de straatjes van Portico samen met de lokale bevolking van alle leeftijden.
Bekijk de video van de georganiseerde excursies.

Festivals en folkloristische feesten in Portico en omgeving:
ca. 12/13 juli Chef sotto al Portico: chefkoks uit vele landen koken op straat in de borgo van Portico en op vrijdagmiddag kookdemonstraties!
op zaterdag eind juli: Portico Hills Blues festival, in het parkje van Portico di Romagna.
begin augustus: Sagra della Tagliatella, in het parkje van Portico di Romagna.
15 augustus: Ferragosto Preistorico (mascherato), feest in het parkje van Portico di Romagna.
Settimane Portichesi: grote zomerfestivals van half juli tot half augustus in Portico, Bocconi en San Benedetto. Festa Medioevale: feest in juli (om het jaar), waarbij Portico wordt omgetoverd tot middeleeuws dorp met banket…
Sagra dei Frutti del Sottobosco e dell’Artigianato artistico: folkloristisch oogstfeest in Portico in het 2e weekend van oktober (7 oktober 2018) met culinaire specialiteiten uit de streek.
Festa del Falò: in Rocca San Casciano half maart, volgens middeleeuwse traditie met carnaval, vuren en vuurwerk.
Il Palio di S. Reparata: begin september in Terra del Sole, feest met middeleeuwse kostuums en paardenraces.

 Cursussen


Overzicht cursussen

De lessen worden op 5 niveaus gegeven en er zijn maximaal 6 cursisten per klas (dus minigroepen!).
Lesduur is 50 minuten. Maximale duur minigroepcursussen: 12 weken.
De lessen worden van maandag t/m vrijdag gegeven.
Op de eerste lesdag wordt je niveau van de Italiaanse taal eerst getest!

N.B. Bij 1 cursist per niveau wordt de standaard of conversatie minigroep omgezet in 3 privélessen per dag (voor het zelfde bedrag).

Klik hieronder op de cursussen voor een beschrijving van de betreffende cursus.

Standaard minigroep (4 lessen per dag)

20 lessen per week
Lestijden: van 9.00-13.00 uur met pauze halverwege.
Dit programma is ideaal om je Italiaanse vaardigheden te verbeteren in een klein lesgroepje, terwijl je daarnaast genoeg vrije tijd overhoudt om andere leuke dingen te doen.

Minigroep intensief Plus-10 cursus (minigroep + 2 privélessen per dag)

standaard minigroep + 10 extra privélessen per week
In de ochtend volg je het minigroepprogramma en in de middag (meestal tussen 14-16 uur) de privélessen. De privélessen kunnen aan je eigen wensen aangepast worden (bijv. extra grammatica of conversatie of een bepaald taalgebruik).

Conversatie minigroep (4 lessen per dag)

20 lessen per week in groepje van 2-6 cursisten
Lestijden: van 9.00-13.00 uur met pauze halverwege.
Dit programma is ideaal om je spreekvaardigheid te verbeteren; de onderwerpen zijn actualiteiten en cultuur algemeen.
Niveau: minimaal halfgevorderd (vanaf B1)
Niet in mogelijk in de Dolce Vita programma-weken.

Individuele conversatiecursus (2 lessen per dag)

10 lessen per week Lestijden: van 14.00-16.00 uur (ook mogelijk in combinatie met andere cursussen)
Dit programma is ideaal om je spreekvaardigheid te verbeteren; de onderwerpen zijn actualiteiten en cultuur algemeen.
Niveau: minimaal halfgevorderd (vanaf B1) Niet in mogelijk in de Dolce Vita programma-weken.

