Mode Italië: volg een studie in hét land van de mode

Italië heeft een lange geschiedenis als modeland en blijft domineren met prachtige kleding en modehuizen die internationaal bekend staan. Armani, Dolce & Gabbana, Versace, Cavalli, Prada en Gucci. Stuk voor stuk Italiaanse modeontwerpers die tot op de dag van vandaag een grote impact hebben op ons modebeeld. Mode is een belangrijk onderdeel van de Italiaanse cultuur en om deze reden zijn Italianen vaak ook goed en modieus gekleed.

Opvallend aan Italiaanse kleding is dat vaak de pluspunten van het lichaam op een elegante wijze benadrukt worden. Met bijvoorbeeld een getailleerde jas, nauwsluitende jurk of een goed passend overhemd. Ook wordt er veel waarde gehecht aan kwaliteit en wordt er vaak gebruik gemaakt van duurzame materialen waaronder leer. Met Italiaanse mode zien zowel mannen als vrouwen er in ieder seizoen stijlvol uit.

mode italie

Wil je een opleiding in mode volgen en doe je dit het liefst in de modestad van het moment, Milaan? Italstudio biedt meerdere mode opleidingen aan in deze innovatieve stad. Neem een kijkje op onze pagina Fashion – Art – Design – Architecture voor al onze studies in kunst, design en mode Italië.

Mode in Italië, de geschiedenis

Om de modegeschiedenis van Italië te begrijpen, gaan we terug naar het oude Rome. In deze tijd is namelijk de tuniek uitgevonden. Een eenvoudig kledingstuk of gewaad dat door zowel mannen als vrouwen gedragen werd. Vrouwen droegen de tuniek met hier overheen een stola wanneer ze naar buiten gingen, deze stola is te omschrijven als een lange jurk. Voor de meeste mannen in deze tijd was de tuniek alleen hun kleding, met uitzondering van rijke mannen. Rijke mannen droegen ook de toga, een lang stuk wol dat om het lichaam heen gewikkeld werd. Omdat dit een complex kledingstuk was, werd het gezien als een teken van status en rijkdom om deze te dragen.

In de 14e eeuw ontstond in Italië de Italiaanse Renaissance, wederom een tijdperk waarin mode een centrale rol speelde in het leven van de Italianen. Mensen gingen steeds meer aandacht aan hun uiterlijk besteden en de mode in Italië was om deze reden kleurrijk en opvallend. Deze kleding trok de aandacht in het buitenland en oefende veel invloed uit op het modebeeld in andere Europese landen. Steden zoals Rome, Milaan, Venetië en Florence kregen een enorme export aan mode gerelateerde producten zoals stoffen, schoenen, mantels, sieraden en dure jurken. Er werd in deze tijd veel gewerkt met rijke materialen zoals zijde, fluweel en brokaat.

Na een rustige periode tussen de 17e en 20e eeuw was er na de Tweede Wereldoorlog sprake van een wedergeboorte van de mode in Italië. In de jaren 50 en 60 zorgde Italiaanse films ervoor dat de Italiaanse cultuur, kleding en design populair werden in andere landen. Florence werd in deze tijd beschouwd als de hoofdstad van de mode, met namen zoals Pucci, Fontana en Emilio Schuberth. In de jaren 70 en 80 nam Rome het stokje over met de opkomst van modemerken zoals Valentino, Fendi, Capucci en Balestra. Waar deze modehuizen zich voornamelijk bezig hielde met high fashion, richtte een andere Italiaanse stad zich op de grotere massa. In Milaan ontstonden merken zoals Armani, Moschino, Versace en Dolce & Gabbana. Met deze ready-to-wear mode werd Milaan de modestad voor betaalbare mode.

Nog steeds blijft de fashion week in Milaan even belangrijk als fashion weeks in steden zoals Parijs en New York. De modehuizen die halverwege de vorige eeuw opgekomen zijn, spelen nog steeds een grote rol in het modebeeld dat wereldwijd heerst. Door de rijke modegeschiedenis van Italië zijn er in dit land enorm veel goede mode- en designscholen te vinden. Italstudio brengt je in contact met verschillende mode academies in Milaan met internationaal erkende opleidingen.

Volg een opleiding mode in Italië

Bij Italstudio kun je kiezen tussen verschillende mode opleidingen aan de NABA of Domus Academy, beide kunst, mode & designacademies in Italië. NABA, Nuova Accademia Di Belle Arti, is een vooruitstrevende school waar ze zowel bachelor- als masteropleidingen op universitair niveau aanbieden. De NABA richt zich op internationale studenten en heeft daarom ook studenten van ruim 50 verschillende nationaliteiten. De studies zijn in het Engels te volgen.

Het aanbod van de NABA opgesomd:

Driejarige bachelors (lees meer)

 • Fashion Design
 • Design (interior-product)
 • Graphic Design and Art Direction

Masteropleidingen (lees meer)

 • Fashion and Textile Design
 • Interior Design
 • Product Design
 • Creative Advertising

Speciale programma’s (lees meer)

 • Diploma Programs (1 tot 3 jaar)
 • Semester/minor abroad
 • Zomercursussen (in Milaan of Rome)

Domus Academy is door zowel Business Week als ID Magazine uitgeroepen tot één van de top designscholen van de wereld. Deze academie biedt ook bachelor programma’s en masteropleidingen in het Engels aan. Klik hier om meer te lezen over deze academie en de verschillende studies die je hier kunt volgen.

Het aanbod van de Domus Academy opgesomd:

Driejarige bachelors

 • Fashion Business
 • Interior Design
 • Experience Design

Masteropleidingen

 • Fashion Design
 • Fashion Management
 • Fashion Styling and Visual Merchandising
 • Luxury Brand Management

Speciale programma’s

 • Premaster programma’s (4 maanden)
 • Master’s Level Certificatie programma’s (5 weekse cursussen)
 • Zomercursussen

Geïnteresseerd naar ons gehele aanbod aan universitaire opleidingen? Neem een kijkje op onze pagina Studeren in Italië of neem contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen. We staan je graag te woord om je te adviseren in je studiekeuze mode Italië!