Bekijk ook reactie over:
Alghero Ascoli Piceno Assisi Belvedere Bologna Koine Bolognalingua Cagliari Cavaion Veronese Chiavari Como Fashion-Art-Design Florence Geen categorie Genua Homestay Castelli Romani Homestay Puglia Homestay Toscane Kookcursus Kookworkshops Lignano Lucca Micciano Milaan Mola di Bari Montepulciano Napels Nieuws Otranto Perugia Portico di Romagna Ravenna Rimini Rome Salerno San Remo Santa Domenica Siena Studeren Taalreizen Taormina Todi Trieste Turijn Urbania Urbino Venetië Verona Viareggio

Duttje Huitema, 2 weken Italiaans + 50plus programma, Taormina (Algemeen, Taalreizen, Taormina)

Voor mij was dit de overtreffende trap van talenonderwijs in Italië. Ik heb in het verleden al enige scholen bezocht, in Napels, Urbania, Cagliari, Alghero, Venezia, maar dit was echt een onvergetelijke ervaring. Taormina kende ik door vakanties, maar als je in zo’n omgeving langere tijd verblijft voor studie of werk, ga je je langzaam onderdeel voelen van ‘de gewone mensen’ waardoor het verblijf iets extra’s krijgt.

Dit jaar was het in Taormina veel rustiger. En ja, er waren door Corona een aantal zaken waar je rekening mee moest houden. Zoals de mondkapjesplicht en de verplichte temperatuurmeting iedere dag. Het 50-plus programma was wat beperkter, door de corona-regeltjes. Niettemin liet Peppe ons prachtige plekken zien, zoals de filmlocaties van ‘The Godfather’, Syracuse, Ortigia, Piazza Armerina.
Met de koks van het restaurant hebben we de bekende ‘arancini’ gemaakt, het Siciliaanse ‘streetfood’ en een wijnproeverij gedaan. De manier waarop in Taormina les werd gegeven vond ik geweldig. Heel interactief, heel stimulerend, waardoor in een korte tijd allerlei verschillende taalaspecten werden doorgenomen. De school heeft een heel goed team docenten, een prachtige tuin en alleen al de weg naar school vond ik iedere dag een feest. Na de lessen was er genoeg gelegenheid om de stad te verkennen of om gewoon naar het strand te gaan.

Na twee weken het 50 plus programma te hebben gedaan besloot ik nog een week te blijven. Het beviel me zo goed! Op die manier kon ik nog meer leren van de Italiaanse taal (de lastige werkwoordvormen), nog meer genieten van de prachtige omgeving en voelde ik me steeds meer opgenomen in de stad Taormina. Wat voor velen een plek is om – à la Venetië – een dag naar toe te gaan heb ik heel anders mogen ervaren, als studente van Babilonia gedurende drie weken.

Het is lastig om terug te keren op aarde, na zo’n verblijf. Ik heb begrepen dat Babilonia ook online cursussen geeft. Online onderwijs is niet altijd even gemakkelijk. Maar ik heb gezien hoe Alessandro zijn didactiek heeft georganiseerd, waardoor ik me niet anders kan voorstellen dan dat ook de online lessen goed georganiseerd zijn en zeer effectief.

Als ik nog een tip mag geven voor een accommodatie: ik verbleef in “I Due Grifoni”, gevonden via een boeking website. Niet heel goedkoop, maar Taormina is geen goedkope bestemming. We hadden een prachtig appartement, met balkons, terassen, uitzicht op zee, schoon en modern. Echt een aanrader, ook als je geen talencursus doet!

Duttje Huitema, 2 weken standaard, Cagliari (Algemeen, Cagliari, Taalreizen)

Het was voor mij niet de eerste keer dat ik naar Sardinië reisde. Vorig jaar had ik een talencursus gedaan in Alghero en daardoor dacht ik wel een aardige indruk te hebben gekregen van het eiland. Maar wat een vergissing. Cagliari is een totaal andere ervaring. Het is de hoofdstad van Sardinië,  een bruisende stad, met een mooi oud centrum en prachtige locaties waar je letterlijk de zon in de zee kunt zien zakken. Hoewel Alghero veel kleiner en intiemer is dan Cagliari, voelde ik me er direct thuis. Vanuit Cagliari kun je fantastische excursies maken, maar als je dat niet wilt heeft de stad genoeg plekken waar je je uitstekend kunt vermaken. De boulevard, het gezellige centrum, het prachtige archeologische museum, het strand, om maar iets te noemen.

Maar dat is natuurlijk niet het enige. Ik kwam voor de taal. De talenschool in Cagliari is klein en door de corona maatregelen waren er heel weinig cursisten. Dat maakte voor mijn geweldige ervaring niet veel uit. Maura, de eigenaresse van de school en Francesca, een van de docenten, hebben ervoor gezorgd dat ik een fantastische tijd heb gehad. De lessen waren leuk, inspirerend en sprankelend. Dat kan ook haast niet anders met de altijd enthousiaste docente Francesca. En niet te vergeten Alessandro, de gids die samenwerkt met de school. Hij wist zoveel over ‘zijn’ eiland te vertellen, waardoor je bijna niet anders kunt dan verliefd worden op Sardinië.

