Boek nu je taalreis!

School


NIEUW! Ofena (De Abruzzen)

Abruzzo is de schakelregio tussen Noord en Zuid Italië, ten oosten van Rome aan de Adriatische kust. Met 3 nationale parken en andere kleinere beschermde natuurgebieden is het een waar paradijs voor natuurliefhebbers en voor wie een sportieve of culinaire vakantie zoekt. Madrelingua heeft haar zomerschool gevestigd in een voormalig klooster binnen de Middeleeuwse stadsmuren van het dorp Ofena. Ofena ligt op ca. 65 km van Pescara, dus op een uurtje rijden naar de kust.
Ofena ligt in het Natuurpark “Gran Sasso en Monti della Laga”. Het is bewoond sinds de negende eeuw voor Chr. als de nederzetting Aufinum en was vanaf 1200 een baronie. Tegenwoordig is het een rustig dorp omringd door de prachtige natuur tussen het Gran Sasso gebergte en het dal van de rivier Tirino. Bekend in de provincie zijn de plaatselijke wijnen, olijfolie en gastronomische specialiteiten die kleinschalig worden geproduceerd door boeren en herders.

Madrelingua

De zomerschool is opgezet door Barbara van Madrelingua en is vanaf Pasen tot 31 oktober open voor privégroepen en voor evenementen. Madrelingua organiseert sinds 1998 taalcursussen en kookworkshops in Amsterdam. De leermethoden zijn praktijkgericht en communicatief. In plaats van in je eigen taal over een andere taal te leren, leer je de andere taal door deze direct in praktijk te brengen. Het durven spreken van het Italiaans staat centraal in deze methode – kennis van grammatica en vergroting van de woordenschat volgen spelenderwijs. De leraren zijn Barbara (spreekt Nederlands) en Fausto en Anna, die beiden ook Engels en Frans spreken.

In museum/huis van Madrelingua is de bovenverdieping gereserveerd voor de studentenkamers. De taallessen vinden plaats in de bibliotheek, de kooklessen in een professionele kookstudio in de voormalige stal. Het grote balkon, de loggia en terras bieden een welkome buitenruimte en een prachtig uitzicht.
Andere logeeradressen zijn beschikbaar in het dorp.

Activiteiten

De school biedt de volgende activiteiten aan:
Taal en trekking, d.w.z. een taalcursus gecombineerd met conversatie-wandeling door de bergen; 
Kook- en wijnlessen met sommelier Barbara Summa (geboren en getogen Abruzzese uit een horecafamilie, culinair publiciste en sommelier); 
Bergwandelen onder begeleiding; 
Historische en gastronomische tours door de regio;
Open atelier met kunstenaar Fausto Rapinesi (in juni);
De kooklessen worden in het Nederlands, Engels en Italiaans gegeven en worden in juli en augustus op verzoek georganiseerd vanaf 2 deelnemers.

Activiteiten die worden aangeboden in de buurt zijn: paardrijden, kanotochten, vissen, duiken in het meertje van Capodacqua, bergklimmen.

 


Cursussen


Overzicht cursussen

De lessen worden op alle niveaus gegeven. Lesduur is 60 minuten
De lessen worden in principe van maandag t/m vrijdag gegeven (behalve als je een speciaal weekendprogramma volgt). In juli/augustus zijn alle kook- en taallessen mogelijk vanaf 2 cursisten.
Je niveau van de Italiaanse taal wordt getest, ofwel op de eerste lesdag ofwel vooraf telefonisch of via Skype.

Klik hieronder op de cursussen voor een beschrijving van de betreffende cursus.

Niveau 1 voor beginners - Espressocursus

De Espressocursus is een basiscursus om in korte tijd kennis te maken met het Italiaans, bijvoorbeeld als voorbereiding voor een vakantie. In elke les leren de cursisten een sociale situatie aan te pakken: kennis maken, boodschappen doen, reserveringen maken, informatie vragen, iets beschrijven. Zodoende wordt een basis grammatica* en woordenschat geleerd. Tijdens de les ligt de nadruk op spreekvaardigheid, zodat je gelijk kan oefenen om in het dorp met andere mensen gaan kletsen.
De methode is speciaal ontwikkeld door Madrelingua en het studiemateriaal is in het cursusgeld inbegrepen.
Voor de Espressocursus geldt: bij 2-3 cursisten zijn er 12 uren les per week, t/m 6 cursisten worden er 15 uren les per week gegeven, t/m 8 cursisten 18 uren les. Zo heeft elke cursist voldoende tijd om zoveel mogelijk de taal actief te oefenen in de les. Er zijn ook minigroepen op andere niveaus mogelijk, neem daarvoor contact met ons op.
* grammatica: tegenwoordige tijd, basis onregelmatige werkwoorden, lidwoorden, naamwoorden en bijv. naamwoorden, gebiedende wijs.
Data beginners 2020: 27 april – 1 mei | 6-10 juli. Andere data op aanvraag (gaat door bij min. 2 deelnemers).

