Bekijk ook reactie over:
Alghero Ascoli Piceno Assisi Belvedere Bologna Koine Bolognalingua Cagliari Cavaion Veronese Chiavari Como Fashion-Art-Design Florence Geen categorie Genua Homestay Castelli Romani Homestay Puglia Homestay Toscane Kookcursus Kookworkshops Lignano Lucca Micciano Milaan Mola di Bari Montepulciano Napels Nieuws Otranto Perugia Portico di Romagna Ravenna Rimini Rome Salerno San Remo Santa Domenica Siena Studeren Taalreizen Taormina Todi Trieste Turijn Urbania Urbino Venetië Verona Viareggio

Lies van Dobbenburgh, 1 week privéles bij Desi, homestay Toscane (Algemeen, Homestay Toscane, Taalreizen)
Desi Homestay Toscane
lerares Desi voor haar huis

In Juli 2020 ben ik op homestay geweest bij Desi in een plaatsje vlakbij Florence.
Dat was een geweldige ervaring: je woont en leeft bij de lerares thuis dus maakt alle dagelijkse dingen mee: van het voeren van de dieren, tot het doen van boodschappen; van het kijken naar de tv tot het koken van de maaltijd. En steeds spreek je italiaans, ook als je geen les hebt. We zijn samen naar Florence geweest en naar een markt in de buurt. Alles was heel flexibel in te delen: meestal had ik ’s ochtends de officiële les en ging ik in de middag met de trein naar Florence. Maar ook was de les een keer aan het eind van de dag omdat ik graag een dagje wilde fietsen in Florence.
Het huis Romacale is prachtig: groot en ruim, echt heel landelijk op een prachtig groot terrein met veel dieren (poezen, duiven, reeën, vossen). Mijn kamer was prachtig en ruim met een eigen, hele grote badkamer. In deze tijd van social distancing ook ideaal. Ik kan het iedereen aanraden!

Tuin Desi

Eva Waltjen, Online groepslessen 7 weken, Milaan (Algemeen, Milaan, Taalreizen)

Online groepslessen (A1) in Milaan van lerares Sara: in één woord PERFECT!
Een zeer kundige lerares (ook online!) met enorm veel humor en energie! Waarbij ze een goede opbouw tav het niveau van haar studenten hanteert.
Tezamen met een internationale, gevarieerde en gemotiveerde groep studenten, voel je je op je gemak en durf je fouten te maken. 
Al met al, de intentie om 1 week les te volgen, werden er uiteindelijk 7 🙂 🙂 🙂 …… en wordt zeker vervolgd!


In una parola PERFETTO!

Un’ insegnante molto competente (anche online!), con molto humor ed energia! Dove ha una buona preparazione rispetto al livello dei suoi studenti.
Insieme a un gruppo di studenti internazionale, diverso e motivato, vi fa sentire a vostro agio con la tranquillità di poter sbagliare.
Tutto sommato, l’intenzione di prendere 1 settimana di lezioni alla fine si è risolta in 7 🙂 🙂 ….. e sarà certamente continuata!

Jeanine Peijnenburg, online privelessen, bij Paola van homestay Castelli Romani (Algemeen, Homestay Castelli Romani)

Nadat ik een paar jaar geleden bij Paola Pica was geweest in Rocca Priora, heb ik samen met een vriendin in de coronaperiode via Skype les bij haar genomen. Geweldig!
Het is net zo gezellig als het bij haar thuis was en we leren ongelooflijk veel. Zij is een erg prettige en goede lerares en wij hebben een leuke mix van conversatie, grammatica en de toepassing daarvan.