Minigroeples & Dolce Vita (50+) middagprogramma

20 lessen per week in minigroep + gevarieerd vrijetijds- en excursieprogramma van 1 of 2 weken.
Lestijden: van 9.00-13.00 uur en ’s middags activiteiten.
In de ochtend volg je de minigroeplessen en in de middag een cultureel, gastronomisch of vrijetijdsprogramma onder professionele begeleiding en met busje van de school (prijs is incl. entree musea e.d.).
Als je kiest voor 1 week, dan zijn de activiteiten van het programma van maandag t/m vrijdag inbegrepen (niet de weekend-excursie)!
Ook partners kunnen – tegen extra betaling – deelnemen aan het programma of bijv. Dolce Vita kookcursusprogramma of ook trekking reserveren.
Data minigroepcursus & Dolce Vita programma 2020
2 weken: 23 maart -3 april | 25 mei -5 juni | 27 juli -7 aug. | 28 sept. – 9 okt.
1 week: 23-27 maart | 30 maart -3 april | 20-24 april | 25-29 mei | 1-5 juni | 27-31 juli | 3-7 aug. | 28 sept. -2 okt. | 5-9 okt. | 26-30 okt.
Download pdf Dolce Vita programma 2020

Kookcursus & Dolce Vita (50+) middagprogramma

1 week 5 ochtenden 2 uur kookles en lichte lunch + gevarieerd vrijetijds- en excursieprogramma in de middag. In de ochtend volg je 5 dagen 2 kooklessen in de keuken van het restaurant en ’s middags een cultureel, gastronomisch of vrijetijdsprogramma onder professionele begeleiding en met busje van de school (prijs is incl. entree musea e.d.).
Als je het Dolce Vita middagprogramma voor 1 week boekt is de zaterdagexcursie niet bij de prijs inbegrepen.
Data kookcursus & Dolce Vita programma 2020
1 week: 23-27 maart | 20-24 april | 25-29 mei | 27-31 juli | 28 sept.- 2 okt. | 26-30 okt.
N.B. de DV programma’s met kookcursus hebben dezelfde data als de eerste week van de DV programma’s met taalcursus.
Download pdf Dolce Vita programma 2020

Kook & wijncursus (5x per week)

5 middagen of 3 ochtenden & 2 middagen per week (naar keuze)
Het kook/wijnprogramma kan ook naast een taalcursus gevolgd worden en kan ook als partnerprogramma gevolgd worden!
Startdata: elke maandag, behalve in Dolce Vita weken en vanaf 1 deelnemer.
Cursus A: 3 ochtenden en 2 middagen: 3 ochtenden kookles incl. lichte lunch erna + 1 middag introductie en proeverij van streekproducten en wijnen + één middag excursie en proeverij naar wijnboerderij.
Cursus B: 5 middagen totaal: 3 kooklessen + introductie en proeverij van streekproducten en wijnen + een excursie en proeverij naar wijnboerderij.

Kooklessen: onder professionele begeleiding van de chef-koks van het hotel/restaurant Al Vecchio Convento leer je gerechten uit Romagna & Toscane bereiden. Op verzoek kunnen ook bepaalde kookthema’s behandeld worden, zoals pasta’s, sauzen & dressings, voorgerechten, vleesgerechten of gebak.
Indien je kiest voor de ochtendcursus is 3x een lichte lunch inbegrepen.
Lestijden kooklessen: ’s morgens van 10.00-12.00 uur en ’s middags van 17.00-19.00 uur. Introductiecursus met proeverij houdt in: proeverij van 3 verschillende wijnen en lokale producten (als parmaham, balsamico azijn, olijfolie, diverse kazen) inclusief achtergrondinformatie over de wijnen uit Romagna.

