Tjitske Elzinga

Gisteren ben ik teruggekomen van mijn taalreis van twee weken naar Siena en het is een geweldige ervaring geweest! Over het appartement: je hebt een prachtige plek voor me weten te regelen. Een schitterend uitzicht, een mooi en ruim appartement en in het hartje van Siena. Eigenaar Pino is een zeer vriendelijke man die me meteen in rap Italiaans van alles heeft verteld.
Over de school: ik voelde me er prima thuis. Had de eerste week een jonge docente die daarna op vakantie ging. De tweede week nam Franco het over; een ervaren en geduldige man die op een zeer prettige en interactieve manier lesgaf. Lessen worden, naast de grammaticale basis, op een vaak speelse manier gegeven maar wel zodanig dat je de opgedane kennis moet toepassen. Voor mij was het goed te volgen en de eerste lessen waren een feest van herkenning. De excursies waren ook leuk en divers. Ik ben mee geweest naar bijv. San Gimignano, Volterra en een wijnproeverij in de Chianti. Verder worden er workshops en rondleidingen georganiseerd. Natuurlijk allemaal in het Italiaans wat de ene keer beter te volgen is dan een andere keer.
De taal: twee weken zijn zeker niet genoeg om het vlot te kunnen spreken maar dat wist ik natuurlijk van tevoren. Korte en eenvoudige gesprekjes kan ik echter wel voeren en mijn luistervermogen is met sprongen vooruit gegaan. Doordat je woont en leeft in Italië is het met recht een ‘full immersion’ in de Italiaanse taal en cultuur, vooral omdat Italianen nauwelijks tot geen Engels spreken en je dus gedwongen wordt om je (beperkte) Italiaans te gebruiken.
Over Siena: wat een prachtige plek! Het stadje heeft echt mijn hart gestolen. Voor het nachtleven is dit zeker geen plek om heen te gaan maar daarbuiten heeft het alles. Ik heb vele avonden met huis- en/of studiegenoten doorgebracht op de Campo met een fles wijn, een heerlijke plek. De stad staat nog bol van de Paliofeesten waardoor het voorkomt dat de winnende contrada om middernacht nog door de straten en over de Campo hun zege viert; een geweldige traditie die in de zomer tekenend is voor de stad. Het is er absoluut veilig; tot ’s avonds laat is het druk op straat en op de Campo.
Op de Porta Camollia staat: “Cor magis tibi Sena Pandit” ofwel Siena opent je hart zodanig dat het nog groter wordt dan deze poort. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.
Kortom: ik heb een onvergetelijke tijd gehad met studie- en huisgenoten, veel mooie dingen gezien en mijn Italiaans is verbeterd. Het is zeker nog eens voor herhaling vatbaar en ik zou het iedereen aanraden.

Tjitske Elzinga2 weken standaard - Siena
Bekijk ook reacties van:
Siena Taalreizen