Boek nu je taalreis!

School


Otranto (Apulië)

“In de hak van de laars” ligt Otranto (50 km ten zuiden van Lecce), één van de mooist gelegen stadjes van de Salento, met een haven, een boulevard, een zandstrand, veel restaurantjes, een kasteel en een kristalhelder blauwe zee. In deze streek hebben Romeinen, Grieken, Byzantijnen, Noormannen en Spanjaarden hun sporen achtergelaten. De Salento heeft een buitengewoon fascinerend landschap met prachtige zandstranden, idyllische rotskusten met baaien, natuurparken, moerassen, grotten, menhirs, dolmens en oude burchten. Otranto behoort tot de top 15 op de lijst van de “Borghi più belli d’Italia” en staat ook op de Werelderfgoedlijst.
Otranto wordt ook wel “de poort naar het oosten” genoemd, omdat de plaats zich in het meest oostelijke deel van Italië bevindt. Op heldere dagen kun je de bergen van het vasteland van Albanië zien liggen. De twee middeleeuwse uitkijktorens zijn nog een bewijs van de Turkse invasie. Het historische centrum is ondanks de grote uitbreiding van de stad nog helemaal intact gebleven en straalt een oosterse rust uit. De middeleeuwse binnenstad wordt gekenmerkt door smalle stenen straatjes die tussen de huizen door slingeren. Karakteristiek is het Castello Aragonese (een fort dat eind 15e eeuw door de familie van Aragon gebouwd is) dat drie cilindrische torens heeft en omringd is door een grote gracht.
Het belangrijkste monument van Otranto is de kathedraal met zijn mozaïekvloer uit 1165. Er bevinden zich hier ook nog de overblijfselen van de 800 personen die gedood zijn door de Turken. De kathedraal wordt beschouwd als de grootste kerk van Puglia.
Vlakbij Otranto vind je nog een Griekse enclave, met dorpen (en vele historische bezienswaardigheden) waar tot op heden nog Grieks gesproken wordt. De Salentijnse bevolking is erg vriendelijk en gastvrij waardoor je gemakkelijk contact met de bewoners maakt. De streek heeft een mild klimaat, er is geen massatoerisme, alleen in augustus is het er erg druk.
Zeker de moeite waard is een excursie naar Lecce, een levendige universiteitsstad met veel cafés en restaurants, die ook wel het “Florence van de Barok” genoemd wordt.

Otranto

Scuola Porta d’Oriente

De Scuola Porta d’Oriente ontleent haar naam aan de stad Otranto. De school is gelegen in een historisch pand in het oude centrum op 200 m van de zee. Porta d’Oriente beschikt over klaslokalen met autodidactische faciliteiten, airconditioning, een terras waar lessen gegeven kunnen worden en een keuken voor de kookcursussen. Er is een studiekamer met computers, gratis wifi en een uitgebreide bibliotheek met Italiaanse boeken, kranten en films. De vriendelijke, informele sfeer op de school nodigt studenten uit over hun drempel heen te komen en actief mee te doen.
Het team probeert de studenten ook zo veel mogelijk in contact te brengen met de plaatselijke bevolking, zodat deze hun Italiaans op prettige wijze in praktijk kunnen brengen. Barbara kan bijv. heel boeiend vertellen over bijvoorbeeld het regionale fenomeen “Tarantismo” en de “Pizzica”.
De groepslessen worden hoofdzakelijk in de ochtend gegeven van 9-12.40 uur (een enkele keer ’s middags). De school is vooral gespecialiseerd in lessen voor (ver)gevorderden, maar alle niveaus worden geboden!
Niveaus: 4 lesniveaus (beginners/basisniveau, half gevorderd, gevorderd en vergevorderd).
Erkenning school: erkend opleidingscentrum voor de CELI-examens en voor DITALS-examens.

