Bekijk ook reactie over:
Alghero Ascoli Piceno Assisi Belvedere Bologna Koine Bolognalingua Cagliari Cavaion Veronese Chiavari Como Fashion-Art-Design Florence Geen categorie Genua Homestay Castelli Romani Homestay Puglia Homestay Toscane Kookcursus Kookworkshops Lignano Lucca Micciano Milaan Mola di Bari Montepulciano Napels Nieuws Otranto Perugia Portico di Romagna Ravenna Rimini Rome Salerno San Remo Santa Domenica Siena Studeren Taalreizen Taormina Todi Trieste Turijn Urbania Urbino Venetië Verona Viareggio

Annemieke Met, 1 week standaard, Florence (Algemeen, Florence, Taalreizen)

Wij kijken bijna iedere dag terug op een fenomenale week waarbij we iedere ochtend in de schoolbanken zaten van de Scuola Leonardo da Vinci in Firenze.
Wij zijn Italie-liefhebbers en verkennen al jaren dit prachtige land met zijn heerlijke mensen en prachtige natuur en cultuur. We hadden al enkele ‘vakantiecursussen’ Itailaans gevolgd, maar vonden het tijd om het professioneler aan te pakken dit jaar. We wisten van jullie bestaan maar dit jaar voor het eerst was de tijd rijp.
En jee wát een goeie keuze! Ik wil u laten weten wat onze ervaring is geweest:
* Goede/korte test op de eerste ochtend om het niveau te bepalen.
* Enthousiaste uitnodigende, en geduldige docenten (na 1 1/2 dag zijn we samen 1 niveau lager gegaan, dus 2 docenten meegemaakt) die een prettige open sfeer in de klas wisten te creëren.
* Doordacht opleidingsprogramma met ruimte voor individuele aandacht.

We waren met onze leeftijd van 58 en 60 jaar een unicum en bijna museumstuk die daar rondliepen tussen mensen van gemiddeld 22 jaar. Heerlijk was het om een soort van ‘dejà vu’ gevoel te hebben van behoorlijk wat jaartjes terug. Toch hebben wij nooit het idee gehad er niet in te passen: iedereen werd met respect tegemoet getreden zowel door docenten als studenten. Het tempo lag hoog, maar de gretigheid was er, dus ook wij konden meekomen in het leerproces met de daarbijbehorende huiswerkopgaven. Eerlijkheid gebied te zeggen dat wij niet, zoals alle klasgenoten, de energie hadden en behoefte voelden om ‘s avonds nog op de een of andere stuiter-party te presteren….ouder zijn is zo gek nog niet!

Lies Markensteijn, 2 weken standaard, Florence (Algemeen, Florence, Taalreizen)

Na een taalcursus van 2 weken bij Scuola Leonardo da Vinci kijk ik met een tevreden gevoel terug op deze 2 weken. De school was heel erg leuk. De eerste week was de klas niet zo heel groot (5 mensen) en de tweede week waren we met 9 mensen in totaal. Ook al waren we de laatste week met 9 mensen, was het toch niet te merken dat de klas zo ‘groot’ was (het gemiddelde is geloof ik 6-8 personen in een klas). Iedereen kreeg voldoende persoonlijke aandacht als het nodig was en als je vraag had, dan nam de docent de tijd om die te beantwoorden. De docenten en andere mensen die er werken zijn heel erg aardig en behulpzaam.
Voor wat betreft de accommodatie had ik deze keer gekozen voor een gastgezin, omdat dat niet zo duur was. In eerste instantie wilde ik dat liever niet, omdat ik niet goed wist wat ik ervan moest verwachten, maar het is mij heel erg meegevallen.
Ik zat in huis bij een oudere mevrouw die heel erg aardig was. Ik had niet echt contact met haar, maar ’s morgens bij het ontbijt vroeg ze of ik goed geslapen had en wat ik die dag ging doen na schooltijd. Als ik uit school kwam dan vroeg ze wel hoe de les geweest was en als ik ’s avonds thuis kwam dan vroeg ze af en toe ook wat ik gedaan had (als ze mij thuis hoorde komen). Bij mij in huis was nog een Duitse jongen en later tijdens de tweede week kwam er nog een Oostenrijkse man, beide heel erg aardig en ’s morgens ontbeten we met elkaar.
Voor mensen die (net als ik) twijfelen of ze wel of niet een verblijf in een gastgezin moeten boeken, ik kan het na mijn eerste ervaring met een gastgezin iedereen aanraden. Mijn gevoel was dat als ik aan het einde van de dag terug kwam (en meestal ook na schooltijd even), dat ik dan echt gewoon ‘thuis’ kwam in plaats van dat je in een hotel je kamer zoekt en daar dan gaat zitten.
Kortom: Ik heb een top tijd gehad in Florence.

