Bekijk ook reactie over:
Alghero Ascoli Piceno Assisi Belvedere Bologna Koine Bolognalingua Cagliari Cavaion Veronese Chiavari Como Fashion-Art-Design Florence Geen categorie Genua Homestay Castelli Romani Homestay Puglia Homestay Toscane Kookcursus Kookworkshops Lignano Lucca Micciano Milaan Mola di Bari Montepulciano Napels Nieuws Otranto Perugia Portico di Romagna Ravenna Rimini Rome Salerno San Remo Santa Domenica Siena Studeren Taalreizen Taormina Todi Trieste Turijn Urbania Urbino Venetië Verona Viareggio

Duttje Huitema, 2 weken Italiaans + 50plus programma, Taormina (Algemeen, Taalreizen, Taormina)

Voor mij was dit de overtreffende trap van talenonderwijs in Italië. Ik heb in het verleden al enige scholen bezocht, in Napels, Urbania, Cagliari, Alghero, Venezia, maar dit was echt een onvergetelijke ervaring. Taormina kende ik door vakanties, maar als je in zo’n omgeving langere tijd verblijft voor studie of werk, ga je je langzaam onderdeel voelen van ‘de gewone mensen’ waardoor het verblijf iets extra’s krijgt.

Dit jaar was het in Taormina veel rustiger. En ja, er waren door Corona een aantal zaken waar je rekening mee moest houden. Zoals de mondkapjesplicht en de verplichte temperatuurmeting iedere dag. Het 50-plus programma was wat beperkter, door de corona-regeltjes. Niettemin liet Peppe ons prachtige plekken zien, zoals de filmlocaties van ‘The Godfather’, Syracuse, Ortigia, Piazza Armerina.
Met de koks van het restaurant hebben we de bekende ‘arancini’ gemaakt, het Siciliaanse ‘streetfood’ en een wijnproeverij gedaan. De manier waarop in Taormina les werd gegeven vond ik geweldig. Heel interactief, heel stimulerend, waardoor in een korte tijd allerlei verschillende taalaspecten werden doorgenomen. De school heeft een heel goed team docenten, een prachtige tuin en alleen al de weg naar school vond ik iedere dag een feest. Na de lessen was er genoeg gelegenheid om de stad te verkennen of om gewoon naar het strand te gaan.

Na twee weken het 50 plus programma te hebben gedaan besloot ik nog een week te blijven. Het beviel me zo goed! Op die manier kon ik nog meer leren van de Italiaanse taal (de lastige werkwoordvormen), nog meer genieten van de prachtige omgeving en voelde ik me steeds meer opgenomen in de stad Taormina. Wat voor velen een plek is om – à la Venetië – een dag naar toe te gaan heb ik heel anders mogen ervaren, als studente van Babilonia gedurende drie weken.

Het is lastig om terug te keren op aarde, na zo’n verblijf. Ik heb begrepen dat Babilonia ook online cursussen geeft. Online onderwijs is niet altijd even gemakkelijk. Maar ik heb gezien hoe Alessandro zijn didactiek heeft georganiseerd, waardoor ik me niet anders kan voorstellen dan dat ook de online lessen goed georganiseerd zijn en zeer effectief.

Als ik nog een tip mag geven voor een accommodatie: ik verbleef in “I Due Grifoni”, gevonden via een boeking website. Niet heel goedkoop, maar Taormina is geen goedkope bestemming. We hadden een prachtig appartement, met balkons, terassen, uitzicht op zee, schoon en modern. Echt een aanrader, ook als je geen talencursus doet!

Heleen de Laat, 1 week standaardcursus, Taormina (Algemeen, Taalreizen, Taormina)

De vakantie/talencursus in Taormina was een van mijn beste ervaringen ooit! Taormina is absoluut oogverblindend, schitterend, een prachtig dorpje bovenop een berg, en de zee is zo makkelijk te bereiken te voet, met de bus of met de lift. De sfeer in Taormina is relaxt, er zijn vele leuke plekken voor eten en drinken en ik voelde me er letterlijk meteen thuis.
Dat kwam mede dankzij het hartelijke welkom van mijn huisbaas, die me bij de busterminal met de auto kwam ophalen met een grote fles koud water. Het appartement dat de school voor me had geboekt wat ook bijna te mooi om waar te zijn. Ik deelde het appartement met een andere studiegenoot, maar we hadden beide een eigen grote kamer en badkamer en deelden alleen de grote keuken en woonkamer. Vanaf het appartement hadden we uitzicht op de zee, alles werkte goed (internet, water) en er was op aanvraag airconditioning aanwezig. Het contact met de huisbaas verliep ook soepel en hij zorgde ervoor dat altijd alles in orde was.
Ook de sfeer in de school was heel fijn. Ik werd hartelijk verwelkomd en alle informatie werd op de eerste dag duidelijk uitgelegd. Ook werd er een niveau inschattingstoets gedaan voordat we werden ingedeeld in de klassen. Voor mij was de combinatie van 3 uur les per dag en voor de rest van de tijd vrij om Taormina te ontdekken, perfect. Ik ben alleen gegaan maar leerde de eerste dag genoeg medestudenten kennen om de rest van de week mee door te brengen.