Activiteiten

Een rondleiding door Otranto op de eerste dag, seminar over de volksmuziek en -traditie (Pizzica, Tarantismo). Cursus pasta maken.
Er worden excursies georganiseerd naar: het Griekse deel van de Salento (La Grecia Salentina), zoals Grieks-Byzantijnse kerken, historische stadjes, menhirs; het Zuiden: de overblijfselen van het klooster van S. Nicola di Casole, Masserie (typische boerderijen met vestingen), naar de kust met de mooie baaien en grotten; het Noorden, de mooie stranden, Alimini meren (beschermd natuurgebied), archeologische opgravingen, naar de stad Lecce, wijn- en olieproeverijen enzovoorts.
Op verzoek: ontbijt met de docenten, contacten met personen uit het sociale, economische en culturele leven van Otranto, wekelijkse vertoningen van de bekendste Italiaanse films, muziek, uitwisselingen met Italiaanse studenten ter bevordering van de conversatie.

Festivals en folkloristische feesten:
Festa di S. Antonio Abate, in Novoli in januari.
Nationale wijnfeest
, mei/juni
Festa Sant’Anna, in Vernole in 25 juli.
Festa di S. Rocco
, in Torre Paduli (frazione di Ruffano) op 15 augustus.
Festa di Sant’Oronzo
(de beschermheilige van Lecce), 23-25 augustus in Lecce.
Processie van de Madonna in zee, in Otranto op 1e zondag van september.
Salento-festival,
ca. 4-8 september 2019, met filmvoorstellingen, tentoonstellingen, literaire en sportwedstrijden.
Festa del Vino, november.

 


Cursussen


Overzicht cursussen

De groepslessen worden op 4 niveaus gegeven en er zijn maximaal 10 cursisten per klas.
N.B. Individuele lessen kunnen op alle niveaus gegeven worden!
Lesduur is 50 minuten.
De lessen worden van maandag t/m vrijdag gegeven.
Op de eerste lesdag wordt je niveau van de Italiaanse taal eerst getest!

Klik hieronder op de cursussen voor een beschrijving van de betreffende cursus.

Standaardcursus (4 lessen per dag)

20 lessen per week
Lestijden: meestal van 9.00-12.40 uur met pauze halverwege
Dit programma is ideaal om je Italiaanse vaardigheden te verbeteren, terwijl je daarnaast genoeg vrije tijd overhoudt om andere leuke dingen te doen.
N.B. Indien er slechts 2-3 cursisten per niveau zijn, dan worden er 3 lessen per dag aangeboden (i.p.v. 4 lessen). En bij 1 cursist per niveau worden er 2 privélessen aangeboden (i.p.v. 4 groepslessen). Het cursusbedrag blijft ongewijzigd.

Intensief Plus-1 cursus (4 standaardlessen + 1 minigroep-/privéles per dag)

standaardcursus + 5 extra privélessen/minigroep per week
In de ochtend volg je het standaardprogramma en de minigroep- of privélessen kunnen aan je eigen wensen aangepast worden (bijv. extra grammatica of conversatie of een bepaald taalgebruik).
N.B. Standaardcursus: indien er slechts 2-3 cursisten per niveau zijn, dan worden er 3 lessen per dag aangeboden (i.p.v. 4 lessen). En bij 1 cursist per niveau worden er 2 privélessen aangeboden (i.p.v. 4 groepslessen). Het cursusbedrag blijft ongewijzigd.

Intensief Plus-2 cursus (4 standaardlessen + 2 minigroep-/privélessen per dag)

standaardcursus + 10 extra privélessen/minigroep per week
In de ochtend volg je het standaardprogramma en de minigroep- of privélessen kunnen aan je eigen wensen aangepast worden (bijv. extra grammatica of conversatie of een bepaald taalgebruik).
N.B. Standaardcursus: indien er slechts 2-3 cursisten per niveau zijn, dan worden er 3 lessen per dag aangeboden (i.p.v. 4 lessen). En bij 1 cursist per niveau worden er 2 privélessen aangeboden (i.p.v. 4 groepslessen). Het cursusbedrag blijft ongewijzigd.

