Bekijk ook reactie over:
Alghero Ascoli Piceno Assisi Belvedere Bologna Koine Bolognalingua Cagliari Cavaion Veronese Chiavari Como Fashion-Art-Design Florence Geen categorie Genua Homestay Castelli Romani Homestay Puglia Homestay Toscane Kookcursus Kookworkshops Lignano Lucca Micciano Milaan Mola di Bari Montepulciano Napels Nieuws Otranto Perugia Portico di Romagna Ravenna Rimini Rome Salerno San Remo Santa Domenica Siena Studeren Taalreizen Taormina Todi Trieste Turijn Urbania Urbino Venetië Verona Viareggio

Margreet van Persie, 1 week Italiano Camminando, Montepulciano (Algemeen, Montepulciano, Taalreizen)

Als mensen horen dat ik Italiaans leer, krijg ik meestal als reactie: “Goh, het is een mooie maar moeilijke taal.” Dat Italiaans leren ook een feest kan zijn, heb ik begin juni ervaren tijdens de cursus ‘Italiano Camminando’ in Montepulciano.
In een kleine internationale groep (8 deelnemers) samen met docent Alberto elke dag wandelen in het hart van Toscana. Naar prachtige dorpjes in de omgeving, naar een Cantina del vino met rondleiding en proeverij, naar een natuurgebied, naar de termen van Bagno Vignoni en ook nog met elkaar genieten van twee overheerlijke Italiaanse pranzi. Al wandelend luisteren en praten, uitsluitend in het Italiaans.
’s Avonds me in het Italiaans voorbereiden op de dingen die we de volgende dag gaan zien. Met docent Alberto kun je geen honderd meter lopen zonder dat hij vrienden tegenkomt. En dat levert ook leuke ontmoetingen op en complimenten “Bravo agli studenti”!
Ik logeerde met mijn man (die geen Italiaans spreekt en eigen activiteiten had) in een heerlijk huis op een agriturismo. Wie zich 12 uur per dag in het Italiaans wil onderdompelen, raad ik aan om via la Scuola Il Sasso een logeeradres bij een Italiaanse familie te regelen.

Guido Mylle, 3 weken standaard, Montepulciano (Montepulciano, Taalreizen)

Zelf ben ik taaltrainer en was erg benieuwd hoe ik mijn Italiaanse collega’s zou vinden toen ik op 10 mei in de gutsende regen richting Italië reed. Het barslechte weer hield aan tot bijna in Toscane, maar eenmaal de Toscaanse hellingen aan beide zijden van de weg, overviel mij een gevoel van rust en gelukzaligheid. Hoe mooi Toscane in de lente is valt moeilijk te beschrijven: vooral groen, maar dan in zoveel verschillende tinten en zo afwisselend dat je om de paar honderd meter precies steeds opnieuw in een ander landschap terechtkomt. Ik was van plan er 3 weken te blijven in een ‘studio-appartamentino’ en had me aan een klein vertrekje op de weet ik hoeveelste verdieping verwacht. Tot mijn verbazing kreeg ik een aardig huisje toegewezen met uitzicht op de adembenemend mooie vallei rond Montepulciano. Nu nog Italiaans leren.
Na een schriftelijke test werd ik doorverwezen naar de ‘Conversazione’-groep. Ik had voor Montepulciano gekozen omdat deze bestemming op de Italostudio-site aanbevolen werd voor iets oudere cursisten (ik ben 50 jaar) en dit klopt: ik was net niet de benjamin van de klas! Het lerarenkorps is, kort gezegd, van prima kwaliteit: héél enthousiast en héél vakkundig.
Samengevat, kan je hier echt Italiaans leren in een wondermooie omgeving. De jongeren zullen zich niet echt thuis voelen, omdat er te weinig ‘actie’ is voor hen. Voor de 35-plussers daarentegen, die willen genieten van lekker eten, mooie natuur, Firenze en Siena en ook Rome makkelijk bereikbaar, die echt Italiaans willen leren op een aangename manier is Montepulciano een absolute aanrader. Ik ga er volgend jaar in ieder geval terug.