Marina Heilbron, 2 weken standaard mingroep, Lecce (Algemeen, Siena, Taalreizen)
Ervaringen taallessen in Italië via Italstudio – deel 3: Lecce

Deze zomer stopte ik met werken en dat maakte de weg vrij voor het realiseren van een droom: reizen en de taal leren in Italië!
Via via hoorde ik van Italstudio en toen de brochure op de mat lag, wist ik dat dit precies was wat ik zocht: de mogelijkheid van taallessen op veel verschillende plaatsen in Italië, gecombineerd met verschillende opties van onderdak!
De volle 4 maanden die ik had uitgetrokken voor mijn Italiaanse avontuur kon ik niet goed overzien qua planning, vandaar dat ik aanvankelijk alleen een eerste etappe koos in het vertrouwen dat ” de weg” zich wel zou wijzen …

Na een ‘break’ van een aantal weken reizen was ik in Zuid Italië aangeland in Lecce om ook daar weer les te nemen. Ik had van veel mensen enthousiaste verhalen gehoord over Puglia en zag de combinatie van les nemen en de omgeving verkennen als een uitgelezen kans om kennis te maken met dit deel van Italië.
Italstudio heeft goede contacten met de school van Maria Rossini, die vol enthousiasme en inzet een kleine taalschool in Lecce runt in haar eigen huis. Zij heeft daar ook 2 kamers voor studenten, maar aangezien deze bezet waren, zocht ik weer een air B&B locatie en vond een fantastisch appartementje binnen de muren van de oude stad. Hoewel het inmiddels al eind november was, heb ik vele middagen op het bijbehorende terrasje geluncht met uitzicht over de daken en de koepels van deze schitterende oude stad (’s Avonds was het overigens heel fijn dat de verwarming aanging, want dan kon het flink koud worden).

De school was op loopafstand even buiten het oude centrum en iedere ochtend daarheen lopen, door de poort waar al eeuwenlang mensen de stad in- en uitgaan, nog even snel een bezoek brengen aan 1 van de vele heerlijke koffie bars voordat de les begon, vormde een heerlijk begin van de dag. Het was duidelijk einde seizoen: weinig leerlingen en geen buitenschoolse activiteiten door de school georganiseerd (maar dat deden we zelf wel).
De betrokkenheid van Maria en zeker ook van onze lerares vertoonden bepaald niet de tekenen van einde seizoen: veel aandacht voor ieders leerproces en wat nodig was om vooruitgang te boeken. Ik maakte onderdeel uit van een klasje van 3 en maakte weer vorderingen in het beoefenen van de Italiaanse taal. We behandelden, en oefenden met, de verleden tijd en de “futuro semplice” (dat klinkt alsof het simpel is… nou….dat woord is niet echt passend in deze context!) en dat bood weer heel veel meer mogelijkheden in het begrijpen en zelf actief spreken.

Zo troostend is het als je met je mede studenten kunt uitwisselen wat deze, zelf gekozen, uitdaging met je doet: van de nachten dat je wakker wordt met Italiaanse woorden in je hoofd en je echt niet meer weet wat ze betekenen of met rijtjes uitgangen van onregelmatige werkwoorden … via de overtuiging dat je op deze leeftijd toch echt geen nieuwe taal meer kan leren … tot de blijdschap dat je iets snapt en ook nog een volledige zin in het Italiaans kan uitbrengen en er een vorm van communicatie op gang komt!

Terwijl ik dit schrijf, ben ik op de terugweg naar Nederland en kijk ik terug op een inspirerend en verrijkend verblijf in Italië. Het volgen van (taal)lessen op verschillende locaties via Italstudio hebben daar in belangrijke mate aan bijgedragen!

Marina Heilbron, 2 weken standaard, Siena (Algemeen, Siena, Taalreizen)
Ervaringen taallessen in Italië via Italstudio – deel 2: Siena

Deze zomer stopte ik met werken en dat maakte de weg vrij voor het realiseren van een droom: reizen en de taal leren in Italië!
Via via hoorde ik van Italstudio en toen de brochure op de mat lag, wist ik dat dit precies was wat ik zocht: de mogelijkheid van taallessen op veel verschillende plaatsen in Italië, gecombineerd met verschillende opties van onderdak!
De volle 4 maanden die ik had uitgetrokken voor mijn Italiaanse avontuur kon ik niet goed overzien qua planning, vandaar dat ik aanvankelijk alleen een eerste etappe koos in het vertrouwen dat ” de weg” zich wel zou wijzen …