Themacursussen specialistisch Italiaans

In de ochtend volg je het standaardprogramma en daarna themalessen in een minigroep- of privéles in speciale terminologie of over speciale culturele onderwerpen: zakelijk, kunstgeschiedenis, toerisme, kunst, film etc.
Er is keuze uit 5 of 10 extra themalessen per week.

CELI/CILS/PLIDA examencursussen (4 lessen per dag)

Dit zijn examencursussen als voorbereiding op het CELI, CILS of PLIDA examen van 25 lessen per week (20 groepslessen en 5 privélessen per week) en de cursusduur is in overleg.

Individuele lessen

Startdata: elke week (minimaal 10 uur per week)
Lesduur is 60 minuten.
Je kunt zelf de inhoud, intensiteit en duur van de cursus bepalen. Ideaal als je specifieke aspecten van de taal wilt leren of weinig tijd hebt.
Ook is het mogelijk om samen met de leraar in een restaurant te lunchen.
Zowel privélessen zijn mogelijk als duolessen (mits beide cursisten hetzelfde niveau hebben).

Trainingscursus voor leraren Italiaans

Programma is in overleg en kan ook meerdere weken.
Ook DITALS examencursus is mogelijk.

Italiaanse les via Skype

De school verzorgt ook online taal- en cultuurlessen via Skype. Deze lessen kunnen op alle niveaus gevolgd worden, van beginner tot vergevorderd!
Lesduur is 60 minuten.

Aanvullende cursussen

Naast de taal-/cultuurlessen is het mogelijk om extra cursussen te boeken:

 • fotografie (basiscursus)
 • tekenen en schilderen
 • mozaïek
 • beeldhouwen
 • keramiek en decoratie
 • wijncursus (voor wijnliefhebbers en professionals) (2 sessies van 2,5 uur)
 • kookcursus (1 sessie van 3 uur)

Homestay en les bij leraar in huis of in trullo

Zoek je een privé-onderdompeling bij een leraar in huis of in de trullo vlakbij het huis, dan is deze opzet ideaal! De lessen kunnen op alle niveaus aangeboden worden!
De families wonen in kleine en mooie historische stadjes op 13/20 km van de zee: in Corigliano d’Otranto en Carpignano Salentino.
In de lessen zijn ook cultuurlessen opgenomen, zoals kunst, muziek, koken literatuur, geschiedenis, of tradities.

Er zijn 2 homestay-opties (met halfpension):
1) Je verblijft bij de leraar en haar gezin ofwel in een villa ofwel in het appartement in het stadje.
Logies is dan in een eenpersoonskamer en je deelt het huis met de leraar en haar gezin.
2) Je verblijft in een karakteristieke trullo, compleet gerenoveerd en gelegen in een enorme tuin van 3000 m2, bij de villa van het gastgezin. De trullo is gelegen in Carpignano Salentino.
Zie hier de foto’s van de trullo in Carpignano!

Startdatum: elke maandag (aankomst op zondag en vertrek op zaterdag)

De totaalprijs bedraagt in appartement of villa:
€ 1.050 voor 15 lessen per week
In de trullo:
€ 1.200 voor 15 lessen per week
N.B. Er kunnen ook meer lessen geboden worden of duo-privélessen (als je met 2 personen inschrijft) en verder zijn ook culturele activiteiten mogelijk (alles is op aanvraag en tegen extra betaling).

Inbegrepen bij de prijs:
– 15 lessen per week en lesmateriaal
– wifi 24/24 uur
– eigen slaapkamer met tweepersoonsbed en badkamer.
– gebruik van de keuken
– logies met ontbijt en lunch of diner van streekgerechten en drank
– tv en radio
– te leen: boeken over kunst, literatuur en geschiedenis: cd’s, video’s en tijdschriften.

Transfer: transfer van vliegvelden van Brindisi en Bari of treinstation Lecce zijn op aanvraag.

