Bekijk ook reactie over:
Alghero Ascoli Piceno Assisi Belvedere Bologna Koine Bolognalingua Cagliari Capo Vaticano Chiavari Como Fashion-Art-Design Florence Geen categorie Genua Homestay Castelli Romani Homestay Puglia Homestay Toscane Kookcursus Lanciano Lignano Lucca Micciano Milaan Mola di Bari Montepulciano Napels Nieuws Otranto Perugia Portico di Romagna Ravenna Rimini Rome Salerno San Bartolomeo al Mare Siena Studeren Taalreizen Taormina Todi Trieste Turijn Urbania Urbino Venetië Verona Viareggio

Lies Markensteijn, 2 weken standaard, Lucca (Lucca, Taalreizen)

Ik ben 2 weken in Lucca geweest bij Centro Koine. De eerste paar dagen was de lesmethode heel erg wennen, want de methode van Koine is heel erg gericht op de spreek- en luistervaardigheid. Grammatica wordt eigenlijk niet gegeven (tenminste niet in de vorm van een boek of stencils met oefeningen). Tijdens het praten wordt er natuurlijk wel gecorrigeerd als je een fout maakt.
Het was voor mij erg wennen om geen oefeningen te (hoeven) maken, want ik was voordat ik in Lucca kwam 6 weken naar Scuola Leonardo da Vinci geweest waar de nadruk juist wel ligt op de grammatica.

Ik had een gezellige klas, wel met best wel veel mensen, 12 in totaal en een hele leuke leraar.  Het eerste deel van de les bestond vaak uit conversatie en/of het lezen en analyseren van een artikel en het tweede deel van de les was vaak luistervaardigheid.  De school organiseerde ook activiteiten waar je (soms tegen betaling) aan deel kon nemen. Een van de activiteiten waar ik aan deelgenomen heb, was een wandeling in de bergen. Dat was een mooie, maar zware wandeling.
Voor wat betreft de accommodatie zat ik in een gastgezin, een heel aardig wat ouder echtpaar.  Er was ook nog een Duitse dame te gast die ook heel aardig was, ’s morgens ontbeten we altijd samen.
Ik heb 2 hele leuke weken gehad in Lucca en voor iedereen die houdt van spreek- en luistervaardigheid is de school in Lucca echt een aanrader.

Angelina, 2 weken standaard, Lucca (Lucca, Taalreizen)

De cursus in Lucca bij Centro Koinè was weer helemaal geslaagd. Dat kwam niet in de laatste plaats door docente Elena, die ik nog van vorig jaar kende. Ze is een vrolijk en warm persoon en weet goed in te spelen op de verschillen in kennis en interesses van de cursisten waardoor het nooit saai of te moeilijk wordt.
Gelukkig had de school de inhoud van de lessen aangepast zodat we niet, zoals vorig jaar, twee weken precies hetzelfde programma kregen (weliswaar met verschillend materiaal, maar toch). Ik trof het ook met mijn medecursisten. In grotere en kleine subgroepjes hebben we o.a. Pisa bezocht en zijn we in Lucca gaan eten in restaurantjes die door Koinè waren aanbevolen. Daarbij was Lucca nog steeds hetzelfde relaxte en charmante Middeleeuwse/Renaissance stadje van afgelopen jaar. Ook al komen er steeds meer toeristen, doordat het zo goed als verkeersvrij is blijft het een aangename omgeving om in rond te dolen en te verblijven.

Eddie Pelle, 2 weken standaard, Lucca (Lucca, Taalreizen)