Truffel Experience (3 middagen)

2 halve dagen truffel-jacht en 1 middag truffel-kookcursus onder professionele begeleiding
Dit programma kan ook in combinatie met andere cursussen geboekt worden, ook met trekking. Kan ook als partnerprogramma!
N.B. Neem goede wandelschoenen mee die nat/vies mogen worden en een waterdicht regenjack!
Programma: 2x op truffeljacht samen met truffeljager en truffelhond (jager is meestal één van de chef-koks van het hotel/restaurant).
1x kookcursus onder leiding van chef-kok van “Al Vecchio Convento”, waarbij je verschillende gerechten met truffel maakt en daarna kunt genieten van de bereide gerechten (drank is niet bij de prijs inbegrepen).
Data: elke week vanaf 20 september (behalve in Dolce Vita weken).
Cursisten die halfpension in het hotel geboekt hebben, betalen een lagere prijs!
Bekijk een video over truffels zoeken

Individuele lessen

Startdata: elke week (minimaal 10 uur per week)
Je kunt zelf de inhoud, intensiteit en duur van de cursus bepalen. Ideaal als je specifieke aspecten van de taal wilt leren of weinig tijd hebt.
Zowel privélessen zijn mogelijk als duolessen (mits beide cursisten hetzelfde niveau hebben). Ook kun je individuele lessen in het weekend volgen, prijs op aanvraag.

Themacursussen (op verzoek)

bijv. 10 privélessen per week van 14-16 uur.
Startdata: elke maandag; minimaal hoog halfgevorderd niveau vereist (vanaf B2).
De themacursussen kunnen geboekt worden in combinatie met taalcursussen, kook-/wijncursus of aquarelleren.
Keuze uit de volgende thema’s:
– “Sulle orme di Dante” – het lezen van canti uit de “Divina Commedia”.
– “A tavola” – de Italiaanse keuken door de literatuur en de kunst heen: Dante, Boccaccio, Gozzano, Moravia, Gadda, Buzzati, Benni en filmscenes. Conversatie, interpretatie en discussie.
– “Corso di lettura ad alta voce” – hardop en expressief lezen van teksten inclusief discussie. Doel: betere uitspraak/intonatie en tevens meer kennis van literatuur.
– “L’italiano tra cinema e letteratura” – taalcursus met kijken van en discussie over belangrijke Italiaanse films gebaseerd op boeken.
– “Ridere con gli italiani” – de Italiaanse komedie in films, een trip langs de Italiaanse stereotypes en de grote ‘comedians’ als Totò, Benigni, Sordi ecc.

Schilderen, tekenen of aquarelleercursus

vanaf 10 lessen per week ’s morgens, ’s middags of gemixt.
Startdata: elke maandag en beschikbaarheid op aanvraag. 
De schilderscursussen kunnen ook geboekt worden in combinatie met een taalcursus of kook-/wijncursus, maar je kunt ook alleen een schilderscursus volgen.
De lessen worden gegeven door een professionele tekenleraar die de cursist introduceert in diverse technieken en soorten objecten, zoals stillevens, landschappen en misschien ook portretten (afhankelijk van het niveau). Als het weer het toelaat, worden de lessen gegeven in de pittoreske omgeving in en om de ‘borgo’ Portico di Romagna. Bij aanmelding graag een indicatie van je niveau opgeven!
Zelf meenemen: materialen zoals penselen, verf en papier! Schildersezels zijn wel aanwezig!

Yogalessen

Op verzoek kan de school ook extra yogalessen organiseren. Voor de yoga is er een volledig ingerichte yogaruimte naast het hotel.
Startdata: op verzoek; prijs en beschikbaarheid op aanvraag.

 


Accommodatie


De diverse accommodaties

Alle accommodatie in Portico di Romagna is rustig gelegen en op loopafstand van de school.
Aankomst is op zondag na 14 uur en vertrek op zaterdag voor 10 uur. Eventueel één dag eerder aankomen of vertrekken is op aanvraag! Het is meestal wel mogelijk om extra nachten te boeken.
Prijs voor kinderen is afhankelijk van de leeftijd en is op aanvraag.
Er zijn voldoende parkeerplaatsen, maar het is eventueel mogelijk om een garage te huren (niet echt nodig!).
Bekijk de video van het hotel, de bevolking en Portico.

