Bekijk ook reactie over:
Alghero Ascoli Piceno Assisi Belvedere Bologna Koine Bolognalingua Cagliari Capo Vaticano Chiavari Como Fashion-Art-Design Florence Geen categorie Genua Homestay Castelli Romani Homestay Puglia Homestay Toscane Kookcursus Lanciano Lignano Lucca Micciano Milaan Mola di Bari Montepulciano Napels Nieuws Otranto Perugia Portico di Romagna Ravenna Rimini Rome Salerno San Bartolomeo al Mare Siena Studeren Taalreizen Taormina Todi Trieste Turijn Urbania Urbino Venetië Verona Viareggio

Eelke Kuipers, Dolce Vita programma, Siena (Algemeen, Siena, Taalreizen)

Ik ben afgelopen maandag teruggekomen uit Italië na een week in Siena te zijn geweest (Dolce Vita programma bij Scuola Leonardo Da Vinci aldaar). Leuke cursus met dito rondleidingen van Serena (ook volledig in het Italiaans en goed te volgen). Op deze manier steek je buiten de lessen om ook veel op!
Ook de stad vond ik schitterend met de smalle straatjes, mooie pleintjes en interessante verhalen over de indeling van de stad met fonteinen, contrade en de link hiervan met de Palio.
Na de cursus heb ik er nog twee dagen Lucca aan vastgeplakt: nog wat kleiner en knusser dan Siena. Met de eigenaresse van de (ook kleinschalige) B&B heb ik praktisch alleen maar Italiaans gesproken: weer een leermoment!
Voor mij houdt het hier uiteraard niet op, want begin oktober ga ik weer van start met het nieuwe seizoen van ons cursusgroepje Italiaans!

Nicole De Smet, 1 week La Dolce Vita - Siena (Algemeen, Siena, Taalreizen)

Ik volgde de cursus ‘ La dolce Vita’ in Siena en het is een onvergetelijke ervaring geworden.
De voornaamste reden waarom ik deze cursus wilde volgen was voor mijzelf een evaluatie van de reeds vergaarde kennis en daarbij de mogelijkheid om de taal te oefenen en extra cultuur op te snuiven. Daar er zoveel verschillende nationaliteiten zijn is er maar 1 taal waarmee men onderling kan communiceren: het Italiaans. En ja, iedereen had moeite met ‘ parlare ‘ en ‘ ascoltare’ en kwam o.a. om die reden lessen volgen.  Aanvankelijk waren we met een 10-tal mensen in de les, op het einde van de week nog met zeven wat de spreekvaardigheid ten goede kwam.

In de namiddag volgde dan het meer culturele programma. Een uiterst gedreven Serena, onze gids, wist ons in heel duidelijk gesproken Italiaans al haar liefde voor Siena over te brengen. In deze groep waren we met een zevental deelnemers: uiterst gezellig.
Wat heb ik genoten van deze week, wat een fantastische ‘vakantie’. Elke dag kregen we een kort huiswerk. In de les was er tijd om te spreken, een stukje grammatica en een interactief gebeuren: de lessen vlogen voorbij. Tijdens de pauze liep ik vlug naar Nannini, een bar dichtbij de school, voor een cappuccino of een verse smoothie.
Tijdens het culturele gedeelte hebben we een wandeling gemaakt door de oude stad met aperitief op de piazza del campo, een bezoek aan het palazzo communale waar we een uur geschuild hebben wegens hevig onweer, uitleg over de palio, een kooknamiddag en uitleg over de watervoorziening van Siena.
Zelf heb ik maar 1 week deze cursus gevolgd, die eigenlijk 2 weken omvat. In de 2de week volgt dan nog het bezoek aan de Dom, een uitstap naar Montalcino, uitleg over invloed van de Etrusken en een etentje in een uitstekend restaurant ter afsluiting. Het is een absolute meerwaarde om dit programma te volgen, het is wel noodzakelijk om reeds enige Italiaans te kennen. Siena is een zeer aangename stad om te verblijven: mooie cultuur, voldoende winkels, heerlijke gelateria’s, goede eetgelegenheden en fijne accommodatie mogelijkheden.