Mieke Heijerman, 2 weken standaard, Taormina (Algemeen, Taalreizen, Taormina)

Ik heb een hele goede tijd gehad in Taormina. De school was prachtig vond ik, qua locatie en voorzieningen. We hadden elke dag 2 verschillende leraren (anderhalf uur grammatica, anderhalf uur conversatie), wat ik prettig vind en ook kregen we na een week weer twee andere docenten. Ze waren alle vier erg sympathiek, en als we eens wat kritiek hadden, speelden ze daar goed op in. Ze waren er erg alert op dat we het naar ons zin hadden.
De leermethode is volgens mij ongeveer zoals in Lucca maar met net iets minder veel spelvormen etc., wat ik wel prettig vond. Wel erg veel werken in groepjes en dat heeft op zich mijn voorkeur. Maar dit was ook oké en ik heb hier echt veel geleerd, ook door onze eigen verzoeken waar ze direct op in gingen. We kregen wat huiswerk mee, maar niet te veel.
Het buitenschoolse aanbod was uitstekend: bijna elke dag was er wel iets, waardoor je ook makkelijk contact met anderen kreeg. Ik heb me geen seconde alleen gevoeld. Er was film, Italiaans gesproken én ondertiteld, een spel, we zijn een keer met een boot de kustlijn langs gegaan, je kon een hele dag in het weekend op stap naar de Eolische eilanden en elke week kon je twee avonden samen eten in het restaurant van de school voor 15 euro (drie gangen).
Ook was er een Babilonia-pas waarmee je korting kreeg op excursies van een reis-agenzia (zo ben ik de Etna op geweest) en in aangesloten restaurants en bars etc. Het appartement was prima, ik had leuke medebewoonsters.
Kortom, een prima school, een prachtig eiland, boeiende mensen: een hele mooie ervaring! Dank voor het organiseren.

Tjitske Elzinga, 2 weken standaard, Taormina (Algemeen, Taalreizen, Taormina)

Twee jaar geleden heb ik via Italstudio een talenreis geboekt naar Siena en heb daar een geweldige tijd gehad. Omdat ik een dergelijke ervaring nog eens wilde beleven heb ik aan het begin van de zomer weer contact gezocht met Ingrid Veringa. Deze keer besloot ik een zuidelijke bestemming te kiezen omdat ik nog nooit in deze regio was geweest. Ik twijfelde tussen Calabrië, Sicilië en Sardinië en na informatie te hebben ingewonnen van Ingrid viel mijn besluit op Sicilië (Taormina).
De eerste maandag op de school voelde ik me meteen erg welkom. Directeur Alessandro stond bij de ingang van de school om alle nieuwkomers persoonlijk welkom te heten waarna hij een korte presentatie gaf over de school, de staf en de inschalingstest. Na het maken van een schriftelijke toets volgde een kort gesprekje met Anita waarna iedereen werd ingedeeld. Na de koffiepauze sloot iedereen aan bij zijn/haar klas. Mijn klas was erg groot waarop werd aangegeven dat we vanaf dinsdag in 2 klassen zouden worden gesplitst.
Vanaf dinsdag begonnen de lessen in ‘mijn’ klas dan echt en samen met Amerikanen, Australiërs, Russen en Zwitsers heb ik me twee weken lang mogen bezighouden met de prachtige Italiaanse taal. De groepslessen startten om 9.30 u. en werden opgedeeld in twee onderdelen; in de eerste helft lag de focus op grammatica en na de koffiepauze lag de nadruk op conversatie. Voor beide onderdelen krijg je les van verschillende docenten. Aangezien dit per week (en soms per dag) kan verschillen krijg je van verschillende personen les. Alle docenten zijn echter zeer bekwaam dus ik heb dat niet als belemmering ervaren. Zowel Pepe, Daniele, Marina en Anita zijn daarnaast erg aardig en behulpzaam.
De school is gehuisvest in een prachtig pand met heerlijke tuin. Ik vond het een luxe dat de school beschikt over een eigen bar en keuken waarbij je als student voor een kleine prijs verse cappuccino kunt kopen alsmede na de lessen kunt genieten van een heerlijke verse Italiaanse lunch.
Taormina is een schitterende plaats hoewel in het hoogseizoen (ik was er in september) de toeristen nog volop aanwezig zijn waardoor het in de winkelstraat Corso Umberto erg druk is. Echter al dwalend door de achterafstraatjes en de botanische tuin, zie je de schoonheid van het stadje pas echt. Met klas- en huisgenoten heb ik ook buiten Taormina veel activiteiten ondernomen. Dit kan via de school (Babilonia organiseert elke dag een activiteit, soms gratis en soms tegen een vergoeding) of op eigen gelegenheid. Taormina heeft bovendien voldoende agentschappen om excursies te boeken. Mijn aanraders zijn om Castelmola te bezoeken (ga vanuit Taormina lopend via diverse voetpaden, erg mooi) en vooral de Etna bij goed weer; om op 3000 meter de zon onder te zien gaan was werkelijk magisch! De wegen zijn prima en met de auto Sicilië ontdekken is een belevenis op zich.
Al met al heb ik ook deze keer een onvergetelijke tijd gehad; een goede school, een prachtige locatie en vrienden voor het leven gemaakt. Ik zal er nog vaak met een klein beetje heimwee aan terugdenken. Bedankt Italstudio voor alle hulp en advisering en graag tot een volgende keer!

Suzan Bij-Boschloo, 1 week standaard, Taormina (Taalreizen, Taormina)

Ik wilde je even laten weten dat de taalcursus op Sicilië geweldig was!
Enthousiast en behulpzaam personeel op de school, leuke buitenschoolse activiteiten, prima appartementen.
Verder is Taormina een leuke stad, en de natuur is prachtig. Ik kom zeker terug op Sicilië!