Het was erg leuk in Lucca! De bijzondere lesmethode van Lucca gaf voor mij de doorslag en dat kwam precies zo uit als ik had gehoopt. Dit was een methode waar ik me heel prettig bij voelde,  het deed in de verte denken aan montessori onderwijs. De uitleg ‘een taal leren zoals een kind’ werd helemaal waar gemaakt. Vaak ging het zo dat je een opgave kreeg, bijvoorbeeld een tekst of geluidsfragment, dat aanvankelijk veel te moeilijk leek. Maar door een paar keer te lezen of luisteren, er vervolgens met een medestudent over te praten (in het Italiaans) en daarna met een ander, kreeg je langzaam aan meer grip op waar het over ging. Grappig vond ik ook dat de docent achteraf vaak niet eens uitlegde wat we nu ècht hadden gehoord. Idee was dat je genoeg leerde van de zoektocht, het uiteindelijke antwoord kon daar weinig meer aan toevoegen. En steeds stond het spreken centraal, over van alles moest je met medestudenten in gesprek en je werd sterk gestimuleerd om het gewoon maar te proberen, geen angst voor fouten te hebben, maar wel de drempel te slechten en je zo beetje bij beetje vrijer te gaan bewegen in de taal.
Ik heb me hevig vermaakt maar merkte ook wel, zoals je al zei, dat deze methode wel z’n eigen fans heeft, en niet iedereen even sterk aansprak.
Ook de sfeer op school was heel goed. De docenten waren aardig en gemotiveerd en er werd werk gemaakt van de activiteiten buiten school. Mede daardoor was het er al snel gezellig, ook met de studenten onderling. Een paar minpuntjes waren er ook wel: de groepen waren (deze weken) vrij groot met 10 tot 12 mensen. Voor de methode van Koine is dat eigenlijk veel. Mede daardoor was het al snel rumoerig, en de nieuwe behuizing hielp daar ook al niet aan: als we in onze eigen klas geen kabaal maakten, dan hoorde je dat wel van de buren.
Zelf had ik een perfecte verblijfplaats, geboekt als appartement maar bleek bij een Italiaanse familie in huis te zijn, zodat er toch nog wat gezelligheid, en een aanhankelijke huiskat, bij kwam. De kamer en sanitair waren dik in orde. Lucca tot slot was een prima verblijfplaats. Vooral het formaat van de stad paste wonderwel: groot genoeg om verschillende wandelingen te kunnen maken, klein genoeg om regelmatig bekenden tegen te komen. En een paar vaste adressen voor ontbijt, aperitivo en diner waren snel gevonden.

Sabine, 1 week standaard, Lucca (Lucca, Taalreizen)

Ik zou nog even mijn ervaring met de cursus in Lucca doorgeven. Het was echt in één woord: super! Ik vond de cursus-methode ontzettend fijn, geen boeken, maar gewoon converseren ook al spreek je geen woord Italiaans!
De lerares (Maddalena) was een ontzettend leuk mens en heeft ons in een week tijd echt genoeg bij kunnen brengen om een klein beetje uit de voeten te kunnen. We hebben vooral veel lol gehad tijdens de lessen, en de tijd vloog voorbij. De school lag op een perfecte plek in het stadje en in de pauze konden we naar het barretje op de hoek. De school organiseerde leuke dingen in en rondom Lucca. Ik heb zelden zo’n leuke week gehad!
Een aanrader en ik ga zeker nog eens op talenreis (en dan bij voorkeur naar een school waar ze deze methode handhaven: geen schools gedoe, maar gewoon praten! leuk!)
Ook het hotel (Palazzo Alexander) was goed. Perfecte locatie net binnen de stadsmuren!

Monique Nettekoven, 2 weken Pane, Vino & Lingua, Lucca (Algemeen, Lucca, Taalreizen)

Ik kwam op een zaterdag aan en moest de eerste 2 dagen echt wennen aan het alleen zijn (ik was nog nooit alleen op vakantie geweest!). Maar vanaf maandag heb ik alleen maar genoten.
Wat een geweldige, lieve aardige mensen werken er bij Centro Koinè!! Ik werd heel vriendelijk ontvangen en na een kort gesprekje mocht ik naar m’n klas gaan. Heb heel veel leuke mede-cursisten ontmoet van over de hele wereld en de lerares vond ik ook heel vriendelijk en ze gaf erg goed les (Elena).
Het middag/avond programma was ook zeer interessant en erg gezellig, met veel informatie over de wijnen en olijfolie uit Lucca en omgeving. Deze excursies deden we met 6 cursisten en de uitleg werd verzorgd door Stefano Allegrini. Hij vertelde met zoveel passie over de wijnen uit zijn streek. We hebben natuurlijk ook nog een aantal keren gekookt in de keuken op school en dat was vooral gezellig.
Het appartement was prima. Alles wat je nodig hebt was er en gewoon netjes. Ik deelde het appartement met 2 dames uit Ecuador, zij waren professionele opera zangeressen en moesten ook een cursus Italiaans volgen voor een goede uitspraak. Er werd dus altijd veel gezongen in het appartement en dat was ook een hele leuke ervaring.
Al met al heb ik zeer genoten van mijn verblijf in Lucca en ook zeker heel veel geleerd.
We zijn nu net terug van onze vakantie in Italië en heb daar alleen maar Italiaans gesproken en merk dat het steeds beter en vlotter gaat.
Als ik ooit nog een cursus Italiaans wil volgen dan doe ik dat graag weer bij Italstudio!