Na drie weken in Ravenna was het tijd voor de 2e etappe lessen Italiaans: Scuola Leonardo da Vinci in Siena.
Ik verheugde me op het weerzien met deze stad, die ik lang geleden had bezocht.
Dat ik daar nu een aantal weken zou kunnen wonen en lessen ging volgen zou een extra waarde toevoegen, zo verwachtte ik …en dat heeft zich volledig waargemaakt.
Helaas was er geen mogelijkheid meer om in een gedeeld appartement te verblijven, maar ik vond via air B&B een goede locatie even buiten de oude stad.
Mijn gastheer Marco bleek een ware ‘host” te zijn, die heel graag zijn liefde voor de stad en voor Toscane deelde met informatie en praktische tips (de gang in zijn huis zag eruit als een afdeling van de plaatselijke toeristen informatie!)
De ochtendwandeling van 10 minuten iedere dag naar de school was een prachtige start van de dag met een schitterend uitzicht op de stad met de Dom en de Torre del Mangia!
De school zelf zit op een verdieping van een oud gebouw binnen de muren van de oude stad, met alle rijkdom van Siena onder handbereik.
Ik kwam in een klas met, wisselend, ongeveer 8 andere studenten uit veel verschillende landen en ruim 2 weken hadden we les van dezelfde lerares.
Ik was onder de indruk van haar professionaliteit en de aandacht die ze ieder van ons gaf. Geen geringe opgave als je te maken hebt met een wisselende groep met ook nog grote verschillen in niveau, leeftijd en nationaliteit!
Ze wist ieder te motiveren en in een goed tempo de voortgang erin te houden.
De neiging die ieder van ons wel had om, als het moeilijk werd, dan toch maar over te gaan op het spreken van Engels, werd door haar consequent gepareerd met uitputtende reacties in het Italiaans totdat ieder het echt begrepen had!

Buiten de lessen waren de buitenschoolse activiteiten een bron van onderlinge contacten met andere studenten van de school en nadere kennismaking met de stad en omgeving, en daarmee een heel waardevolle toevoeging aan het verblijf.
Er was zo’n ruim aanbod dat ik niet aan alles heb meegedaan, maar de lezingen van een aan de school verbonden kunsthistorica zal ik niet snel vergeten.
Zij nam ons onder meer mee naar de Santa Maria della Scala, dat nu een museum is, maar tot begin 1990 nog dienst deed als ziekenhuis en bood een indrukwekkend inzicht in de rijke geschiedenis van dit gebouw.
Ook het bezoek aan de kerk van Santa Maria dei Servi was een memorabele middag: na een wandeling door de stad met aandacht voor zaken die je als toerist niet zouden opvallen (o.m. over de gebruiken van de verschillende kleine hechte gemeenschappen in de stad: de contrada’s) was de kerk en de kunst die er te zien is zowel een les in kunstgeschiedenis als een taalles, want natuurlijk was ook hier weer alleen Italiaans de voertaal!
Waren deze activiteiten vooral gericht op kennisoverdracht, het aanbod was heel veel breder.

Vast onderdeel dat regelmatig geprogrammeerd werd, was een les door een acteur. Zo’n succesnummer dat een Duitse jongen die al 2 maanden student was aan de school zich voor de 3e keer weer had ingeschreven voor de les die ik bijwoonde. Insteek was de uitspraak en de verschillende klanken van het Italiaans.
De passie en het gebrek aan gêne van deze acteur wist ons allen uit onze comfort zone te halen en experimenten aan te gaan met gebruik van onze stem en uitspraak; ieder verliet het lokaal met een brede grijns op het gezicht!

Moet ik nog iets zeggen over de schilderachtige omgeving van Siena dat onder handbereik is als je een paar weken in deze stad vertoeft?
San Gimignano, Monteriggioni, Pienza, de Chianti streek, de basiliek van San Galgano, de thermen, Firenze ….zijn maar enkele van de vele redenen die een bezoek aan Toscane waardevol maken!