Bekijk ook reactie over:
Alghero Ascoli Piceno Assisi Belvedere Bologna Koine Bolognalingua Cagliari Cavaion Veronese Chiavari Como Fashion-Art-Design Florence Geen categorie Genua Homestay Castelli Romani Homestay Puglia Homestay Toscane Kookcursus Kookworkshops Lignano Lucca Micciano Milaan Mola di Bari Montepulciano Napels Nieuws Otranto Perugia Portico di Romagna Ravenna Rimini Rome Salerno San Remo Santa Domenica Siena Studeren Taalreizen Taormina Todi Trieste Turijn Urbania Urbino Venetië Verona Viareggio

Paul Goossen, 1 week privéles "Italiaanse reis", Napels (Algemeen, Napels, Taalreizen)

Ik heb eind juli/ begin augustus 2020 de cursus Italian Journey gedaan bij het Centro Italiano in Napels. Door alle Corona-perikelen was het lange tijd spannend of de vlucht, het verblijf èn de cursus door zouden kunnen gaan, maar uiteindelijk kwam alles op zijn pootjes terecht. Vorig jaar was ik een paar dagen in Napels en ik vond het meteen een bijzonder interessante stad, vol cultuur en verhalen. Zo leuk dat ik hem dit jaar nog wel eens wilde ervaren. Alleen al het feit dat het nog niet volledig door het internationaal toerisme overweldigd is maakt de stad heel authentiek. Achter de afbrokkelende fassades vol graffiti en streetart gaat een wereld op zich schuil. Het is daarmee meer een stad voor de reiziger die een ervaring zoekt dan voor de toerist die een product wil. De mensen die ik ontmoet en gesproken heb waren aardig en open, wat vaak als karaktertrek van de Napolitanen gezegd wordt klopt ook. In het meeste toeristische deel (rond Piazza del Plebiscito) gaan de prijzen omhoog en vond ik sommige obers wat bijdehand, maar over het algemeen is het een erg goedkope stad. Vergeet voor de rest het beeld van onveiligheid wat aan Napels kleeft. Je voelt je er in het centrum net zo veilig als in centrum Amsterdam. Er is verschrikkelijk veel te zien en de stad is ook nog eens een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan bijv. Pompeji, de Amalfikust of de prachtige eilanden voor de kust. Mede daarom had ik voor en na de cursus twee extra overnachtingen geboekt. Gezien de warmte eind juli is het fijn dat Napels aan de kust ligt, waardoor er altijd nog wel een zuchtje wind is.

Het Centro Italiano zit wat verstopt in een steegje, op de 2e verdieping op een binnenplaats. Mijn Bed & Breakfast had ik op 5 minuten loopafstand geboekt, zodat de ochtend ontspannen kon beginnen. Door Corona was de taalschool nog niet zo lang open en er waren overduidelijk weinig cursisten. Terwijl dit normaal gesproken hun hoogseizoen is. Moeilijke tijden voor hen dus, maar ze waren er niet minder enthousiast en vriendelijk door. Elke ochtend werd je temperatuur gemeten, werd je geacht je handen te desinfecteren en – in Italië vanzelfsprekend – iedereen droeg binnen (en vaak ook buiten) een maskertje.

De cursus Italian Journey is een 5-daagse cursus voor gevorderden, waarbij je in principe elke dag de school verlaat en in de stad ervaringen opdoet, begeleid door de docent. De uitstapjes worden voorbereid op de taalschool in de ochtend. In mijn geval waren dit teksten, de je voorlas en die we samen bespraken.
Dag 1 stond in het teken van de Napolitaanse koffietradities (aansluitend inderdaad een koffie gaan drinken). Dag 2 en 3 in het teken van het thema “de muren spreken” (streetart-stadswandeling) en de traditionele beroepen die in Napels nog voortbestaan, zoals de makers van de presepi (kerststallen en hun figuren) en een interview houden met een traditionele mandoline maker. Dat interview was een echt hoogtepunt. In zijn “bottega” (werkplaats) deelde de maker de trots van zijn beroep. Ook zaten er twee multimedia-opdrachten in. Op dag 4 moest je een filmpje maken (met foto’s die je gemaakt had) waarin je je ervaringen met Napels aan de hand van zelfgekozen trefwoorden vastlegde. Ook heb ik een podcast gemaakt, als een soort gesproken dagboek. Dag 5 was er nog een excursie naar Pozzuoli, een stadsdeel dat nog nauwelijks door toeristen is ontdekt, waar de Romeinen al hun “buitenhuizen” hadden.

Door Corona was het niet alleen duidelijk rustiger in de stad dan vorig jaar. Ik was ook de enige deelnemer aan deze cursus. Normaal gesproken doen maximaal 5 personen mee aan deze cursus. Daarmee had ik met mijn fantastische docente Manuela in feite privéles. Dat is behoorlijk intensief, want je praat per dag dan zo’n 4 uur Italiaans. Dat is leerzaam, maar na afloop was ik elke dag aardig bekaf van alle concentratie en het “taalbad”. Mijn niveau zit rond B1 maar ik denk dat wel minimaal nodig is om er echt voldoende van op te pikken. Maar Manuela was zeker in staat om zich goed aan te passen, je merkte dat ze veel ervaring had met internationale cursisten, hun achtergronden, verwachtingen en leerstijlen. Ze was vriendelijk en behulpzaam en we hebben heel wat persoonlijke gesprekken gevoerd over Napels, de Napoletanen en de ontwikkelingen in Italië. Het was echt een luxe situatie om zoveel mogelijkheden te hebben om dit te kunnen vragen aan iemand die ook nog eens begrijpt dat je het nog niet altijd zo fraai kunt verwoorden als je zou willen. Kortom: het was een geweldige ervaring!

