-> PRIJZEN & DATA 2018


School


Montepulciano (Toscane)

Montepulciano is een prachtige vestingstad gelegen op een heuvelrug en omgeven door wijngaarden en olijfboomgaarden. Aan de oostkant kijk je uit over het Valdichiana en aan de westkant over het Val d’Orcia. Montepulciano is vooral bekend om zijn “Vino Nobile” wijnen, maar heeft ook veel bezienswaardigheden.
Monte Policiano, zoals het door de Romeinen werd genoemd, is al in de tijd van de Etrusken ontstaan. De stad beleefde zijn bloeitijd in de 15e en 16e eeuw, getuige de talloze middeleeuwse en vooral renaissancistische paleizen en kerken. De straten lopen omhoog naar het elegante Piazza Grande dat wordt omzoomd door imposante palazzi.
Montepulciano is ook het culturele centrum van de regio: het internationale muziekfestival “Cantiere” in juli/augustus trekt al jaren vele liefhebbers. De prachtige omgeving van Montepulciano vind je vaak terug op ansichtkaarten van Toscane en de stad leent zich uitstekend voor uitstapjes naar nabijgelegen historische steden als Pienza en Cortona en het Trasimeense meer.

Montepulciano

Il Sasso

De school “Il Sasso” is in 1983 opgericht en ligt midden in Montepulciano in een oud palazzo bij de Porta Cavina. De school beschikt over een bibliotheek, een terras (met prachtig uitzicht) en een grote aula met video en satelliettelevisie. Ook tijdens de lessen wordt er gebruik gemaakt van moderne audiovisuele middelen o.a. op de computer. Het is een middelgrote school met een gemoedelijke sfeer waar het team zich erg inspant om de cursisten – zowel in de les als daarbuiten – zoveel mogelijk bij te staan. Het team probeert cursisten zoveel mogelijk te integreren in de leefgemeenschap van Montepulciano, wat cursisten erg op prijs stellen.
De school biedt aan de cursisten gratis internetfaciliteiten en ook gratis wifi. De gemiddelde leeftijd van de cursisten ligt rond de 35 jaar (of hoger), zeker buiten de zomermaanden. Elke zondagavond voorafgaand aan de rode startdata wordt er in de school een welkomstborrel georganiseerd voor de cursisten, waarbij ook docenten aanwezig zijn.
De groepscursussen worden altijd ’s morgens gegeven en je krijgt les van 2 verschillende leraren.
Op verzoek regelt de school professionele kinderopvang, prijzen op aanvraag.
Niveaus: 6 lesniveaus
Erkenning school: officieel erkend door het Italiaanse Ministerie van Onderwijs en ook ISO-gecertificeerd.

Zie video van de school Il Sasso

Activiteiten

Rondleiding in Montepulciano, kookles met aansluitend diner, wijnproeven, bezoek aan de markt van Montepulciano, wandeling in de omgeving, filmvoorstellingen, bezoek aan workshops van ambachtslieden, culturele cursussen. Excursies naar Cortona en het Trasimeense meer met aansluitend (vis)diner, Montalcino, de prehistorische grotten in Cetona en dagexcursie naar Rome (op zaterdag).

Enkele Festivals en folkloristische feesten:
Cantiere Internazionale d’Arte: halverwege juli tot begin augustus, muziekfestival, zie www.fondazionecantiere.it.
Bruscello Poliziano: 14, 15 en 16 augustus, acteurs doen scènes uit de geschiedenis van de stad herleven.
Bravio delle Botti: laatste zondag in augustus (en die week ervoor), de 8 stadswijken organiseren een parade door de stad, daarna een hardloopwedstrijd met lege vaten (bergopwaarts) gevolgd door een banket op het Piazza Grande.
In de winter: diverse theaterfestivals en concerten.
Zie hier voor een uitgebreid overzicht van de evenementen in Montepulciano: Pro Loco en Montepulciano portaal.


Cursussen


Overzicht cursussen

De lessen worden op 6 niveaus gegeven en er zijn maximaal 9 cursisten per klas.
Lesduur is 55 minuten. Maximale duur standaardcursus: 24 weken.
De lessen worden van maandag t/m vrijdag gegeven.
Op de eerste lesdag wordt je niveau van de Italiaanse taal eerst getest!