John van Zanten, 2 weken standaard - Scuola Leonardo da Vinci in Florence (Florence, Taalreizen)

Una esperienza straordinaria – een buitengewone ervaring!
Tijdens de afgelopen jaren dat ik de taalcursussen volgde bij Dante Alighieri was ik nooit eerder op het idee gekomen om een gecombineerde taal/vakantie cursus in Italië te boeken. De aanleiding was ondermeer het toen nog uit te geven boek “Inferno” van Dan Brown dat ca.70% in Florence speelt en waarin Dante’ s Inferno een rol speelt. Ik was weliswaar al twee keer eerder (minder dan een dag) in Firenze geweest, maar toen waren de rijen voor de musea zo lang, dat de moed je al meteen in de schoenen zonk. Twee weken in Firenze zou dus perfect zijn om me te kunnen laven aan de schone kunsten, en heel belangrijk: twee weken alleen maar Italiaans spreken!!!

Van de 5 scholen in Firenze sprak mij meteen de Scuola Leonardo da Vinci aan vanwege de vele mogelijkheden en de goede beoordelingen van oud-cursisten. Zo zou je een cursus kunnen spreiden over 2 tot 4 steden, waar zij hun scholen hebben: Roma, Milano, Firenze en Siena. Of de ” La Dolce Vita” cursus boeken: na de 4 lessen ’s morgens iedere middag iets leuks doen: cultuur, kookcursus Cucina Italiana, wijn proeven in Chianti, samen dineren in typische lokale restaurants en weekend uitstapjes, naar Lucca, Pisa of Siena. Uiteindelijk heb ik die optie niet gekozen, enerzijds omdat ik mijn eigen overvolle programma al gepland had, anderzijds omdat er weliswaar door de docente-reisleidster Italiaans wordt gesproken, maar onderling, als er meerdere beginners bij zijn, veelal Engels of Duits.
De school heeft zeer vriendelijke en behulpzame baliemedewerkers die je naar keuze in het Engels of Italiaans met raad en daad bijstaan. Ook de dames van de schooladministratie die de accommodatie hebben verzorgd, zijn zeer attent als er vragen of klachten zijn (zoals bv. een kortsluiting in je appartement) en lossen je probleempjes snel en kordaat op.
Ik heb gekozen voor de standaard cursus van twee weken, bestaande uit 4 lessen per dag in de ochtend en de middag vrij. Het peil van lesgeven door de hoofdzakelijk vrouwelijke docenten, die stuk voor stuk blijk gaven over een grote eruditie te beschikken, vond ik van een hoog niveau, met name de wijze waarop de conversatie werd vormgegeven. Zo werd er vaak door de docente ingegaan op de persoonlijke belangstelling van de cursist, die daardoor op speelse wijze bij de les wordt betrokken. Per week wordt de helft van het uitgereikte boek behandeld. De boeken hebben namen als “elementare” en “intermezzo”. Zo komen E1 + E2 overeen met ons niveau A1; E3 + E4 met A2; I1 + I2 met B1 enz. Het negende en hoogste niveau heet “superiore” en komt overeen met C1. Dus ook daar wordt C2 niet aangeboden aan buitenlanders. Toch waren er cursisten, die zo enthousiast over de school waren, dat ze terugkwamen, terwijl ze al het niveau “superiore” hadden!
Om je helemaal onder te dompelen in de Italiaanse taal en cultuur zou je v.w.b. accommodatie logies en ontbijt (evt plus avondeten) kunnen boeken bij een gastgezin, maar verzeker je er dan wel van dat je ook echt bij een gezin in huis komt en mee-eet en -praat met de gezinsleden en niet bij een afwezige hospita die het ontbijt heeft klaargezet.

