Bekijk ook reactie over:
Alghero Ascoli Piceno Assisi Belvedere Bologna Koine Bolognalingua Cagliari Cavaion Veronese Chiavari Como Fashion-Art-Design Florence Geen categorie Genua Homestay Castelli Romani Homestay Puglia Homestay Toscane Kookcursus Kookworkshops Lignano Lucca Micciano Milaan Mola di Bari Montepulciano Napels Nieuws Otranto Perugia Portico di Romagna Ravenna Rimini Rome Salerno San Remo Santa Domenica Siena Studeren Taalreizen Taormina Todi Trieste Turijn Urbania Urbino Venetië Verona Viareggio

Marina Heilbron, 2 weken standaard mingroep, Lecce (Algemeen, Siena, Taalreizen)
Ervaringen taallessen in Italië via Italstudio – deel 3: Lecce

Deze zomer stopte ik met werken en dat maakte de weg vrij voor het realiseren van een droom: reizen en de taal leren in Italië!
Via via hoorde ik van Italstudio en toen de brochure op de mat lag, wist ik dat dit precies was wat ik zocht: de mogelijkheid van taallessen op veel verschillende plaatsen in Italië, gecombineerd met verschillende opties van onderdak!
De volle 4 maanden die ik had uitgetrokken voor mijn Italiaanse avontuur kon ik niet goed overzien qua planning, vandaar dat ik aanvankelijk alleen een eerste etappe koos in het vertrouwen dat ” de weg” zich wel zou wijzen …

Na een ‘break’ van een aantal weken reizen was ik in Zuid Italië aangeland in Lecce om ook daar weer les te nemen. Ik had van veel mensen enthousiaste verhalen gehoord over Puglia en zag de combinatie van les nemen en de omgeving verkennen als een uitgelezen kans om kennis te maken met dit deel van Italië.
Italstudio heeft goede contacten met de school van Maria Rossini, die vol enthousiasme en inzet een kleine taalschool in Lecce runt in haar eigen huis. Zij heeft daar ook 2 kamers voor studenten, maar aangezien deze bezet waren, zocht ik weer een air B&B locatie en vond een fantastisch appartementje binnen de muren van de oude stad. Hoewel het inmiddels al eind november was, heb ik vele middagen op het bijbehorende terrasje geluncht met uitzicht over de daken en de koepels van deze schitterende oude stad (’s Avonds was het overigens heel fijn dat de verwarming aanging, want dan kon het flink koud worden).

De school was op loopafstand even buiten het oude centrum en iedere ochtend daarheen lopen, door de poort waar al eeuwenlang mensen de stad in- en uitgaan, nog even snel een bezoek brengen aan 1 van de vele heerlijke koffie bars voordat de les begon, vormde een heerlijk begin van de dag. Het was duidelijk einde seizoen: weinig leerlingen en geen buitenschoolse activiteiten door de school georganiseerd (maar dat deden we zelf wel).
De betrokkenheid van Maria en zeker ook van onze lerares vertoonden bepaald niet de tekenen van einde seizoen: veel aandacht voor ieders leerproces en wat nodig was om vooruitgang te boeken. Ik maakte onderdeel uit van een klasje van 3 en maakte weer vorderingen in het beoefenen van de Italiaanse taal. We behandelden, en oefenden met, de verleden tijd en de “futuro semplice” (dat klinkt alsof het simpel is… nou….dat woord is niet echt passend in deze context!) en dat bood weer heel veel meer mogelijkheden in het begrijpen en zelf actief spreken.

Zo troostend is het als je met je mede studenten kunt uitwisselen wat deze, zelf gekozen, uitdaging met je doet: van de nachten dat je wakker wordt met Italiaanse woorden in je hoofd en je echt niet meer weet wat ze betekenen of met rijtjes uitgangen van onregelmatige werkwoorden … via de overtuiging dat je op deze leeftijd toch echt geen nieuwe taal meer kan leren … tot de blijdschap dat je iets snapt en ook nog een volledige zin in het Italiaans kan uitbrengen en er een vorm van communicatie op gang komt!

Terwijl ik dit schrijf, ben ik op de terugweg naar Nederland en kijk ik terug op een inspirerend en verrijkend verblijf in Italië. Het volgen van (taal)lessen op verschillende locaties via Italstudio hebben daar in belangrijke mate aan bijgedragen!

