Laura van Schie

In de maand september ben ik samen met mijn dochter, net geslaagd voor haar middelbare school, 3 weken in Rome geweest om Italiaans te leren. Gewoon voor ‘divertimento’. We hadden een appartement valkbij San Giovanni, bij dhr Giampaolo Palatiello; een eigen slaapkamer met badkamer en een gedeelde keuken en huiskamer. Slechts een kwartiertje van de school vandaan. Zaterdags kwamen we aan en konden zo nog even de stad een klein beetje verkennen en de sfeer proeven. Wat een heerlijke stad en vreselijk veel te zien en van te genieten. Naast alle cultuur is het leven in Rome een feest. Men geniet er van het leven!
Op de Italiaanse lessen heb ik mij eerlijk gezegd een beetje verkeken, niet voldoende beseffend dat het voor mij al zo’n 40 jaar geleden was dat ik met taal bezig was. Had verwacht dat we de ‘huis, tuin en keuken taal’ zouden leren, maar het was een gedegen programma.
De eerste 2 weken hadden we les van Claudio, die zijn uiterste best deed, wat hem trouwens zeer goed af ging, om vanaf het eerste moment alles in het Italiaans te zeggen (en vooral uit te beelden). Ondanks dat wij absolute beginners waren, begrepen wij hem toch nog aardig! De laatste week les van Laura die veel aandacht besteedde aan het converseren.
Iedere ochtend hadden we les van 9.00 uur, nadat we een heerlijk kopje koffie hadden gedronken naast de school, tot kwart over 12. En daarna genieten van the Italian way of living.
We hadden een internationale klas, maar misschien is dat altijd wel het geval. Een heel goede sfeer en heel gezellig met elkaar. Ik denk dat we dit echt getroffen hebben.
Het bijzondere van deze weken vind ik wel dat ik mij er meer student heb gevoeld en geen toerist. Voor mijn gevoel heb ik 3 weken in Rome gewoond! En dat was heel bijzonder. Vooral door die combinatie van les volgen, het internationale sfeertje en 3 weken de tijd om alles te kunnen bekijken. Nou ja, alles…. We hebben veel gezien, maar nog lang niet alles. ‘Moet’ gewoon nog een keertje terug!
Het Italiaans vind ik zeker geen gemakkelijke taal, maar na 3 weken kon ik toch al redelijk wat verstaan. Het praten is wat moeilijker, maar dat komt nog wel. Kortom, ik vond het geweldig om te doen en heb er enorm genoten om dit zo samen met mijn dochter te ondernemen.
Een echte aanrader!

Laura van Schie3 weken standaardcursus, Rome
Bekijk ook reacties van:
Rome Taalreizen