Vraag informatie aan

Tussenjaar/Gap year


Waarom een tussenjaar/gap year?

Als je nog niet goed weet wat je wilt gaan studeren, is een tussenjaar ideaal om jezelf te ontdekken. Na een tussenjaar voel je je zekerder over jezelf en over je studiekeuze, waardoor je later minder snel zal uitvallen.
Een taalstudie in het buitenland vergroot ook je carrièrekansen. Je leert de Italiaanse taal perfect spreken (en schrijven) en krijgt inzicht in de Italiaanse cultuur en maatschappij. Samen met je medestudenten uit alle delen van de wereld ga je een nieuwe uitdaging aan en je leert op eigen benen te staan, iets waar je in je vervolgstudie veel profijt van zal hebben. Een taalreis staat ook goed op je CV, je onderscheidt je namelijk van anderen.
Ook als sabbatical is een studiejaar in Italië een waardevolle ervaring waarin je alles over Italië leert, niet alleen de taal, maar ook de cultuur en gebruiken.
Het is bovendien een uitstekende manier om een internationale vriendenkring op te bouwen, je maakt vrienden voor het leven. Een studiejaar in Italië kan ook een opstap zijn voor een uitwisseling, stage of studie aan een Italiaanse universiteit of academie. Hiervoor is een goede kennis van het Italiaans een vereiste.

Waarom in Italië?

De Italiaanse beschaving is van zeer grote invloed geweest op de hele Europese cultuur en een studie in Italië biedt je de gelegenheid het prachtige cultureel erfgoed van Italië te leren kennen. Italianen zijn van nature vriendelijk en gastvrij, waardoor je gemakkelijk contact met hen maakt en je je snel thuis voelt. De verrukkelijke Italiaanse keuken is natuurlijk een prettige bijkomstigheid!

klas in Rome

Scuola Leonardo da Vinci

Een academisch jaar ofwel tussenjaar van 8 maanden kan je volgen aan de Scuola Leonardo da Vinci in Florence, Milaan, Rome en Siena.
De Scuola Leonardo da Vinci is een internationale school met – in 2017- al 40 jaar ervaring in taalonderwijs aan studenten uit ruim 50 verschillende landen. Je kunt het academisch jaar 3x per jaar starten in januari, mei en september!

Studieduur: 32 lesweken (8 maanden)
Cursusnr.: 321
Leeftijd: minimaal 17
Lesuren per dag: 4 (in de ochtend en/of in de middag)
Lesduur: 45 minuten
Lesdagen: van maandag t/m vrijdag
Niveau: beginner
(heb je al een basisniveau dan kun je later instromen)
Maximaal aantal per klas: 12 studenten
Kerstvakantie 2017: 23 december 2017 t/m 1 januari 2018.
* Geen lessen op feestdagen in 2017: 6 januari, 17 april, 25 april, 1 mei, 2 juni, 29 juni (ROME), 15 augustus, 1 november, 8 december.

Wil je bijv. langere tijd naar Florence? Lees deze blog van Marvin!

Zie voor meer informatie over deze scholen bij Scuola Leonardo da Vinci.

 

Programma


Wat houdt een tussenjaar /gap year in?

Het tussenjaar is een speciaal studieprogramma van 32 lesweken voor studenten uit de hele wereld die gezamenlijk een studietraject doorlopen. Je hebt 20 lessen per week in groepen van max. 12 deelnemers. Het programma is duidelijk gestructureerd en in de lessen heerst een prettige sfeer. De docenten geven hun lessen met enthousiasme en humor en proberen de studenten voortdurend te stimuleren zich in het Italiaans uit te drukken. Ten eerste leer je de Italiaanse taal perfect spreken, lezen en schrijven en ten tweede krijg je les in vele andere vakken als Italiaanse geschiedenis, cultuur, mode, design, architectuur, kunstgeschiedenis en actualiteiten. Je krijgt bijvoorbeeld de gelegenheid enkele hedendaagse Italiaanse schrijvers te lezen en films van belangrijke Italiaanse regisseurs te bekijken. Bovendien komen de meest karakteristieke liedjes van de Italiaanse popmuziek aan bod.
Je hebt geen speciale vooropleiding nodig, maar de meeste studenten hebben een Havo of Vwo niveau.