Accommodatie


De diverse accommodaties

Alle accommodaties in Otranto liggen op loopafstand van de school.
Aankomst is op zondag en vertrek op zaterdag vóór 9.00 uur. Eventueel één dag eerder aankomen of vertrekken is op aanvraag!

 • Gedeeld appartement 
  Je verblijft in een appartement met andere cursisten van de school. De appartementen bestaan uit 2 of 3 slaapkamers, badkamer, keuken met kookgelegenheid en sommige met aparte eetkamer. De appartementen zijn goed gemeubileerd en hebben tv. Een wasmachine is op aanvraag, want sommige appartementen hebben een wasmachine. Sommige appartementen hebben een terras/balkon of tuin.
  Bij de prijs inbegrepen: bedlinnen, handdoeken en gas, water en elektriciteit.
  Extra te betalen € 35: kosten voor eindschoonmaak kamer (en ook voor wissel bedlinnen).
  Niet in de huurprijs inbegrepen: eventuele verwarming.
  Borg appartementen: € 100 (wordt bij vertrek weer gerestitueerd).
  N.B. Van juni t/m augustus betaal je een toeslag voor het hoogseizoen, zie prijzen!
 • Gastgezin met logies/ontbijt (of halfpension)
  Je verblijft in een gastgezin op nog geen 5 min. lopen van de school. Het betreft een actieve vrouw die cursisten vaak betrekt bij haar activiteiten, dus je kunt er ook veel Italiaans spreken.
  Je verblijft in een eenpersoonskamer en deelt de badkamer. Je hebt logies met ontbijt en op verzoek kun je ook halfpension (lunch of diner) reserveren.
  Prijs is op aanvraag en neem daarvoor contact met ons op!
  Zie hier wat foto’s van het gastgezin.
  gastvrouw
 • Zelfstandig appartement
  De school kan ook zelfstandige appartementen met 1 of meerdere personen reserveren. Deze zijn op aanvraag.
  Er zijn drie types appartementen:
  Type 1: 1 slaapkamer met tweepersoonsbed, keuken, badkamer, balkon of terras.
  Type 2: 2 slaapkamers keuken/eetkamer, 1 of 2 badkamers, balkon of terras.
  Type 3: 3 slaapkamers keuken/eetkamer, 1 of 2 badkamers, balkon of terras.Sommige van deze appartementen liggen in de nieuwere wijk van Otranto en sommige in het historisch centrum in oude gebouwen met uitzicht op de kathedraal, de daken en de zee.
  Extra te betalen: kosten voor eindschoonmaak kamer, gas, water en elektriciteit.
  Niet in de huurprijs inbegrepen: verwarming (op verzoek).
  Borg appartementen: € 100 (wordt bij vertrek weer gerestitueerd).
  N.B. Van juni t/m augustus betaal je een hogere prijs vanwege het hoogseizoen.

 

Hotels, masserie of agriturismi moet je zelf reserveren.
Appartementen kun je ook gemakkelijk zelf reserveren, bijvoorbeeld via Airbnb en Home Away.
Verder kun je de reis, huurauto en of accommodatie reserveren via Puglia Travel.

Data & prijzen


Startdata 2020

N.B.
Dit zijn startdata voor alle niveaus!
Kies bij voorkeur een officiële startdatum, een andere datum is soms ook mogelijk!

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
20  03 02 06 04 01* 06 03 07 05 02
  17 16 20 18 15 13 17 14 19    
            20 31 21      

Privélessen kunnen op elk niveau en elke week van het jaar starten!

* Geen lessen op feestdagen: 13 april, 1 mei en 2 juni.
Een aantal lessen wordt wel ingehaald (wordt ter plekke bekend gemaakt).


Cursusprijzen 2020

Bij Italstudio betaal je uitsluitend de originele prijzen van de school en geen extra administratiekosten!