Mijn B&B “Relais degli Angeli , pas geopend in een recent gerestaureerd prachtig palazzo, was vlakbij de school. Alles is zeer gemakkelijk te voet te doen, wat ook mijn keuze voor deze stad heeft bepaald. Op het einde van de week is mijn echtgenoot gekomen en zijn we samen nog een week in Toscane gebleven. Ik was verbaasd dat ik mij zo goed kon ‘redden’ en een conversatie kon voeren.
‘La dolce Vita’ is een absolute aanrader: zeer interessant, men is voortdurend in het ‘Italiaans’ aan het praten en denken en het is zeer ontspannend.

Lies Markensteijn, 2 weken standaard, Siena (Algemeen, Siena, Taalreizen)

Mijn 2 weken taalcursus in Siena zijn omgevlogen. De school in Siena was heel gezellig en niet zo groot.
De eerste week zat ik in een klas met nog 4 andere studenten en de tweede week was daar maar 1 dame bij gekomen. De docenten zijn heel aardig en behulpzaam. Ook kon je advies vragen als je bijvoorbeeld met de bus/trein ergens heen wilde hoe je dat dan het makkelijkste kon doen. De school organiseert veel activiteiten waar je als je wilt (eventueel tegen betaling) aan deel kan nemen. Ik heb aan een aantal activiteiten deelgenomen en dat was erg leuk.

Ik zat in een gezellig gastgezin met een moeder en haar 2 zoons en opa, eigenlijk een beetje een traditioneel gezin dus, vader die bij zijn dochter inwoont.  Het was een heel gezellig gezin waar ik ook (als er iemand thuis was) met hen kon praten, dus dat was ook een goede oefening om Italiaans te leren. In het begin was het alleen wel heel erg wennen, want ze spraken Toscaans en dat is toch wel even iets anders dan het ‘gewone’ Italiaans (en dat werd niet gesproken), dus de eerste dagen moest ik erg aan het dialect wennen en wist ik ook niet altijd wat ze bedoelde, maar dat went snel. Kortom: ik heb een top tijd gehad in Siena!!!!!

Hilde van der Smissen, 2 weken standaard, Siena (Algemeen, Siena, Taalreizen)

Omdat ik vorig jaar zo enorm genoten heb van de school in Firenze, ben ik dit jaar naar Siena geweest en Viareggio. Omdat de school in Siena een geweldig terras heeft doen ze op de eerste dag een aperitivo benvenuto. De school heeft een heel prettige sfeer en er wordt goed les gegeven. In september zijn er gezellig veel 50-plussers, dus ik heb veel vrienden gemaakt van over de hele wereld. De excursies waren leuk en interessant. Het fijne appartement middenin het centrum op een paar minuten lopen van school, deelde ik met een Australische leeftijdgenote, wat heel gezellig was. Siena is een prachtige kleine middeleeuwse stad, waar je je helemaal veilig voelt. Je schoolmaatjes kom je voortdurend tegen, dus je hoeft je nooit alleen te voelen. Dank voor de goede organisatie.

Pieter van Rijswijk, 2 weken standaard, Siena (Algemeen, Siena, Taalreizen)

De afgelopen 2 weken heb ik in Siena gebivakkeerd. En het was G-E-W-E-L-D-I-G !!
De school Leonardo da Vinci is een geweldige school waar ze alles voor de leerlingen doen en ondernemen.
Zou waren der leuke excursies en leuke middaglessen over de taal en de historie van Siena.
Het is een leuke en goede ervaring om Italiaans te leren. Het afgelopen jaar heb ik ook Italiaans geleerd aan de volksuniversiteit in Rotterdam. Maar heb voor me gevoel in deze 2 weken meer geleerd dan in 20 weken volksuniversiteit.
Jullie schrijven voor dat minimaal 2 weken beter is en daar sluit ik me zeker bij aan. Want bij mij in de klas zat een Amerikaanse vrouw en die bleef maar 1 week. En dan is het die eerste week toch nog even wennen, omschakelen en dat soort dingen, dan kan je er nog niet alles eruit halen wat er in zit.
Siena zelf, is een mooie, niet al te grote stad. Waarbij alles binnen handbereik is.
Mijn verblijf was goed, ik deelde het met 3 japanners. Ik had een mooie 2-persoonskamer met privébadkamer, maar het appartement was een niet al te schone stinkende plek. Dat kwam meer (naar mijn idee) door de dingen die daar werden gekookt en de geur bleef daar hangen. Ik zelf was niet veel in het appartement, dus veel last had ik er niet van.
Al met al, het was een geweldige ervaring die zeker nog een keer ga ondernemen.