Joke Bongers

Op 26 november j.l. kreeg ik een mailtje van Italstudio dat ik de gelukkige winnaar was van 2 weken gratis Italiaanse les in Siena. Om in Italië een cursus te gaan volgen stond al een aantal jaren op mijn verlanglijstje, maar ik schoof het steeds vooruit door allerlei privéomstandigheden.
Ik kom al sinds de jaren 80 in Italië, niet alleen privé, maar ook zakelijk ben ik vaak in Italië geweest en samen met wijlen mijn man hebben we alle regio’s leren kennen en waarderen. Dit was ook voor mij de voornaamste reden om Italiaanse les te gaan volgen. Gedurende 7 jaar heb ik les gehad in Eindhoven, maar ja, 1 uurtje per week schiet niet zo erg op, alhoewel ik inmiddels een aardig gesprek kon voeren. Mijn wens was toch om in Italië een cursus te doen, dus het winnen van deze 2 weken hielp mijn over de drempel om te gaan.
Inmiddels heb ik de cursus gedaan en, met alle positieve ervaringen, voor mezelf besloten om dit ieder jaar te gaan doen; eventueel een week in de ene stad en een volgende week ergens anders. Het is DE manier om de taal echt goed te leren, maar daarnaast ontmoet je zo veel verschillende nationaliteiten en mensen van alle culturen en leeftijden die allemaal één ding gemeen hebben. Ze houden van het land en de taal.

Ik wil graag in het kort een indruk geven van mijn 2 weken Siena:
Natuurlijk heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt en er een paar extra dagen aan toegevoegd. Begonnen met een dagje Pisa en geëindigd met 2 dagen Firenze, waar ik al jaren niet meer geweest was.
Eerst uiteraard de kennismaking met het gastgezin in Siena; een ouder echtpaar dat in een schitterend appartement op 50 meter afstand van de Piazza del Campo woont. Perfecte locatie en vriendelijke mensen, maar heel eerlijk, ik had me daar toch iets anders bij voorgesteld. Ze hebben duidelijk alleen gasten en verder ben je op je kamer of in de stad. Veel meer contact was er niet. Achteraf heel begrijpelijk, aangezien ze uiteraard continu vreemde mensen herbergen. Een andere gaste was Marie, uit Parijs, die er al een weekje was en waarmee ik gelijk Siena ging verkennen. Een dame die festivals organiseert in o.a. Avignon, Frankrijk. Ze moest vanwege haar werk Italiaans leren.

Na de intake, waarbij je een schriftelijke en mondelinge test moet doen, kwam ik in hetzelfde klasje als Marie terecht. Het klasje bestond uit 8 leerlingen, o.a. uit Peru, Kyoto en Tokio Japan, Seoul, Bristol, Chicago, Michigan. Onze docente, Sylvia, enorm gedreven, heeft ons in deze weken heel veel geleerd. Met name de samengestelde lidwoorden en congiuntivo, futuro en alle onregelmatige werkwoordsvormen; dus behoorlijk pittig. Uiteraard werd er ook tijd besteed aan discussies, dus de spreekvaardigheid. Met name heel interessant omdat je met zoveel verschillende culturen bij elkaar zit en onderwerpen als doodstraf, milieu en economie aan de orde komen (voor ieder land verschillend).

Door het instituut werden ook diverse uitstapjes georganiseerd. Ik heb overal aan meegedaan omdat ik graag alles wilde weten over de stad en de historie. Tijdens mijn verblijf waren de voorbereidingen voor de Palio op 2 juli volop bezig wat het nog interessanter maakte. De eerste rondleiding ging door de binnenstad (binnen de muren) onder begeleiding van een professionele gids die ons het belang van de Palio voor de stad Siena uit de doeken deed; de betekenis van de contrades die tegen elkaar rijden tijdens de Palio; etc.etc.
Het 2e uitstapje was een aperitivo drinken op de Piazza del Campo. Daar ontmoet je weer andere studenten die op een ander niveau de lessen volgen. En het 3e was een georganiseerde trip naar de Crete di Senese en Pienza. Fantastisch!
Het voordeel om in deze periode in Siena te zijn is dat er veel te doen is. Zoals La Notte Bianca. Overal in de stad, in de kleine steegjes (niet op de Piazza) treden bandjes op. Een van de docenten van het Instituut (Monica) zingt in een koor dat optrad bij de Duomo. Uiteraard zijn we daar gaan kijken. Klassieke muziek met een klein orkestje, een bekende sopraan en het koortje. Daarnaast was er jazz, funky music, 60’s, rock & roll, overal weer iets anders. Een prachtige zomernacht.
Dit zijn natuurlijk de extraatjes als je in een stad als Siena zit, maar er moet natuurlijk ook gewerkt worden. Iedere dag kregen we huiswerk mee dat we samen controleerden en ook tijdens de lessen werd er in groepjes gewerkt of individueel. Ik heb afgesloten met een certificaat van het Instituut waar ik trots op ben.
Ik kan alleen maar adviseren om naar Italië te gaan om Italiaans te leren en op te gaan in de gemeenschap, nieuwe mensen te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Ik ga in ieder geval weer!
Ik wil Italstudio dan ook heel hartelijk danken voor de begeleiding, het regelen van het gastgezin en de fantastische 2 weken.
Saluti e a presto!

 

Joke Bongers2 weken standaard - Siena
Bekijk ook reacties van:
Siena Taalreizen