Kortingen
€30 korting op inschrijfgeld van de school voor leden van Dante Alighieri.
10% korting op groepscursus als 3 personen samen inschrijven.

cursusprijzen per persoon weken euro
standaardcursus
(20 lessen per week)
1
2
3
4
265
535
795
985
intensief Plus-1
(20 standaardlessen + 5 minigroep of privéles pw)
1
2
3
4
475
885
1.345
1.635
intensief Plus-2
(20 standaardlessen + 10 minigroep of privéles pw)
1
2
3
4
685
1.285
1.925
2.455
HOMESTAY opties: (13/20 km van Otranto)
– in huis/villa van leraar (met halfpension)
– in trullo bij huis van leraar (met halfpension)
15 uur privéles incl. logies met halfpension 1.050
1.200
themacursussen (specialistisch Italiaans)
zakelijk taalgebruik of culturele lessen
(20 standaard + 5 minigroep/privélessen)
per week 490
themacursussen (specialistisch Italiaans)
in zakelijk taalgebruik of culturele lessen
(20 standaard + 10 minigroep/privélessen)
per week 725
CELI/CILS/PLIDA examencursussen
(20 groeps- en 5 privélessen per week)
per week 450
privélessen (1-op-1)
(lesduur 60 minuten)
1 uur
10 uur
15 uur
38
380
570
privélessen (2-op-1) prijs per persoon
(lesduur 60 minuten)
10 uur
20 uur
300
600
trainingscursussen voor leraren
(20 lessen per week)
1
2
450
900
Aanvullende cursussen
   
kookcursus (incl. eten) 2 sessies p.w.
3 sessies p.w.
200
290
10 lessen per week of per 2 weken
fotografie (basiscursus), tekenen en schilderen
mozaïek, beeldhouwen, keramiek en decoratie
op aanvraag  
wijncursus (privéles)
2x 2,5 uur
op aanvraag  

N.B.
Prijs is exclusief eenmalig € 70,- inschrijfgeld per persoon.
Bij de prijs is het lesmateriaal inbegrepen.


Accommodatie

Aankomst is in principe op zondag en vertrek op zaterdag vóór 9.00 uur.  Eventueel één dag eerder aankomen of later vertrekken op aanvraag. Bij de prijs inbegrepen: bedlinnen, handdoeken en verbruikskosten.

prijzen per kamer* per week
6 nachten
toeslag juni & sept. per week toeslag juli/aug. per week
appartement,
gedeelde keuken en badkamer
1-persoonskamer
2-persoonskamer
210
340
+ 50
+ 70
+ 100
+ 130
gastgezin en eigen appartementen prijzen op aanvraag

N.B.
*Hoogseizoenstoeslag per week:
Juni en september voor 1-persoonskamer: € 50
Juni en september voor 2-persoonskamer: € 70
Juli en augustus voor 1-persoonskamer: € 100
Juli en augustus voor 2-persoonskamer: € 130

Extra te betalen kosten:
Extra te betalen € 35: kosten voor eindschoonmaak kamer (en ook voor wissel bedlinnen).
Niet bij de huurprijs inbegrepen: eventuele verwarming
Borg appartementen: € 100 (wordt bij vertrek weer gerestitueerd).

Vervoer


Hoe is Otranto te bereiken

Het dichtstbijzijnde vliegveld voor Otranto is Aeroporto Papola in Brindisi (110 km afstand). Vandaar kun je met de bus naar het station van Brindisi in 15 minuten en dan verder met de trein naar Lecce (halfuur reistijd). Ook gaat er vanaf het vliegveld een bus rechtstreeks naar Lecce (40 minuten reistijd). Afstand Lecce naar Otranto is 50 km.
Van juni t/m september is er vanaf Lecce een bus naar Otranto. In de andere maanden is er naar Otranto de normale trein/bus (behalve op zondag) van de Ferrovie del Sud Est (1 uur reistijd). We kunnen de tijden ook bij de school opvragen.

 
Transfer Otranto

Het is mogelijk een transfer te boeken:
€ 110 per enkele reis van/naar het vliegveld van Brindisi.
€ 65 per enkele reis van/naar het treinstation in Lecce.

 

Voor vertrek ontvang je de reisbescheiden met verdere informatie over de school.