Marina Heilbron, 2 weken standaard, Siena (Algemeen, Siena, Taalreizen)
Ervaringen taallessen in Italië via Italstudio – deel 2: Siena

Deze zomer stopte ik met werken en dat maakte de weg vrij voor het realiseren van een droom: reizen en de taal leren in Italië!
Via via hoorde ik van Italstudio en toen de brochure op de mat lag, wist ik dat dit precies was wat ik zocht: de mogelijkheid van taallessen op veel verschillende plaatsen in Italië, gecombineerd met verschillende opties van onderdak!
De volle 4 maanden die ik had uitgetrokken voor mijn Italiaanse avontuur kon ik niet goed overzien qua planning, vandaar dat ik aanvankelijk alleen een eerste etappe koos in het vertrouwen dat ” de weg” zich wel zou wijzen …

Na drie weken in Ravenna was het tijd voor de 2e etappe lessen Italiaans: Scuola Leonardo da Vinci in Siena.
Ik verheugde me op het weerzien met deze stad, die ik lang geleden had bezocht.
Dat ik daar nu een aantal weken zou kunnen wonen en lessen ging volgen zou een extra waarde toevoegen, zo verwachtte ik …en dat heeft zich volledig waargemaakt.
Helaas was er geen mogelijkheid meer om in een gedeeld appartement te verblijven, maar ik vond via air B&B een goede locatie even buiten de oude stad.
Mijn gastheer Marco bleek een ware ‘host” te zijn, die heel graag zijn liefde voor de stad en voor Toscane deelde met informatie en praktische tips (de gang in zijn huis zag eruit als een afdeling van de plaatselijke toeristen informatie!)
De ochtendwandeling van 10 minuten iedere dag naar de school was een prachtige start van de dag met een schitterend uitzicht op de stad met de Dom en de Torre del Mangia!
De school zelf zit op een verdieping van een oud gebouw binnen de muren van de oude stad, met alle rijkdom van Siena onder handbereik.
Ik kwam in een klas met, wisselend, ongeveer 8 andere studenten uit veel verschillende landen en ruim 2 weken hadden we les van dezelfde lerares.
Ik was onder de indruk van haar professionaliteit en de aandacht die ze ieder van ons gaf. Geen geringe opgave als je te maken hebt met een wisselende groep met ook nog grote verschillen in niveau, leeftijd en nationaliteit!
Ze wist ieder te motiveren en in een goed tempo de voortgang erin te houden.
De neiging die ieder van ons wel had om, als het moeilijk werd, dan toch maar over te gaan op het spreken van Engels, werd door haar consequent gepareerd met uitputtende reacties in het Italiaans totdat ieder het echt begrepen had!

Buiten de lessen waren de buitenschoolse activiteiten een bron van onderlinge contacten met andere studenten van de school en nadere kennismaking met de stad en omgeving, en daarmee een heel waardevolle toevoeging aan het verblijf.
Er was zo’n ruim aanbod dat ik niet aan alles heb meegedaan, maar de lezingen van een aan de school verbonden kunsthistorica zal ik niet snel vergeten.
Zij nam ons onder meer mee naar de Santa Maria della Scala, dat nu een museum is, maar tot begin 1990 nog dienst deed als ziekenhuis en bood een indrukwekkend inzicht in de rijke geschiedenis van dit gebouw.
Ook het bezoek aan de kerk van Santa Maria dei Servi was een memorabele middag: na een wandeling door de stad met aandacht voor zaken die je als toerist niet zouden opvallen (o.m. over de gebruiken van de verschillende kleine hechte gemeenschappen in de stad: de contrada’s) was de kerk en de kunst die er te zien is zowel een les in kunstgeschiedenis als een taalles, want natuurlijk was ook hier weer alleen Italiaans de voertaal!
Waren deze activiteiten vooral gericht op kennisoverdracht, het aanbod was heel veel breder.

Vast onderdeel dat regelmatig geprogrammeerd werd, was een les door een acteur. Zo’n succesnummer dat een Duitse jongen die al 2 maanden student was aan de school zich voor de 3e keer weer had ingeschreven voor de les die ik bijwoonde. Insteek was de uitspraak en de verschillende klanken van het Italiaans.
De passie en het gebrek aan gêne van deze acteur wist ons allen uit onze comfort zone te halen en experimenten aan te gaan met gebruik van onze stem en uitspraak; ieder verliet het lokaal met een brede grijns op het gezicht!

Moet ik nog iets zeggen over de schilderachtige omgeving van Siena dat onder handbereik is als je een paar weken in deze stad vertoeft?
San Gimignano, Monteriggioni, Pienza, de Chianti streek, de basiliek van San Galgano, de thermen, Firenze ….zijn maar enkele van de vele redenen die een bezoek aan Toscane waardevol maken!

Eelke Kuipers, Dolce Vita programma, Siena (Algemeen, Siena, Taalreizen)

Ik ben afgelopen maandag teruggekomen uit Italië na een week in Siena te zijn geweest (Dolce Vita programma bij Scuola Leonardo Da Vinci aldaar). Leuke cursus met dito rondleidingen van Serena (ook volledig in het Italiaans en goed te volgen). Op deze manier steek je buiten de lessen om ook veel op!
Ook de stad vond ik schitterend met de smalle straatjes, mooie pleintjes en interessante verhalen over de indeling van de stad met fonteinen, contrade en de link hiervan met de Palio.
Na de cursus heb ik er nog twee dagen Lucca aan vastgeplakt: nog wat kleiner en knusser dan Siena. Met de eigenaresse van de (ook kleinschalige) B&B heb ik praktisch alleen maar Italiaans gesproken: weer een leermoment!
Voor mij houdt het hier uiteraard niet op, want begin oktober ga ik weer van start met het nieuwe seizoen van ons cursusgroepje Italiaans!

