Marten

Voor een allereerste taalcursus Italiaans mocht ik eind augustus een week verblijven en les hebben in hotel Al Vecchio Convento en school.
Bij aankomst op het vliegveld werd ik begroet door Matteo, eigenaar van de school. Na een korte rit van amper een half uur sta ik oog in oog met het verleden. Dit is je 1ste indruk van Portico. Dan door naar het hotel, koffer op bed en zwembroek aan. Matteo had onderweg uitgelegd hoe ik bij de plaatselijke zwemplek kon komen. Stenen pad af, over een brug die kennelijk ca 1000 jaar geleden is gebouwd en waar sinsdien geen steen van is verplaatst. Back in time again. Rest van de middag heerlijk gezwommen en in de zon gelegen tussen de locals.
’s Avonds kennis gemaakt met Marisa als gastvrouw en de heerlijke kookkunsten van Massi en Gianni. Deze avond ook nog kennisgemaakt met zo’n beetje de hele regio, er was een feestavond van Proloco. Deze dag was tevens het begin van een bijzondere week.
Op maandag begon de schoolweek. Om 09.00 uur zit ik met een kop koffie op een soort van balkon aan tafel met tegenover mij juf Clara. Vanaf dan gaat alles in het Italiaans. Heb ik weer, net 3 keer op vakantie geweest, zeg net buongiorno en ciao.
Maar het gaat verbazend goed, af en toe wat Duits om iets duidelijk te maken en in het begin nog best vaak non lo so en come si dici.
Het les materiaal is goed opgebouwd en begint echt met basis. Juf Clara geeft goed les en doet naast grammatica ook woord spelletjes en behandelt zo spreektaal en Italiaanse gebruiken en gewoontes in taal en spreken. Ieder dag ‘huiswerk’ wat ik trouw ’s middags maak aan het water. Op vrijdag is er dan het afscheid. Dit gaat met sandwiches, prosecco en een oorkonde.
Iedere dag na school is er wel een activiteit waar je aan mee kan doen. Zo zijn we gaan zwemmen in een ander stuk van het riviertje met heuse waterval. Ook het bezoek aan een wijnboer en de jaarmarkt in Rocco San Casciano (zoals bij ons de vrijmarkt met koninginnedag) stonden deze week op het programma. Op vrijdag dan nog het culturele hoogtepunt (of voor sommige een commercieel hoogtepunt) met een bezoek aan Ravenna. Erg onder de indruk van alle mozaïeken!
Op woensdagavond is het wekelijkse tuinfeest in de tuin van het hotel onder organisatie van Marisa. Hier zijn niet alleen alle studenten welkom, maar ook vrienden, familie, buren enz. Deze keer een mooie mengeling van ca 20 a 25 gasten en dito nationaliteiten. Er is heerlijk eten, de wijn smaakt goed en er wordt gepraat en gelachen in Italiaans, Hollands, Deens en Engels. Maar vooral gezongen en voornamelijk het Romagna Mia, zo’n beetje het volkslied voor de Romagnoli, wordt veelvuldig ingezet.
Nu nog denk ik een aantal keer per week wel aan de mensen, het dorp, de school en alles van Portico. Het lijkt haast alsof je, wanneer je er bent geweest, je er nooit meer weggaat. You can check out any time of night, but you can never leave. (The Eagles, Hotel Calfornia).
Mocht je na je bezoek aan de site van Italstudio een studiereis gaan maken, dan kan ik je Scuola Verde L’Olmo aanraden. Echter, houdt je ervan om naast het studeren lekker uit te gaan en het Italiaanse nachtleven van dichtbij aan een veldonderzoek willen onderwerpen, ga er dan niet heen. Portico di Romagna geeft je dit niet.

Marten2 weken standaard, Portico di Romagna
Bekijk ook reacties van:
Portico di Romagna Taalreizen