Corridoio Vasariano
Corridoio Vasariano

De school biedt ook dagtrips aan voor het weekend ( van 08.00u tot 19.30u). Daar heb ik geen gebruik van gemaakt, maar op zaterdag de ca 1 km lange Corrodoio Vasariano bezocht (die het werkpaleis van de Medici Palazzo Vecchio verbindt met hun woonpaleis Palazzo Pitti) en daarna de achtergelegen Giardino di Boboli en s’ zondags met een medecursist in het Palazzo della Gherardesco gebruncht en gewandeld in de bijbehorende, enige hectaren grote prive tuin. Ook doordeweeks was er naast het huiswerk ruimte voor andere zaken zoals museumbezoek, shopping en noem maar op.

Ik vond zelf de hulp die Italstudio (gratis) bood erg prettig, zodat ik uiteindelijk alleen de reis hoefde te boeken. Daar staat dan weer tegenover dat je geen korting krijgt als lid van Società Dante Alighieri, maar afhankelijk van accommodatie, reiskosten, cursuslengte en kortingspercentage is dat veelal een relatief laag bedrag.
Al met al een aanrader voor eenieder die zijn spreekvaardigheid en kennis van de grammatica in korte tijd aanmerkelijk wil verbeteren en ook nog van een soort vakantie wil genieten.

Commentaar Italstudio: niet alle taalscholen bieden korting aan Danteleden, zo ook deze school in Firenze niet.

Danielle, Academisch Jaar (32 weken), Florence (Algemeen, Florence, Taalreizen)

Ik ben ontzettend blij dat ik naar Italië ben gegaan. Iedereen zegt altijd dat je vrienden voor het leven maakt, dus dat klinkt afgezaagd, maar het is echt waar! Ik heb nu vrienden op de Nederlandse Antillen, in Brazilië, Chili, Ecuador, Duitsland én Amerika! Het was een te gekke tijd en het is een ervaring die je nooit vergeet. Leuke bijkomstigheid: ik spreek nu ook nog een aardig woordje Italiaans!
Ik ben tevreden over de school en het secretariaat, ze zijn aardig en behulpzaam. De docenten waren geweldig, en superenthousiast! Je merkte dat ze hun werk leuk vonden. De cursus heeft meer dan aan mijn verwachtingen voldaan. Ik had zelf een gastgezin gezocht, dus niet via de school, en daar heb ik het erg leuk gehad. Het feit dat er steeds leuke dingen georganiseerd werden beviel mij.
Er was genoeg voorlichting van Italstudio, ga zo door! Heel erg bedankt voor de betrokkenheid bij de cursisten! Jullie leveren goed werk!

Joost Eyck, Academisch Jaar (32 weken), Florence (Algemeen, Florence, Taalreizen)

Ik kan meteen zeggen dat dit het beste jaar is geweest voor mij tot nu toe! Gewoonweg fantastisch! Over de school zelf heb ik weinig aan te merken. Een perfecte ligging, over het algemeen alleen maar leuke en interessante leraren/leraressen en een goede studiewijze. Het geduld van de leraren vond ik ook erg positief!
Het academisch jaar is mij verder ook goed bevallen. Alleen vond ik dat niet alles helemaal helder werd aangegeven wanneer nou wat zou plaatsvinden. Dat werd meestal wat laat gedaan, maar ach ja het blijft Italië. Ik vind de indeling van de cursus wel perfect. Dat je eerst puur en alleen Italiaans krijgt onderwezen en pas later overgaat op andere vakken. Aan de andere kant maakt het het Italiaans op een gegeven moment ook wel een beetje saai.
Het appartement waar ik de volle 8 maanden in ben verbleven (in de Borgo San Lorenzo) had een super ligging maar het appartement zelf viel wat tegen.
De voorlichting en afhandeling van Italstudio vind ik wel erg goed. Ik heb nauwelijks problemen ondervonden dus heb verder weinig contact met Italstudio op hoeven nemen. Maar het is mij wel prima bevallen om via jullie dit jaar te hebben geregeld. Het is gewoon echt een aanrader voor iedereen!