N.B. Indien er slechts 2 cursisten per niveau zijn, dan worden er 3 lessen per dag geboden. En bij 1 cursist per niveau wordt de standaardcursus omgezet in 2 privélessen (voor het zelfde bedrag).

Klik hieronder op de cursussen voor een beschrijving van de betreffende cursus.

Standaardcursus (4 lessen per dag)

20 lessen per week
Lestijden: 9.00-13.00 uur met pauze halverwege.
Dit programma is ideaal om je Italiaanse vaardigheden te verbeteren, terwijl je daarnaast genoeg vrije tijd overhoudt om andere leuke dingen te doen.

Italiano Cantando (4 lessen per dag)

20 lessen per week, elke dag 3 uur standaardcursus en dan 1 uur Italiaanse les door het zingen van “musica popolare”.
Lestijden: 9.00-13.00 uur met pauze halverwege.
Dit programma is ideaal als je van zingen houdt en/of je uitspraak wilt verbeteren, maar ook omdat je het gewoon leuk vindt om – al samen zingend – Italiaans te leren.
Voor cursisten van alle niveaus. Aan het einde van de tweede week is er een eindconcert.
Leraar: Laura Capitani. Laura is in Rome geboren en woont sinds 18 jaar in Maastricht. Zij is niet alleen docent Italiaans aan de Universiteit en bij Dante Alighieri, maar zij is ook dirigent van twee koren. Zij heeft een master in Italiaanse volksmuziek. Haar lesmethode is gebaseerd op ontspanningsoefeningen en lichaamshouding, op de correcte uitspraak van de taal en de diverse dialecten, maar houdt ook de historische oorsprong van de liedjes in.
Min. 6 deelnemers (alle niveaus mogelijk).
Italiano Cantando van 1 week: 24-28 juli  |  31 juli – 4 augustus 2017
Italiano Cantando van 2 weken: 24 juli – 4 augustus 2017
Zie video cursus “Italiano cantando”

Intensief Plus-5 cursus (4 standaardlessen + 1 privéles per dag)

standaardcursus + 5 extra privélessen per week
In de ochtend volg je het standaardprogramma en de privélessen kunnen aan je eigen wensen aangepast worden (bijv. extra grammatica of conversatie of een bepaald taalgebruik).

Intensief Plus-10 cursus (4 standaardlessen + 2 privélessen per dag)

standaardcursus + 10 extra privélessen per week
In de ochtend volg je het standaardprogramma en de privélessen kunnen aan je eigen wensen aangepast worden (bijv. extra grammatica of conversatie of een bepaald taalgebruik).

Individuele lessen

Startdata: elke week (minimaal 15 uur per week)
Je kunt zelf de inhoud, intensiteit en duur van de cursus bepalen. Ideaal als je specifieke aspecten van de taal wilt leren of weinig tijd hebt.
Zowel privélessen zijn mogelijk als duolessen (mits beide cursisten hetzelfde niveau hebben).
Individuele lessen kunnen zowel voor privé- als zakelijke doeleinden gereserveerd worden.
Ook kan een speciaal taalgebruik (vaktaal, telefoontraining enz.) en examentraining (CILS of CELI) behandeld worden.
Vakgebieden voor professionele cursussen: handelscorrespondentie, commercieel Italiaans, recht, horeca, toerisme, geneeskunde, mode, literatuur, film, opera, theater enzovoorts.

Professionele onderdompeling (6 privélessen per dag)

30 individuele lessen speciaal voor directeuren en managers die in een zo kort mogelijk tijdsbestek zoveel mogelijk willen leren, bijv. een bepaalde vaktaal in vele gebieden of commercieel Italiaans. Dit zijn altijd cursussen op maat. Neem voor meer info contact met ons op.

Culturele themacursussen, 2 lessen per dag

5 middagen 2 lessen per dag (10 lessen per week gedurende 1 of 2 weken).
De lessen zijn individueel als er die week geen andere deelnemers zijn, maar kunnen soms ook met enkele andere cursisten gevolgd worden.

Keuze uit de volgende thema’s:
Parlare di vino (wijncursus)
Letteratura Italiana Contemporanea (hedendaagse Italiaanse literatuur)
Storia e attualità: naoorlogse geschiedenis en actualiteiten
L’arte nel Rinascimento e Passeggiate d’arte: kunstgeschiedenisles over kunst in de Renaissance met wandelingen in Montepulciano en Pienza
Niveau: minimaal basiskennis van het Italiaans vereist.
Neem voor meer informatie contact met met ons op.