 • 3-sterren Hotel/Rest. Al Vecchio Convento
  Het verblijf is op basis van B&B of halfpension in een kamer met eigen badkamer en gratis wifi in het hele hotel. Er zijn 1-persoons-, 2-persoons- en 3-persoonskamers.
  Aanrader!
  Degenen die zich iets meer luxe kunnen veroorloven en zich culinair willen laten verwennen, raden wij aan voor het Hotel/restaurant “Al Vecchio Convento” te kiezen (en dan halfpension!).
  Dit is een uitstekend ***hotel-restaurant gehuisvest in een 19e-eeuws pand, dat in het verleden toebehoorde aan één van de oudste lokale families. Het gebouw heeft zijn originele karakteristieken behouden, terwijl het tevens is voorzien van moderne faciliteiten. Het beschikt over een kleine tuin met een veranda en zitjes, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het riviertje in het dal.
  Het hotel beschikt over gratis wifi voor de gasten (ook in de kamers)!
  De kamers zijn op traditioneel Toscaanse wijze ingericht en hebben allemaal een eigen badkamer met douche en toilet. De directie, de familie Cameli, van dit familiehotel is zeer hartelijk en behulpzaam en geheel overeenkomstig de traditie bereidt de kok de meest smaakvolle gerechten van seizoensproducten. Het diner is een 4-gangen diner. Ook het ontbijtbuffet is zeer uitgebreid en gevarieerd, zelfs voor Nederlandse begrippen.
  De keuken van het hotel is beroemd in heel Italië en het hotel is vermeld in de Michelin gids en de Karen Brown Guide.
  Prijzen zijn inclusief diner op dag van aankomst en ontbijt op dag van vertrek.
 • Studioappartement of appartement voor meerdere personen
  De school kan ook een studioappartement of een zelfstandig appartement voor 1-4 personen boeken.
  Bij de prijs zijn inbegrepen: bedlinnen en handdoeken (verschoning 1x per week).
  Eindschoonmaak per appartement: € 30.
  Er zijn ook grotere appartementen beschikbaar, prijzen op aanvraag.


Data & prijzen


Startdata 2020

N.B. Startdata: elke maandag voor alle niveaus!

mrt apr mei jun jul aug sep okt
06 01 03 07 05
23 13 08 14 12
30 20 18 15 20 21 19
  27 25 22 27 28 26
      29   31  

Startdata privélessen: elke dag van het jaar

N.B. Op alle feestdagen gaan de lessen gewoon door!!! 
De school is gesloten in de weken van: 4 t/m 15 mei | 6 t/m 17 juli | van 10 t/m 28 augustus 2020
De school sluit in de winter vanaf 31 oktober 2020. 

Data minigroepcursus & Dolce Vita programma 2020:
2 weken: 23 maart -3 april | 25 mei -5 juni | 27 juli -7 aug. | 28 sept. – 9 okt.
1 week: 23-27 maart | 30 maart -3 april | 20-24 april | 25-29 mei | 1-5 juni | 27-31 juli | 3-7 aug. | 28 sept. -2 okt. | 5-9 okt. | 26-30 okt.

Data kookcursus & Dolce Vita programma 2020:
1 week: 23-27 maart | 20-24 april | 25-29 mei | 27-31 juli | 28 sept.- 2 okt. | 26-30 okt.
N.B. de DV programma’s met kookcursus hebben dezelfde data als de eerste week van de DV programma’s met taalcursus.

Data kook & wijncursussen en conversatiecursussen: elke week, behalve in Dolce Vita weken.

Data truffelprogramma: elke week vanaf 20 september (behalve in Dolce Vita weken).


Cursusprijzen 2020

Bij Italstudio betaal je uitsluitend de originele prijzen van de school en geen extra administratiekosten!

