Bea Hoevenaars

Salerno blijkt een goede keuze voor de maand oktober. De hitte van de zomer is voorbij en met een temperatuur tussen de 20-25 graden en veel zon is het voor allerlei activiteiten een heerlijke temperatuur. Die activiteit was op de eerste plaats de cursus all’Accademia Italiana in het prachtige palazzo aan de Via Roma. Ik koos voor de Standaardcursus van 20 uur per week in de ochtenden. Livello medio/avanzato, zei Gennaro Falcone, onze insegnante uit Napoli. Gennaro is een actieve insegnante die, ter oefening van de conversazione, veel verschillende onderwerpen aandraagt. Mijn klas bestond uit studenten uit Brazilië, Noorwegen, Japan, Zweden, Zwitserland, Liechtenstein. Je moest onderling wel Italiaans met elkaar spreken door de diversiteit aan moedertalen.
De stad Salerno met zijn eeuwenoude centro storico waar de smalle straatjes steeds weer uitkomen op een piazza. Veel pleintjes dus. Ik had een appartementje in het centro storico, la piazza met de kerk en de bar voor de deur. Het centro storico met de talloze mooie winkeltjes, de bars voor een caffè e dolce, altijd alles vers. De markt met een overdaad aan vers fruit en groente. Ik zwierf door de vicoli, de steegjes, liep naar de giardino della Miverva en het Castello Arecchi op de top van de heuvel met een magnifiek uitzicht over de stad en de zee. De drukte in de winkelstraten houdt vaak aan tot middernacht als de winkels al lang gesloten zijn. De stad grenst pal aan de zee met zijn mooie, brede Lungomare, met hoge palmen en oleanders die voor schaduw zorgen in de hete zomer. Je komt er om te slenteren, te zitten op een van de talloze banken en van de zon te genieten, een ijsje te eten, naar de zee te kijken, elkaar te ontmoeten, de kleine kinderen uit te laten en ga zo maar door. Ik was er iedere dag wel even of langere tijd.
Voor een aantal middagen in de week is er de mogelijkheid deel te nemen aan diverse activiteiten en uitstapjes, georganiseerd door de school. Zo was ik o.a. bij de rondleiding door Salerno met Stefania en kregen we uitleg over de lange geschiedenis van de stad in het Municipio, bekeken we de prachtige stadstuin Villa Comunale, bewonderden de Duomo en de Crypte en dwaalden we door het archeologisch museum. Iedere week is er ’s avonds een cena in een trattoria met originele Italiaanse lekkernijen. We gingen een hele zaterdag naar Napels. De Dom met de ondergrondse griekse en romeinse huizen uit de oudheid, het centro storico, de via Toledo, het Palazza Reale, het Castel Nuovo uit de dertiende eeuw en we aten de echte Pizza Napoletana. Zelf ondernam ik nog een tocht naar Pompeii, een half uurtje met de trein vanaf Salerno en liep er uren rond tussen de scavi.
Addio Salerno, alla prossima volta!

 

Bea Hoevenaars2 weken standaard, Salerno
Bekijk ook reacties van:
Salerno Taalreizen