Extra mini-cursussen

De school organiseert in bepaalde weken van het jaar ook extra “mini-cursussen”.
De cursussen worden op 2 of 3 middagen gegeven (6 lessen per week) en gaan door vanaf 3 deelnemers.

Proeverij van de Toscaanse keuken (2 sessies van 3 uur)

Dinsdagmiddag: geschiedenis van het eten uit het Val di Chiana. Leer van alles over de locale producten en gerechten, met een proeverij van seizoensproducten.
Woensdagmiddag: kookcursus met de leraar, je leert de traditionele Toscaanse pasta (pici) maken en daarna opeten uiteraard.
Data 2016: 22-23 maart | 26-27 april, 17-18 mei, 31 mei-1 juni, 5-6 juli, 2-3 augustus, 23-24 augustus, 20-21 september en 18-19 oktober.

Voor degenen die een kookcursus willen volgen bij een professionele chef-kok organiseert de school kookcursussen i.s.m. Ristorante “Le Logge del Vignola”. Hier kunnen voor minimaal 2 personen kookcursussen Toscaanse keuken georganiseerd worden.
Bijv. 2 uur op zaterdagmorgen: pasta, compleet menu, sauzen enz.
Zie voor meer info de site van het restaurant.
Neem contact met ons op voor nadere informatie.

Passeggiate di arte, kunstgeschiedenis (3 sessies van 2 uur)

Op dinsdag, woensdag en donderdagmiddag les over de ontstaansgeschiedenis van Montepulciano door de eeuwen heen. Op woensdag les over de (religieuze) kunstwerken van de Sienese school van Duccio di Buoninsegna (14e-15e eeuw). Op donderdag een wandeling met de leraar door de stad om de palazzi en kleine architectonische juweeltjes in de stad te ontdekken.
Data 2016: 12-14 april | 24-26 mei | 28-30 juni | 30 augustus-1 september | 4-6 oktober.

De wijnen van Montepulciano (3 sessies van 2 uur)

Op dinsdag, woensdag en donderdagmiddag les over de productie en kenmerken van de wijnen uit Montepulciano. Ook leer je de woordenschat die specifiek is voor wijn. Op donderdag samen met docente bezoek aan een wijnkelder van de Vino Nobile.
Data 2016: 5-7 april | 3-5 mei | 14-16 juni | 19-21 juli | 16-18 augustus | 6-8 september | 11-13 oktober.

De tuin van Iris Origo)

In 2 sessies van 3 uur op dinsdag en woensdagmiddag.
Je leert op dinsdag over het leven en de geschiedenis van de schrijfster Iris Origo en haar relatie met het Val d’Orcia.
Op woensdag een excursie met de leraar naar de Giardino de La Foce, het werk van de Engelse architect Cecil Ross Pinsent, gemaakt tussen 1924-1938. Na het bezoek aan de tuinen een wandeling op het platteland lang een pad dat leidt naar de begraafplaats van de fam. Origo. Een onvergetelijke ervaring zowel wat betreft geschiedenis als de fantastische Toscaanse landschappen.
Data 2016: 29-30 maart | 10-11 mei | 7-8 juni | 12-13 juli | 9-10 augustus | 27-28 september .

Volkstradities/literatuur (Carlo Lucarelli en Gianrico Carofiglio)

In 3 sessies van 2 uur op dinsdag, woensdag en donderdagmiddag.
Je leert over de twee beroemdste Italiaanse schrijvers van “Il romanzo noir”. Beiden zijn schrijvers van politieromans en ook van enkele mooie introspectieve en psychologische romans.
Op donderdag wordt de film “Il passato è una terra straniera” vertoond, gemaakt naar de gelijknamige roman.
Data 2016: 19-21 april | 21-23 juni | 26-28 juli | 13-15 september | 25-27 oktober.