rondleiding in rome

Programmastructuur

1) taalblok (480 lessen)
Je leert zowel de grammatica als de spreekvaardigheid. De grammaticalessen hebben tot doel – door middel van luister- en leesoefeningen, uitleg en oefenopdrachten – de grammaticale opbouw te verschaffen die noodzakelijk is voor communicatie in de Italiaanse taal. Ook tijdens conversatielessen ontdek je hoe Italianen leven, kortom wat hun leefgewoonten zijn.
Bovendien volg je examentraining (80 lessen) om je voor te bereiden op de examens van het AIL-Diploma. In de eerste studieperiode ligt de nadruk voornamelijk op het goed leren van de Italiaanse taal. Na 12 weken moet je het DILI-examen afleggen en aan het einde van de cursus het DALI-examen. Als je gewoon je best doet is niveau C1 goed haalbaar.

2) cultuurblok (80 lessen)
Zodra je kennisniveau van het Italiaans voldoende gevorderd is, worden er ook andere vakken aangeboden, die door deskundige vakdocenten begeleid worden. De vakken kunnen per school/stad ook inhoudelijk variëren, omdat de plaatselijke geschiedenis/kunst/keuken ook in de lesstof wordt meegenomen. Vraag ons om een programma per school.!
De volgende onderwerpen staan op het programma (onder voorbehoud):
• Italiaanse cultuur, geschiedenis en maatschappij
• Kunstgeschiedenis: lessen in combinatie met rondleidingen. Deze rondleidingen verschillen per stad/school.
• Business Italiaans
• Italiaanse keuken: kooklessen
• Italiaans drama en literatuur
• Italiaanse film
• Italiaanse mode & design

3) Eindproject (10 lessen): een eindproject dat uitgevoerd moet worden. Onderwerp in overleg.

AIL-diploma: je sluit het studiejaar af met een taalexamen op DALI niveau.

Onderwijs

Alle docenten zijn native-speakers, die met veel enthousiasme de Italiaanse taal en cultuur op hun studenten overbrengen. Na een universitaire opleiding hebben zij ook een speciale didactische training gevolgd in taalonderwijs aan anderstaligen en regelmatig volgen zij nog trainingen.

Lesmethode

Je leert de Italiaanse taal volgens de “communicatieve lesmethode”, dat wil zeggen dat je voortdurend gestimuleerd wordt zelf te spreken en het zojuist geleerde meteen in praktijk te brengen. Het studiemateriaal wordt aangeboden in de vorm van praktische opdrachten en oefeningen en wordt regelmatig door de school aangepast. Er wordt tevens gebruik gemaakt van kranten, tijdschriften, rolspellen, spelletjes en audiovisueel materiaal, waardoor de lessen afwisselend en levendig blijven.
Aan het einde van ieder niveau wordt een schriftelijke toets afgenomen om te beoordelen of je de lesstof beheerst. Indien nodig wordt aanvullende ondersteuning aangeboden.

Taalexamens en diploma’s

Het taalexamen voor het DILI-Diploma wordt na 12 weken op de school afgenomen en voor het DALI-Diploma aan het einde van de studie. De Leonardo da Vinci scholen zijn officieel exameninstituut van de Accademia Italiana di Lingua (AIL) gevestigd te Florence. De AIL-diploma’s zijn in Italië officieel erkend en qua niveau vergelijkbaar met het “Cambridge Certificate”.

Aanvullende cursussen

Italiaanse keuken, Italiaanse wijnen en in Florence bijv. ook vele cursussen in beeldende kunsten. Deze extra vakken verschillen een klein beetje per school.

Vrijetijdsprogramma

De scholen bieden je naast het taal- en cultuuronderwijs ook een vrijetijdsprogramma, zoals excursies, gezamenlijke maaltijden, lezingen, gratis (kunstgeschiedenis) rondleidingen, film- en muziekavonden. Deze activiteiten stellen je in de gelegenheid om kennis te maken met de Italiaanse cultuur en leefgewoonten, maar ook om contacten te leggen met je medestudenten. Het staat je vrij hieraan deel te nemen, uiteraard kun je ook zelf of met medestudenten van alles ondernemen.