Niveau 2 - Italiano cucinando (Italiaans & koken)

De cursus L’italiano cucinando is voor wie al een basis van het Italiaans heeft en deze wil uitbreiden. En wat is er beter dan een combinatie van de nationale trots, de Italiaanse keuken, en een taalles? De grammatica wordt verder uitgebreid met aanvoegende wijs en voorwaardelijke wijs, opfrissen van de verleden tijd en gebruik van bijwoorden. 
In 3 lessen van 4 uren worden 3 basismenu’s gekookt en gegeten, onder het genot van een glaasje wijn. In de laatste les komt onze lieve buurvrouw Beatrice de kunst van het pasta maken à la Ofenese demonstreren, uiteraard, in het Italiaans. Maar tegen die tijd zijn alle cursisten in staat om haar te woord te staan. 
Bij de prijs is alles inbegrepen: lessen, ingrediënten, syllabus, lunches, drankjes. 
Data: 28-30 april  |   13-15 juli 2020.
Andere data op aanvraag (gaat door bij min. 2 deelnemers).

Abruzzo leesclub en conversatie (v.a. halfgevorderd niveau)

Je spreekt al een aardig woordje Italiaans maar je wilt ook van de literatuur genieten.
In 5 middagen verdiep je je in enkele werken die Abruzzo als onderwerp hebben, waaronder verhalen en gedichten van Gabriele D’Annunzio, Ennio Flaiano, Ignazio Silone. Er wordt voorgelezen, er worden teksten geanalyseerd en meningen uitgewisseld. Op verzoek kunnen ook andere leesboeken gekozen worden.
Niveau: vanaf B1.

Individuele lessen (op alle niveaus)

Privélessen zijn in principe elke week mogelijk à € 45 per uur.
Je kunt zelf de inhoud, intensiteit en duur van de cursus bepalen. Ideaal als je specifieke aspecten van de taal wilt leren of weinig tijd hebt.
Zowel privélessen zijn mogelijk als duolessen (mits beide cursisten hetzelfde niveau hebben).
Datum: 20-24 juli 2020. Andere data op aanvraag (gaat door bij min. 2 deelnemers).
Ook kunnen minigroepjes op aanvraag gereserveerd worden. 

Trekking/bergwandelen en conversatie

Docent Fausto is een toegewijde bergwandelaar. Hij kent de paden, de dorpen en monumenten in het gebied rond Ofena door en door. Hij biedt begeleide wandelingen, al dan niet met conversatie in het Italiaans, voor beginners en gevorderden.
Stevige wandelschoenen en een jas zijn sterk aanbevolen, de wandelingen worden niet op sandalen of schoenen met gladde zolen gedaan. 
De wandelroutes starten vanaf het dorpsplein, men kan kiezen tussen de paden van de Club Alpino Italiano of de gemakkelijkere “tratturi”, traditionele schapenpaden.
Data: elke week in juni en verder op aanvraag.
Minimaal: 4 uur

Kookcursussen (voor alle niveaus)

Paste e Sughi
3 lessen met lunch of diner over harde tarwepasta, eierpasta en gevulde pasta met allerlei verschillende sauzen.
Prijs: 1 les € 65 en 3 lessen € 170.

Tutto Tomato
Vanaf half augustus begint het weer, hele volksstammen Italianen maken zich klaar voor de grootste workshop van de zomer, tomatensaus inmaken voor de winter. Doe mee, leer de technieken en maak je eigen voorraad wintertomaten klaar. Iedere cursist krijgt een eigen kist tomaten te bewerken, nieuwe potjes en deksels om ze in te maken, alle benodigdheden en begeleiding, en desgewenst, transport van de potjes naar Duitsland/Benelux per koerier. Bij prijs inbegrepen: workshop, hapjes en wintervoorraad tomaten. Datum: 21 augustus 2020.
Prijs: € 50 zonder transport en € 80 met transport naar je huisadres.

Specialità di Teramo
Als je dacht de Italiaanse keuken te kennen, is Teramo een echte verrassing. Waar iedereen “lasagna” maakt, maken ze “timballo”, in de bouillon dompelen ze de “scrippell’ ‘mbusse” en wat dacht je van een authentieke “sugo di pallotte”? Kortom, Italiaans op z’n Teramaans.
Datum: 1 mei 2020, kookles “Le Virtù”, symbolisch mei-gerecht uit Teramo.
Prijs: 1 les € 65

Specialità Aquilane
Saffraan, lam, forellen, ferratelle, fiadoni: de talloze plaatselijke specialiteiten kom je in alle restaurants tegen en kun je ook leren maken.
Prijs: 1 les € 65

Specialità del mare
De kust van Abruzzo is een homogeen, aparte gebied, anders dan het binnenland en de bergen qua dialect en gewoontes. En natuurlijk is de keuken gebaseerd op zeevis, met name de fantastische “brodetti”, vissoepen in allerlei variaties.
Prijs: 1 les € 65 p.p. vanaf 2 personen

N.B. De kookcursussen kunnen in principe elke week in juli/augustus gereserveerd worden en verder op aanvraag. De kooklessen zijn voor alle niveaus!