Accommodatie


De diverse accommodaties

Alle accommodatie ligt in het oude centrum van Montepulciano op loopafstand van de school.
Aankomst is op zondag en vertrek op zaterdag. Eventueel één dag eerder aankomen of later vertrekken is op aanvraag!
Bij de huurprijs van de accommodaties zijn bedlinnen en handdoeken inbegrepen. In alle appartementen zijn tevens de verbruikskosten voor electra en water ook inbegrepen, maar niet de verwarmingskosten, deze bedragen ca. € 8 per dag.
De huur van een studioappartement of een kamer in een gastgezin wordt lager bij een verblijf langer dan 4 weken. Vraag ons naar de prijzen.

 • Gedeeld appartement
  Je verblijft in een appartement met andere cursisten en je deelt de keuken en badkamer. Meestal bestaan de appartementen uit een 1-pers.kamer en een 2.pers.kamer, een keuken en badkamer. De appartementen liggen op max. 10 minuten lopen van de school.
 • Gastgezin met logies/ontbijt
  Het verblijf is in een 1-persoonskamer (of 2-persoonskamer indien twee cursisten samen inschrijven) in een gastgezin. Je hebt gezamenlijk gebruik van de badkamer en geen gebruik van de keuken. Het verblijf is op basis van logies/ontbijt (houd er rekening mee dat het ontbijt in Italië niet veel voorstelt).
 • Gastgezin met logies/halfpension
  Het verblijf is in een 1-persoonskamer (of 2-persoonskamer indien twee cursisten samen inschrijven) in een gastgezin. Je hebt gezamenlijk gebruik van de badkamer en geen gebruik van de keuken. Het verblijf is op basis van logies/halfpension (ontbijt en diner).
 • Zelfstandig appartement/studioappartement
  De school kan ook een standaard studioappartement of zelfstandig appartement met een aparte slaapkamer boeken. Deze appartementen zijn geheel gemeubileerd en liggen allemaal op max. 10 min. loopafstand van de school.

Data & prijzen


Startdata 2017

N.B.
Absolute beginners kunnen alleen starten op de rode data, niet-beginners op alle data!

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
 16  06 06 03 02* 05 03 07 04 02 06 04*
23 13 13 10 08 12 10 14* 11 09 13 11
30 20 20 18* 15 19 17 21 18 16 20
27 27 24* 22 26 24 28 25 23 27
29* 31  30*

Startdata privélessen: elke week van het jaar

* Geen lessen op feestdagen: 17 april, 25 april, 1 mei, 2 juni, 15 augustus, 1 november, 8 december (maar je ontvangt wel korting).
Kerstvakantie: 16 december 2017 t/m 7 januari 2018.


Cursusprijzen 2017

Bij Italstudio betaal je uitsluitend de originele prijzen van de school en geen extra administratie- of bemiddelingskosten!
Bij de prijs is het lesmateriaal inbegrepen.

Korting
10% korting op de cursusprijs voor studenten en 70-plussers.

cursusprijzen per persoon weken euro
standaardcursus
(20 lessen per week)
1
2
3
4
6
8
295
479
625
758
1.100
1.450
intensief Plus 5
(20 standaardlessen + 5 privélessen p.w.)
1
2
3
4
478
785
1.030
1.265
intensief Plus 10
(20 standaardlessen + 10 privélessen p.w)
1
2
3
4
575
1.040
1.470
1.845
privélessen (1-op-1) (min. 2 uur p.d.)
6 privélessen
10 privélessen
per les
6 lessen
10 lessen
43
246
400
duo-privélessen (2-op-1) (prijs voor 2 pers.)
10 duo-privélessen
per les
10 lessen
70
650
Onderdompeling voor professionals
(6 privélessen per dag) privéles op maat
30 lessen 1.110
Culturele themacursussen
(10 privélessen per week)
thema’s: literatuur, kunstgeschiedenis,
geschiedenis/ actualiteit, wijn
1 wk privé 400
NIEUW Italiano Cantando (20 lessen pw, waarvan 5 zingend)
Italiaans leren door te zingen (vanaf 24 juli)
1
2
350
590
EXTRA mini-cursussen (gaan door bij minimaal 3 deelnemers)
6 lessen op 2 of 3 middagen per week
‘passeggiate d’arte’ – kunstgeschiedenis 3x 2 uur 75
‘cucina toscana’ – proeverij van Toscaanse keuken 2x 3 uur 90
‘parlar di vino’ – wijnen van Montepulciano 3x 2 uur 75
Iris Origo’s tuin 2x 3 uur 70
‘tradizioni popolari’ – literatuur/volkstradities 3x 2 uur 65