Nicole De Smet, 1 week La Dolce Vita - Siena (Algemeen, Siena, Taalreizen)

Ik volgde de cursus ‘ La dolce Vita’ in Siena en het is een onvergetelijke ervaring geworden.
De voornaamste reden waarom ik deze cursus wilde volgen was voor mijzelf een evaluatie van de reeds vergaarde kennis en daarbij de mogelijkheid om de taal te oefenen en extra cultuur op te snuiven. Daar er zoveel verschillende nationaliteiten zijn is er maar 1 taal waarmee men onderling kan communiceren: het Italiaans. En ja, iedereen had moeite met ‘ parlare ‘ en ‘ ascoltare’ en kwam o.a. om die reden lessen volgen.  Aanvankelijk waren we met een 10-tal mensen in de les, op het einde van de week nog met zeven wat de spreekvaardigheid ten goede kwam.

In de namiddag volgde dan het meer culturele programma. Een uiterst gedreven Serena, onze gids, wist ons in heel duidelijk gesproken Italiaans al haar liefde voor Siena over te brengen. In deze groep waren we met een zevental deelnemers: uiterst gezellig.
Wat heb ik genoten van deze week, wat een fantastische ‘vakantie’. Elke dag kregen we een kort huiswerk. In de les was er tijd om te spreken, een stukje grammatica en een interactief gebeuren: de lessen vlogen voorbij. Tijdens de pauze liep ik vlug naar Nannini, een bar dichtbij de school, voor een cappuccino of een verse smoothie.
Tijdens het culturele gedeelte hebben we een wandeling gemaakt door de oude stad met aperitief op de piazza del campo, een bezoek aan het palazzo communale waar we een uur geschuild hebben wegens hevig onweer, uitleg over de palio, een kooknamiddag en uitleg over de watervoorziening van Siena.
Zelf heb ik maar 1 week deze cursus gevolgd, die eigenlijk 2 weken omvat. In de 2de week volgt dan nog het bezoek aan de Dom, een uitstap naar Montalcino, uitleg over invloed van de Etrusken en een etentje in een uitstekend restaurant ter afsluiting. Het is een absolute meerwaarde om dit programma te volgen, het is wel noodzakelijk om reeds enige Italiaans te kennen. Siena is een zeer aangename stad om te verblijven: mooie cultuur, voldoende winkels, heerlijke gelateria’s, goede eetgelegenheden en fijne accommodatie mogelijkheden.

Mijn B&B “Relais degli Angeli , pas geopend in een recent gerestaureerd prachtig palazzo, was vlakbij de school. Alles is zeer gemakkelijk te voet te doen, wat ook mijn keuze voor deze stad heeft bepaald. Op het einde van de week is mijn echtgenoot gekomen en zijn we samen nog een week in Toscane gebleven. Ik was verbaasd dat ik mij zo goed kon ‘redden’ en een conversatie kon voeren.
‘La dolce Vita’ is een absolute aanrader: zeer interessant, men is voortdurend in het ‘Italiaans’ aan het praten en denken en het is zeer ontspannend.

Lies Markensteijn, 2 weken standaard, Siena (Algemeen, Siena, Taalreizen)

Mijn 2 weken taalcursus in Siena zijn omgevlogen. De school in Siena was heel gezellig en niet zo groot.
De eerste week zat ik in een klas met nog 4 andere studenten en de tweede week was daar maar 1 dame bij gekomen. De docenten zijn heel aardig en behulpzaam. Ook kon je advies vragen als je bijvoorbeeld met de bus/trein ergens heen wilde hoe je dat dan het makkelijkste kon doen. De school organiseert veel activiteiten waar je als je wilt (eventueel tegen betaling) aan deel kan nemen. Ik heb aan een aantal activiteiten deelgenomen en dat was erg leuk.

Ik zat in een gezellig gastgezin met een moeder en haar 2 zoons en opa, eigenlijk een beetje een traditioneel gezin dus, vader die bij zijn dochter inwoont.  Het was een heel gezellig gezin waar ik ook (als er iemand thuis was) met hen kon praten, dus dat was ook een goede oefening om Italiaans te leren. In het begin was het alleen wel heel erg wennen, want ze spraken Toscaans en dat is toch wel even iets anders dan het ‘gewone’ Italiaans (en dat werd niet gesproken), dus de eerste dagen moest ik erg aan het dialect wennen en wist ik ook niet altijd wat ze bedoelde, maar dat went snel. Kortom: ik heb een top tijd gehad in Siena!!!!!