Etno-/enogastronomische tours

Deze 2-daagse programma’s brengen je in contact met de geschiedenis, geografie en keuken van de mooiste steden van Abruzzo.
Op vrijdagavond kom je aan in Ofena voor een aperitivo/wijnproeverij en een korte lezing over het programma. Op zaterdag vertrek in de richting van een stad (Sulmona, L’Aquila of Teramo), en tijdens een wandeling maak je kennis met de rijke geschiedenis van de streek. Je krijgt de tijd om zelf rond te wandelen, te lunchen en te winkelen voor we terug keren. Onderweg heen of terug stoppen we bij andere interessante monumenten en steden.
Op zondag begint de kookles om 10.30 uur, je gaat de gerechten voorbereiden en samen lunchen.
In de vroege namiddag kun je naar een volgende bestemming vertrekken of verder in Ofena blijven om de omgeving te verkennen.
De prijs is inclusief twee overnachtingen met ontbijt, kookles, welkomst-aperitivo, lunch bij de kookles, alle transfers per auto of minibus, entrées musea en begeleiding.

Sulmona en San Venanzio
9:30-20.00 uur: met bezoek aan het confetti-museum Pelino.
€ 280 (1-persoonskamer) | € 240 (2-persoonskamer)
Data: 18-19 juli 2020 | 1-2 augustus 2020

L’Aquila en Navelli 
9:30-20.00 uur: bezoek aan het saffraan-museum.
€ 280 (1-persoonskamer) | € 240 (2-persoonskamer)
Data: 24-26 april 2020 | 25-26 juli 2020

Teramo en Civitella
8.00-21.00 uur: met bezoek aan het fort.
€ 300 (1-persoonskamer) € 260 (2-persoonskamer)
Datum: 8-9 augustus 2020


Accommodatie


De accommodaties

De cursuslocatie Trattorja della Pace biedt de volgende accommodatie aan: 2 grote kamers (2-4 bedden), 1 dubbele kamer en een 1-persoonskamer. Alle kamers delen 3 badkamers met douche. De kamers zijn smaakvol ingericht met de originele antieke meubels en nieuwe bedden. De twee grote kamers delen een balkon. De overige vertrekken zijn privé, je bent welkom in de bibliotheek wanneer deze niet gebruikt wordt voor lessen, of in het overdekte hofje met koffie- en theeapparaten. Er is gratis wifi in het huis.
Aankomst is in principe op de dag voor het begin van de lessen en vertrek op de laatste dag. Eerder aankomen of later vertrekken is altijd mogelijk, zoals ook alleen verblijf op basis van B&B.

 • Kamers met logies & ontbijt of met half- of volpension
  Er is keuze uit: 2 grote kamers (2-4 bedden), 1 dubbele kamer en een 1-persoonskamer.
  Alle kamers delen 3 badkamers met douche. De kamers zijn smaakvol ingericht met de originele antieke meubels en nieuwe bedden. De twee grote kamers delen een balkon.
  Ontbijt wordt verzorgd door Bar-Restaurant Aufinium en is in de accomodatieprijs inbegrepen.
  Je kunt daar ook halfpension of volpension boeken of à la carte eten (halfpension is €20 per persoon per dag.)
  De prijzen zijn inclusief bedlinnen, handdoeken en verbruikskosten van water en licht.
 • Studioappartement 
  Je kunt ook een studioappartement voor 2 personen boeken.
  Het heeft een grote kamer met badkamer, keukentje en een open haard.
  Ontbijt wordt verzorgd door Bar-Restaurant Aufinium en is in de accomodatieprijs inbegrepen.
  Je kunt daar ook halfpension of volpension boeken of à la carte eten (halfpension is €20 per persoon per dag.)
  De prijzen zijn inclusief bedlinnen, handdoeken en verbruikskosten van water en licht.
   
  Verder kan er ook een ander huis gehuurd worden: het is een huisje dat in de hoogte is gebouwd, dus op begane grond de woonkeuken, 1e verdieping slaapkamer met badkamer en 2e verdieping woonkamer met slaapbanken en het trappenhuis loopt door de kamers heen (dus je kan het niet met onbekenden delen). Zie foto van het huisje met schattige stoeltjes buiten voor blauwe deur. Prijs en beschikbaarheid op aanvraag.