Marianne van de Weerd, 1 week standaard, Napels (Algemeen, Napels, Taalreizen)

Even een resumé van ons verblijf in Napels.
Het appartement was geweldig en lag prima in het oude centrum. De school was even een eindje lopen, maar ook prima te bereiken per metro.
Tot nu toe waren dit de beste lessen. Voor en na de pauze verschillende leerkrachten, die ook goed letten op de uitspraak. Er waren 6 verschillende klassen met weer leerlingen van alle windstreken, zelfs Senegal!

Ook veel gezien, musea, kerken en ook naar Capri en plaatsen in de omgeving.
Dank voor de organisatie en hartelijke groet!

 

Ria van den Beitel, 1 week standaard, Napels (Napels)

Da 16 a 20 settembre ho fatto un corso italiano a Napoli. È stata una settimana piacevole e informativo.
Sandra e Mariarosaria sono brave insegnante e ho apprezzato molto l’ umorismo di Mariarosaria.
Una lezione aparte del film è stata molte interresante; purtroppo non lo so il nome dell’ insegnante.
Il primo giorno a Napoli sono indignato per il traffico chaotico e la sporcizia per strada. Ma ci sono molte belle cose da vedere. La scuola ha organizzate escurzioni interessante.
L’ appartemento era vicino alla scuola e il “padrone” della casa è molto gentile.
Tornerò certamente e porterò “stroopwafels” per Mariarosaria.

cursisten in Napels
cursisten in Napels
Napels
Napels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Simone Dut, 4 weken standaard, Napels (Napels, Taalreizen)

Heimwee, is het woord waar ik aan denk als ik terugblik op mijn tijd in Napels. Wat een geweldige stad. Het historische centrum is klein, maar daardoor juist gezellig intiem. Cultuur in overvloed. Elke ochtend tijdens mijn wandeling naar school kwam de bloemist zijn winkeltje uitrennen om mij te vertellen dat ik moest opschieten, wilde ik niet te laat komen voor de lessen. De sigarettenboer pakte gelijk mijn merk als ik zijn tabakszaak binnenstapte. En ik rook niet eens veel. Details, die het verblijf zo leuk maken. Ik was een beginner, sprak nauwelijks een woord Italiaans, maar heb mij uitstekend kunnen redden. Napolitanen vinden het geweldig als je je best doet en velen spreken een woordje Engels. Mijn grootste angst was mijn leeftijd. Ik ben 29 jaar en vroeg mij af of ik té oud zou zijn voor een taalcursus in het buitenland. Ik had weinig zin om tussen allemaal schoolverlaters te zitten. Ik had me er niet druk over hoeven te maken. Er zaten mensen van uiteenlopende leeftijden op school. Ironisch genoeg, waren het juist de schoolverlaters waar ik mee optrok. De docenten gaven erg goed les (2 uur spreekvaardigheid, 2 uur grammatica). De sfeer was persoonlijk, gezellig, open. Mijn accommodatie was perfect. Een prachtig studentenhuis in het hartje centrum, met dakterras, tuin, wasmachine en waanzinnig leuke Italiaanse huisgenoten. Wat heb ik het getroffen. Ik ben al eens terug geweest om mijn Italiaanse vrienden te bezoeken. Tegen wie nog twijfelt om een taalcursus in het buitenland te volgen, wil ik graag zeggen: doen! Gewoon doen! Het wordt een ervaring om nooit te vergeten.

Swan Ien, 1 week standaard, Napels (Napels, Taalreizen)

Ik heb een Italiaanse taalcursus in Napoli gedaan, omdat ik het zuiden ook graag wil verkennen, met name Napoli, en dus een taal-cultuur-studie reis was een zeer mooie combinatie.
“Centro Italiano” is een wat kleinere school met vriendelijke en uitermate sympathieke docenten die de leerlingen graag helpen en begeleiden. Ofschoon ik hier niet erg lang ben gebleven, heb ik het gevoel dat wij, de docenten en de leerlingen, al langer elkaar kennen. Met volop overgave (en met veel gevoel voor humor!!) gaven ze de lessen, en daar houd ik van. Buiten de cursusuren zijn er ook andere activiteiten voor de studenten, zoals: stadswandelingen maken met een echte “Napolitano” gids: een zeer vriendelijke, welbespraakt persoon (wat kon hìj vertellen!!) die op een zeer professionele manier een uitleg kon geven en kon vertellen over de stad, de kunst en de cultuur van Napoli. Of: op een avond een gezamenlijke wijntje drinken met de bijbehorende typische Napolitaanse hapjes; en nog vele andere.
Via “Italstudio” heb ik tevens een hele mooie grote kamer midden in het centrum kunnen huren met een zeer sympathieke en een rustige Napolitano als eigenaar van het grote huis. Het was op 5 minuten loopafstand naar de haven van Napoli met die prachtige blauwe zee, het bruist van het leven en het was ook 2 minuten op loopafstand van mijn kamer naar de school. Ideaal!
Napoli zelf is een hele mooie stad!! Al met al, was het voor mij een heerlijke en een leerzame taalstudie reis.