 

Accommodatieprijzen

Aankomst is in principe op zondag en vertrek op zaterdag (voor 10 uur). Eventueel één dag eerder aankomen of later vertrekken op aanvraag.

prijzen per kamer/apt* 1 week
6 nachten
2 weken
13 nachten
4 weken
27 nachten
1 extra
nacht
appartement,
gedeelde keuken en badkamer
1-persoonskamer
210 455 945 35
gastgezin, logies/ontbijt
1-persoonskamer
2-persoonskamer
180
360
390
780
700
1.400
30
60
gastgezin, logies/halfpension
1-persoonskamer
2-persoonskamer
240
480
520
1.040
890
1.780
40
80
zelfstandig appartement
zelfstandig appartement met 2-pk
studioappartement voor 1 pers.
appartement met twee 1-pk’s
360
270
420
780
585
910
1.340
1.000
60
45
70
luxere appartementen vanaf 600 per week
hotel, logies/ontbijt 70 per nacht voor 1-pk en 90 per nacht voor 2-pk
grotere huizen enz. op platteland 550-900 per week

N.B. De prijzen zijn exclusief toeristenbelasting.
De huur van een (gedeeld) appartement is inclusief bedlinnen, handdoeken en verbruikskosten voor water en electra, maar exclusief verwarmingskosten (circa € 8,- per dag).

*De accommodatie kan ook voor 3 weken of langer gehuurd worden, maar wel voor de duur van de cursus!
De huur van een studioappartement of een kamer in gastgezin wordt lager bij een verblijf langer dan 4 weken. Vraag ons naar de prijzen.

Vervoer


Hoe is Montepulciano te bereiken

Montepulciano ligt tussen de vliegvelden van Rome en  Florence in.

 • per vliegtuig -> Je kunt naar Rome vliegen en vandaar met de bus of trein naar Station Termini in Rome. Vervolgens neem je vanuit Rome de trein richting Florence en uitstappen bij station Chiusi-Chianciano Terme.
  Ook kun je naar Florence vliegen vanaf Amsterdam met Alitalia of met Brussels Airlines vanaf Brussel. Vervolgens neem je de trein vanuit Florence richting Rome (ca.1,5 uur reistijd) tot station Chiusi-Chianciano Terme.
  In Chiusi-Chianciano Terme neem je de bus (ca. 1 uur) naar Montepulciano (35 km). Neem contact met ons op voor de bustijden van Chiusi/Chianciano Terme naar Montepulciano, want de bus rijdt niet altijd op zondag.
  Je kunt ook via de school een transfer vanuit Chiusi reserveren voor € 38 (of € 45 voor een minivan).
 • Naar Rome worden vluchten verzorgd door KLM, Alitalia en EasyJet vanaf Amsterdam en vanaf Rotterdam met Transavia en vanaf Brussel met Brussels Airlines. Verder is Rome goed bereikbaar met Ryanair vanaf Eindhoven, Düsseldorf (Weeze) of Charleroi (bij Brussel), met Air Berlin vanaf Düsseldorf of Keulen en German Wings vanaf Keulen/Bonn.
 • per auto -> 1454 km vanaf Utrecht.
 • per trein -> zie NSHispeed (internationale treinen), Italiaanse Spoorwegen, Treinreiswinkel.
  N.B. Montepulciano Stazione is een klein stationnetje op het platteland waar geen bussen en taxi’s rijden. Dus bij aankomst per trein altijd een trein nemen naar Chiusi/Chianciano Terme en vandaar per taxitransfer naar Montepulciano (voor vervoer per bus naar Montepulciano kun je bij ons informeren, want slechts in bepaalde tijden van het jaar gaat er ook een bus).

Voor vertrek ontvang je de reisbescheiden met verdere informatie over hoe je het beste naar je accommodatie/school kunt gaan.

Transfer

De school biedt een taxitransfer aan vanuit Chiusi naar Montepulciano. De prijs bedraagt circa € 45 voor een enkele reis (en bij 2 personen € 22,50 per persoon).
Transferservice moet van te voren aangevraagd worden.


Boek nu!


Boek hier je taalreis!

Binnen 1-2 dagen ontvang je de boekingsbevestiging of we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Lees voor inschrijving ook de algemene informatie met nuttige info!

De velden met een * zijn verplicht.