Data & prijzen


Startdata 2020

N.B.
Startdata:
elke week vanaf Pasen t/m 30 oktober 2020.

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
 – 04 01* 06 03 07 05
      13* 11 08 13 10 14 12    
      20 18 15 20 17 21 19    
      27* 25 22 27 24 28 26    
          29   31        

*Op feestdagen lessen in overleg: 12/13 april (pasen), 1 mei, 2 juni. 
N.B. Alle kamers zijn bezet van 17-20 augustus!


Cursusprijzen 2020

Bij Italstudio betaal je uitsluitend de originele prijzen van de school en geen extra administratiekosten!

cursusprijzen per persoon 1 week euro
Espressocursus voor beginners 5 dagen 250
L’italiano cucinando
3 taal- en kooklessen met lunch (à 4 uur)
3 dagen 220
Abruzzo leesclub 5 dagen 250
Bergwandelen & conversatie
minimaal 4 uur
per uur
4 uur
40
160
Losse kooklessen
1 kookles met lunch
1 les 65
Paste e Sughi kooklessen
3 kooklessen met lunch
3 lessen 170
Tutto Tomato workshop (21/8) 1 les 50
Etno-/enogastronomische tours zie bij “cursussen”
Themaweek Volksfeesten Abruzzo
10-14 augustus (incl. excursies)
neem contact op

N.B.
Bij de prijs is het lesmateriaal inbegrepen.

Accommodatieprijzen

Aankomst is in principe op de dag voor het begin van de lessen en vertrek op de laatste dag. Eerder aankomen of later vertrekken is altijd mogelijk, zoals ook alleen verblijf op basis van B&B.

prijzen per kamer/appartement
(ontbijt is inbegrepen)
1 nacht 1 weekend
6 nachten
1 week
6 nachten
1-persoonskamer 45 85 240
2-persoonskamer 75 135 420
Toeslag extra persoon 20 40 120
studioappartement
 bij 2 personen
90 170 500

N.B.
De prijzen zijn inclusief bedlinnen, handdoeken en verbruikskosten water en licht.

Vervoer


Hoe is Ofena te bereiken

De dichtstbijzijnde luchthavens zijn in Rome en Pescara (via Weeze en Brussel Charleroi met Ryanair).
Het vliegveld Pescara is ongeveer 40 minuten rijden naar Ofena via de snelweg A25 tot Bussi en dan weg 153.
Je kunt vanuit Pescara of Chieti Scalo per trein of bus naar Bussi reizen, we halen je daar wel op.
Halen en brengen van/naar vliegveld Pescara kost € 50 per rit.
Per bus vanaf de vliegvelden in Rome Fiumicino en Ciampino is L’Aquila in anderhalf uur direct bereikbaar met de shuttlebussen van Gaspari, ze stoppen bij hotel Amiternum. Vanuit Tiburtina busstation in Rome vertrekken bijna elk uur bussen naar L’Aquila met TUA of andere busmaatschappijen.
Vanaf de Bus Terminal in L’Aquila zijn er regelmatig bussen richting Sulmona en Pescara die je bij de splitsing voor Ofena of in Capestrano langs weg 153 kunnen achterlaten. Daar komen we je gratis ophalen.
Halen en brengen van/naar L’Aquila per taxi is € 50 per rit.

 • per vliegtuig -> Er zijn rechtstreekse vluchten naar Rome vanaf Amsterdam met KLM, Alitalia, EasyJet en Eurowings en vanaf Rotterdam met Transavia of vanaf Brussel met Brussels Airlines. Verder is Rome goed bereikbaar met Ryanair vanaf Eindhoven, Düsseldorf (Weeze) of Brussel Zaventem en Charleroi, met Eurowings vanaf Keulen/Bonn. 
  Pescara is rechtstreeks bereikbaar met Ryanair vanaf Düsseldorf (Weeze) of Charleroi (bij Brussel).
  Shuttle Amsterdam-Weeze is € 35 per persoon.
  per auto -> 1680 km vanaf Utrecht.
 • per trein -> zie NSHispeed (internationale treinen), Italiaanse Spoorwegen, Treinreiswinkel.

Voor vertrek ontvang je de reisbescheiden met verdere informatie over hoe je het beste naar je accommodatie/school kunt gaan.

Transfer

Op verzoek kun je – gratis – opgehaald worden in Capestrano, Station Bussi of de bushaltes bij Ofena op weg nr. 153.
Halen en brengen van/naar L’Aquila per taxi is € 50 per rit.
Halen en brengen van/naar vliegveld Pescara (bereikbaar via Weeze en Charleroi) is ook € 50 per rit.
Shuttle Amsterdam-Weeze is € 35 per persoon.