We verbleven in een hotel, Regina Margharita, niet ver van de school. Het hotel is heel centraal gelegen, met het oude centrum en restaurants om de hoek en de school op ongeveer vijf minuten loopafstand. Een medestudente had een kamer bij een familie geboekt en was daar heel positief over. Ik kan me dat goed voorstellen. De Sardijnen zijn heel hartelijk en gastvrij, ze willen je heel graag vertellen over hun eiland en maken je verblijf tot een onvergetelijke ervaring. Ik kan het zeker aanraden om voor Cagliari te kiezen.

Lida van der Windt-Verweij, 1 week privéles, Chiavari (Algemeen, Chiavari, Taalreizen)

Voor de 1e keer via Italstudio, op privéles in Italie, in Chiavari, is mij enorm goed bevallen.
Na de ontvangst op maandagmorgen eerst een rondleiding gekregen door Chiavari met de lerares, waarna de lessen startten. Vanwege de huidige omstandigheden konden de lessen niet op de school Nel Blu gegeven worden maar waren deze thuis bij de lerares wat ik juist erg leuk vond en zeker niet vervelend.
Ik heb veel geleerd, de lerares begreep mij goed en legde alles duidelijk en rustig uit, gaf mij ook veel tips over de omgeving en de typische lokale producten.
Het was een mooie taalervaring in een leuke badplaats Chiavari, wat bij velen niet erg bekend is maar zeker de moeite waard is om te verblijven!

Miguel en Linda Bellettini, 1 week standaard, San Remo (Algemeen, San Remo, Taalreizen)

In augustus zijn mijn zus en ik een week naar San Remo geweest om ons Italiaans te verbeteren.
We werden bij Omnilingua hartelijk ontvangen door het team waar we bij Manuela in de groep terecht kwamen. Samen met Romain uit Frankrijk en Simion uit Duitsland hebben we een leuke en leerzame week achter de rug. Manuela combineerde grammatica met lees- en spreekvaardigheid en nam ons mee naar de markt. Ze was geduldig, verbeterde ons waar dit nodig was en zorgde voor een relaxte, gezellige sfeer. Omdat de boeken nog niet binnen waren, werkten we met kopieën. De boeken werden een week later netjes alsnog nagestuurd.
De school ligt zeer centraal, midden in het centrum van het sfeervolle San Remo. Zowel het strand, beachbar Deco alsook de sfeervolle straatjes met winkels en terrasjes zorgen ervoor dat je je geen moment verveelt. Ook een fietstocht over het lange fietspad langs de kust is de moeite waard.
In San Remo, dat overigens makkelijk per trein vanuit Nice te bereiken is, is genoeg accommodatie te vinden. Wij verbleven in een appartement in de winkelstraat op slechts een paar honderd meter van de school en het strand. Al met al een fantastische week waarbij de uitstekende communicatie met Italstudio een rol speelde. Volgend jaar weer maar dan met het hele gezin!

Kasia, 2 weken standaard, Santa Domenica (Algemeen, Santa Domenica, Taalreizen)

Al voor het 2e jaar heb ik 2 weken cursus Italiaans gevolgd bij Scuola Conte Ruggiero. Deze school is echt fantastisch!
Lessen zijn buiten in de prachtige tuin, Rosario en Silvia doen er alles aan om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken, uitstekende leerkrachten die niet alleen geweldig les geven maar ook heel veel over het dagelijkse leven, de cultuur, de gewoontes en de geschiedenis weten te vertellen. De groepen zijn klein, iedereen komt aan het woord.
Buiten de school organiseert Rosario verschillende excursies en activiteiten. Op loopafstand zijn er 3 mooie stranden, met de trein kun je naar het paradijselijke strand in Zambrone of Tropea komen. Deze school heeft zo’n aantrekkingskracht dat ik ook volgend jaar er naartoe wil. Dit jaar ging deze school pas eind augustus open vanwege corona. In september kwamen cursisten die daar al eerder waren zoals Ingrid uit Munster voor de 15e keer. We hopen allemaal dat de taalscholen de coronacrisis overleven. Ze krijgen geen financiële steun van de regering dus het is zeer belangrijk dat ze open kunnen blijven. Alle veiligheidsmaatregelen worden nageleefd. De lessen zijn buiten, er is ruim voldoende afstand van elkaar, desinfectiemiddelen overal, binnen worden mondkapjes gedragen etc.
Mijn grote wens en de wens van veel andere cursisten is, dat we nog heel veel jaren de Italiaanse cursussen in de taalscholen zoals in Santa Domenica mogen volgen. Het zou doodzonde zijn als de coronacrisis het einde zou betekenen voor zulke scholen. Daar werken mensen die heel veel passie hebben voor hun taal en cultuur en wij, buitenlanders, genieten ontzettend veel van deze cursussen en van La Bella Italia.