Bij aankomst op zondag een gratis transfer van station Forlì naar Portico di Romagna (zie voor tijd bij vervoer)!

cursusprijzen per persoon weken euro
standaard minigroep (max. 6 cursisten)
(4 lessen per dag)
1
2
3
extra week
230
450
660
210
minigroep intensief Plus-10
(20 minigroeplessen + 10 privélessen per week)
1
2
3
530 1.050 1.560
Dolce Vita 50+ minigroep & programma
’s morgens Italiaans in minigroep, daarna DV programma
1
2
290
524
Dolce Vita 50+ kookcursus & programma 
’s morgens kookles en lichte lunch, daarna DV programma
1 335
kook & wijncursus (5x 2 uur)
A) ochtend: prijs incl. 3x lunch! (bijv. partnerprogr.)
B) middag: prijs excl. 3x lunch!
1
1
249
200
conversatie minigroep (2-6 cursisten)
(4 lessen per dag)
1
2
3
230
450
660
individuele conversatieles 
(10 lessen: 2 lessen per dag)
1
2
3
300
580
840
extra privélessen (1-op-1)
2 lessen per dag 4 lessen per dag
10 lessen
20 lessen
300
600
truffel experience (3 middagen)
voor hotelgasten met halfpension: korting!
1 130
105
themacursussen (bijv. van 14-16 uur)
ook mogelijk in combinatie met andere cursussen
Dante, film, uitspraak, literatuur enz.
10 lessen 300
schildercursussen
aquarelleren, schilderen, tekenen
trekking met gids – trailrunning – yogalessen
op aanvraag

op aanvraag

N.B. Prijs is exclusief eenmalig € 70,- inschrijfgeld per persoon (blijft kalenderjaar geldig).
Bij de prijs is het lesmateriaal inbegrepen.

Accommodatieprijzen

Aankomst is in principe op zondag (na 14 uur) en vertrek op zaterdag (voor 10 uur).
Eventueel één dag eerder aankomen of vertrekken op aanvraag.

prijzen per persoon 1 week
6 nachten 
2 weken
13 nachten
per nacht
hotel*** Al Vecchio Convento,
logies/halfpension (ontbijt en diner)
2-persoonskamer
1-persoonskamer
462
552
1.001
1.196
77
92
eigen studio of appartement
met meer slaapkamers (1-4 pers.)
2-persoonskamer
1-persoonskamer
270
420
585
910
45
70

N.B. In de appartementen elke week verschoning van bedlinnen en handdoeken.
Eindschoonmaak per appartement: € 30 (ter plekke te voldoen).


Vervoer


Hoe is Portico di Romagna te bereiken
 • per vliegtuig -> De dichtstbijzijnde vliegvelden zijn G. Marconi in Bologna (en F. Fellini in Rimini).
  Neem vervolgens in Bologna (of Rimini) de trein naar Forlì (ca. 40 min.).
  Met Transavia kun je vanaf Eindhoven rechtstreeks naar Bologna vliegen. En dan met een gratis transfer van Forlì naar Portico op zondagmiddag.
  Je kunt ook met KLM of Alitalia vanaf Amsterdam naar Bologna vliegen of met Brussels Airlines vanaf Brussel, evenals met Ryanair vanaf Eindhoven, Düsseldorf (Weeze), Brussel (Charleroi) en Keulen.
  Verder kun je met TUIfly van Keulen/Bonn naar Rimini vliegen.
  Bus Forlì naar Portico (buslijn 127): vanaf het bustation voor het station van Forlì vertrekken de bussen naar Portico (ca. 1 uur). Op zondag rijden er minder bussen en raden wij de gratis transfer aan! Check hier de Bustijden van bus 127 van Forlì naar Portico di Romagna.
Transfer

De school biedt een GRATIS ophaalservice aan vanaf het station in Forlì op elke zondag om 17 uur vanaf het treinstation (ontmoetingspunt buiten voor de hoofdingang van het station).
Deze transfer moet van te voren gereserveerd worden!

Verder biedt de school betaalde transfers aan naar Portico van/naar het vliegveld of station in:
Forlí: € 60 per enkele reis (voor 1-3 personen)
Bologna: € 190 per enkele reis (voor 1-3 personen)

 

Voor vertrek ontvang je de reisbescheiden met verdere informatie over hoe je het beste naar je accommodatie/school kunt gaan.