Zie voor meer informatie over deze scholen bij Scuola Leonardo da Vinci.

Data & prijzen


Data Gap Year/Tussenjaar (32 weken)

2 januari t/m 11 augustus 2017
2 mei t/m 7 december 2017Rome
11 september 2017 t/m 27 april 2018*
* inclusief 1 week kerstvakantie: 33 weken

Cursusprijs Tussenjaar – 2017

Cursussom: € 5.925
Inschrijfgeld school: € 70
N.B. Bij inschrijving voor een cursus is eenmalig  € 70,- inschrijfgeld p.p. verschuldigd, dat gedurende 12 maanden geldig blijft voor Rome, Florence, Milaan, Siena en Viareggio.

Bij de prijs is inbegrepen:
– lesmateriaal
– studentenpas
– 650 lessen taal, cultuur, begeleiding en examentraining
– inschalingstest, tussentijdse toetsen en eindtoetsen
– examengeld voor twee AIL-examens
– persoonlijke assistentie tijdens het verblijf
– hulp bij aanvragen verblijfsvergunning e.d.
– sociale en vrijetijdsactiviteiten van de school (gratis of tegen kostprijs)
– “Academisch Studiejaar” diploma

Eindexamengarantie alleen via Italstudio

Eindexamengarantie voor kosteloos annuleren (bij de scholen van Leonardo da Vinci)
Bij aanmelding voor een academisch jaar kun je kosteloos annuleren, als je zakt voor het eindexamen van de middelbare school, zie algemene voorwaarden.

Zie voor meer informatie over deze scholen bij Scuola Leonardo da Vinci.

Accommodatie

Accommodatie

Als gratis extra service reserveren wij ook de accommodatie.

Aankomst: op zondag voorafgaande aan de cursus (zaterdag op aanvraag).
Vertrek: op zaterdag na afloop van de cursus (zondag op aanvraag).

kamerprijzen per persoon voor 32 lesweken  (223 nachten) 32 weken
euro
appartement, gedeelde keuken en badkamer
2-persoonskamer (€ 14 p.n.)
1-persoonskamer (€ 18 p.n.)
3.122
4.014
toeslag kerstvakantie: 14 nachten in 2-pk (indien gewenst)
toeslag kerstvakantie: 14 nachten in 1-pk (indien gewenst)
196
252
gastgezin, logies/ontbijt
2-persoonskamer (€ 14 p.n.)
1-persoonskamer (€ 20 p.n.)
3.122
4.460
toeslag kerstvakantie: 14 nachten in 2-pk (indien gewenst)
toeslag kerstvakantie: 14 nachten in 1-pk (indien gewenst)
toeslag halfpension per week (€ 12 p.p. per dag)
196
280
84

 

N.B.
Betaling kamerhuur: elke 4 weken contant aan verhuurder of gastgezin. Alleen in Milaan kan het zijn dat je de huur per kwartaal moet betalen als je voor deze lage prijs een kamer wilt huren (+ een hogere borg).
De kamerhuur is inclusief verbruikskosten en bedlinnen (verschoning iedere 2 weken), maar exclusief handdoeken.
De appartementen zijn eenvoudig gemeubileerd en je deelt het appartement met gemiddeld 3-4 studenten.
De gemeenschappelijke ruimten in het appartement worden elke 2 weken schoongemaakt. Verder moeten de studenten zelf het appartement en hun eigen kamer schoonhouden.
Borg/sleutelgeld: € 100,- bij aankomst contant te voldoen.
Studenten die nog geen 18 jaar zijn, kunnen een kamer boeken ofwel in een gastgezin met halfpension ofwel in een appartement (maar onder bepaalde voorwaarden, vraag hiernaar). Bovendien moeten de ouders een minderjarigenverklaring ondertekenen.

Zie voor meer informatie over deze scholen bij Scuola Leonardo da Vinci.

studenten op kamer in Florence

 

Vraag informatie aan